Site icon NewsIT

Ώρα του πρωθυπουργού: Παράθυρο Μητσοτάκη για νέα παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης

14.10.2022 | 11:15
Ώρα του πρωθυπουργού: Παράθυρο Μητσοτάκη για νέα παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην Ώρα του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. 

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την απώλεια του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Δευτερολογία Μητσοτάκη 

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός».

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ότι καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, του κάνει εντύπωση το πόσο χρόνο αφιέρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να αναφέρει τι θα κάνει από τη δική του πλευρά. «Για το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τι μας είπατε; Αφιερώσατε 30 δευτερόλεπτα στη δευτερολογία σας. Τόσο πολύ πιστεύετε αυτά που λέτε;».

Τον κατηγόρησε ότι όσο περισσότερο μιλάει τόσο περισσότερο αποδυναμώνει τα επιχειρήματά του.

Για τα επιτόκια τόνισε ότι διαμορφώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας, μιας χώρα των G7 όταν η πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. «Ήταν το δικό της πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή του Μάντσεστερ ή του Μπέρμγχαμ» και τινάχθηκε η βρετανική οικονομία στον αέρα και οι αγορές την τιμώρησαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός μη κοστολογημένου προγράμματος.

Σκεφτείτε αν εσείς εφαρμόζατε το μη κοστολογημένο σας πρόγραμμα, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, τόνισε, μιλώντας για τραγική ανικανότητα και πλήρη αδυναμία να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκυρία.

Έκλεισε με αναφορά στον τρόπο που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα της χώρας. «Δεν είναι 7ο θαύμα του κόσμου η ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι FT. Εγώ θέλω να είμαι πιο συντηρητικός. Αλλά σας διαβεβαιώνω κ. Τσίπρα και πείτε το και στον ξάδερφό σας ότι όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε είναι στο payroll της κυβέρνησης. Για να ξεκαθαρίσουμε και τα πράγματα ως προς την αντίληψη την οποία έχουμε για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης σε αυτή τη χώρα».

Ώρα του Πρωθυπουργού - Δευτερολογία σε επίκαιρη ερώτηση

Η δευτερολογία Τσίπρα

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα». «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας από την πλευρά του τα βαθύτατα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδριυ Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα και με τα λόγια που είπε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας καλός οικογενειάρχης ένας άξιος αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια», είπε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τις αλήθειες και τα ψέματα. Το παράδοξο, είπε, είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία των επιχειρήσεων πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις, είπε. 
Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις.  

Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικες διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνομενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν. Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα συνορα με το φυσικο αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών. 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους είπε προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπευθυνους για διεθνή προβλήματα. 
Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%. 
Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις, είπε ο πρωθυπουργός.
 Κατηγόρησε τον Αλέξη Tσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας και σχολιάζοντας την επιμονή Τσίπρα στο Ιβηρικό μοντέλο, είπε ότι αν το εφαρμόζαμε θα ήταν υψηλότερες οι τιμές και η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλό θα ήταν να είστε καλύτερα ενημερωμένος, είπε και μην αφήνετε να πλανιώνται σε αυτή την αίθουσα εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απαντώντας για τα υπερκέρδη και την κερδοσκοπία, θύμισε ότι πρώτος ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη φορολόγησης των εσόδων βάσει τον υπολογισμών της ΡΑΕ.
Αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η χώρα μας πρώτη από τον Ιούλιο έχει μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε 3 μήνες. Και αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις χώρες, άρα κάτι καλό κάναμε.  

«Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Aνοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης», συμπλήρωσε.

Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

«Δεν θα επαναλάβω αναλυτικά το κυβερνητικό προγραμματισμό όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και σίγουρα στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει μια προκαθορισμένη τιμή, όταν κατασκευάζονται στον κόσμο. Εδώ και μήνες ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των επιχειρήσεων στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών».

«Πείτε μου πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ότι γίνονται τα τελευταία χρόνια» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει «Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά» είπε και εξήγησε ότι «είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα γιατί επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας τους τελευταίους 18 μήνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το Μάιο 2020; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,2%. Προεξοφλούσατε ανέργους και η ανεργία έπεσε. Δεν προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει. Για να φτάσουμε να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους στην Ευρώπη. Μπράβο σας! Σε όλα μέσα πέσατε.

Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους» είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: «Έχουμε πρωθυπουργό 2 σε ένα γιατί συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ»

Την βαθύτατη οδύνη του αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη εξέφρασε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προπαγάνδα αποκρύπτει όλα όσα συμβαίνουν στ’ αλήθεια. Είπε ακόμα ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης. «Η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη έχει το όνομά σας αφού οι οικονομικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη αλλά και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε και να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μην μπορεί να βγάλει ούτε τις πρώτες 15 ημέρες με τους μισθούς τους.

Αλλά και γιατί «είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε», «να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα.

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες». «Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και ότι από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

«Ο πρωθυπουργός έχει άλλες παραστάσεις από την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Πολλοί κατανοούν αυτή την πραγματικότητα αλλά ο κ. Μητσοτάκης όχι, τόνισε και τον κατηγόρησε ότι παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα. Την ίδια ειδυλλιακή εικόνα μας παρουσιάζατε και για την διαχείριση της πανδημίας, με ψέματα και με προπαγάνδα που οι ίδιοι οι επιστήμονες ήρθαν να διαψεύσουν με πάταγο. Είμαστε η χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανα εκατομμύριο κατοίκων χειρότερη από την Βραζιλία του Μπολσονάρο».

«Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που προπαγανδίζετε και με αυτό που καμώνεστε ότι είσαστε ο εγγυητής της σταθερότητας», σημείωσε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι ανισότητες βαθαίνουν και είπε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας ζει στο όριο της φτώχειας. «Ικανούς σας έχω να διαψεύσετε και τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ», είπε ακόμα. Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό είπε ότι πάντα κατηγορεί άλλους για όσα συμβαίνουν και αναφέρθηκε στην πανδημία και στις υποκλοπές. 

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι φυγομάχησε και εφάρμοσε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποιώντας την ΔΕΗ. «Έχουμε πρωθυπουργό 2 σε ένα γιατί συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έγινε προστάτης των καρτέλ. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι φίλοι σας στην Ευρώπη, παρακολουθούσατε τα κινητά των πολιτικών σας αντιπάλων».

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού» το χαρακτήρισε «καλάθι του εμπαιγμού» και διερωτήθηκε «για ποιούς θα είναι ανεκτές οι τιμές; Για τους ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια; Που τους ενοχλεί αλλά δεν τους πειράζει η ακρίβεια; Εσείς ανήκετε σε μια οικογένεια που έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά για τους πολλούς ανθρώπους θα είναι ανεκτές; Για τους ανθρώπους που παίρνουν 600 και 700 ευρώ θα είναι ανεκτές;»

Το μόνο που κάνετε είναι να δίνετε πολλά σε λίγους, είπε ο κ. Τσίπρας. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version