Πολιτική

Ώρα μηδέν: Ο Τσακαλώτος απέναντι σε Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Βελκουλέσκου και Ρέγκλινγκ!

- Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Βελκουλέσκου, Ρέγκλινγκ
- Συμφωνία «take it or leave it», έχουν έτοιμη να παρουσιάσουν στον Τσακαλώτο οι θεσμοί
- Αξιωματούχος της ευρωζώνης: «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας»
- Κοινοτική πηγή: «Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018»
 

Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που σημαίνουν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018 για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

Αυτό σημαίνει ότι ΕΕ και ΔΝΤ συμφώνησαν σε «κοινή στάση» απέναντι στην Ελλάδα εν όψει της απογευματινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα και με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατη πηγή της Κομισιόν.

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε επίσης, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μοσκοβισί: Αν όλοι κάνουν ένα βήμα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού