Αρκετό «θόρυβο» έκαναν τα δύο πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τους συνοδοιπόρους του στον προεκλογικό αγώνα σε… δόσεις, αφού τις επόμενες ημέρες θ’ ακολουθήσουν κι άλλα πρόσωπα και στην οδό Πειραιώς εκτιμούν πλέον ανοιχτά ότι οι κάλπες δεν θ’ αργήσουν να στηθούν – με πιθανότερο χρονικό ορίζοντα το Μάιο του 2019.
Τόσο για τον Πέτρο Τατσόπουλο όσο και για τον Αντώνη Πανούτσο η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη απλώς επισφράγισε αυτό που εκκρεμούσε και ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό: ότι και οι δύο θα συμπεριληφθούν στις «γαλάζιες» λίστες. Ο πρώτος είχε δώσει το παρών, άλλωστε, και στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, ενώ ο δεύτερος το τελευταίο διάστημα αρθρογραφεί ανοικτά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της.
Στόχος είναι να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα της ΝΔ σε όμορους πολιτικά χώρους, αλλά και να δοθεί η αίσθηση της συστράτευσης εν όψει των εκλογών. Με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει βέβαιος στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας – όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη – ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη βαλκανική χώρα θα είναι πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε παράλληλα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν επιχείρησε να βρει συναινέσεις για να λύσει το Σκοπιανό, ενώ ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος μιας λύσης, αλλά όχι με οποιοδήποτε περιεχόμενο.
Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία θ’ ανοίξει η αυλαία της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «γαλάζιες» προτάσεις αφορούν σχεδόν στα μισά άρθρα του Συντάγματος, θέλοντας ν’ αντιπαρατεθούν ευθέως με τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει, εξάλλου, την πρότασή του να ψηφιστούν από κοινού με την κυβερνητική πλειοψηφία όλες οι προτάσεις των κομμάτων προς αναθεώρηση και ν’ αποφασίσουν στις εκλογές οι πολίτες ποιες από αυτές τις προτάσεις πρέπει να υλοποιηθούν (σ.σ.: δεδομένου ότι θα χρειάζεται τότε απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή για να τροποποιηθούν οι συνταγματικές ρυθμίσεις).
Στη ΝΔ, τέλος, θεωρούν ότι η αναθεωρητική διαδικασία δεν πρέπει να κλείσει εντός διμήνου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά να δοθεί περισσότερος χρόνος για ν’ αποφασιστούν με υπεύθυνο τρόπο και ευρεία συναίνεση – εφόσον επιτευχθεί, βέβαια – σημαντικές αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας, οι οποίες θα διαμορφώσουν το νέο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Του Αιμίλιου Περδικάρη