Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην κυβέρνηση, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας με τις δύο πλευρές να έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση, προκειμένου να βρουν κοινή γραμμή.
Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων, αλλά οι περισσότεροι αποκλείουν να υπάρξει μία συμφωνία τη Δευτέρα, αλλά στο καλύτερο σενάριο να υπάρξει μία βάση διαπραγματεύσεων. Για αυτό το λόγο φαίνεται πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νέο έκτακτο Eurogroup περί τις 20 Φεβρουαρίου, με σκοπό να υπάρξει λύση πριν τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος.
Πάντως, πηγές των δανειστών και κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, σημειώνοντας πως οι διαφορές των δύο πλευρών είναι πολλές και απαισιοδοξούν για μία θετική κατάληξη τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έχει κλείσει δωμάτιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, γνωρίζοντας πως η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει πολλές ώρες.
Οι βασικότερες διαφορές υπάρχουν στις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις με την ελληνική πλευρά να κάνει λόγο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπούλημα. Για την ελληνική απαίτηση τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται πως αρχικά δεν υπάρχει κατηγορηματική αντίθεση των ευρωπαίων, αλλά κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων .
Πάντως, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος και τους δανειστές να αρνούνται το πρόγραμμα γέφυρα, ως πιθανότερη λύση προκείνται η συμφωνία για ένα συνολικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Φυσικά η κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος από την αρχή θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση για τη ρευστότητα και τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν είναι η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη RealNews κάνει λόγο σημαντικά βήματα, αλλά σημειώνει πως είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουν για συμφωνία.
Πάντως, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός πως οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις από κοντά και έχουν συχνές επαφές και με τις δύο πλευρές. Mάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι είχε συνομιλία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά.
Οι Αμερικανοί πάντως θεωρούν πως μία πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που δεν επιθυμούν θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια.