Site icon NewsIT
07:13 | 04.09.20

Οργή Αθήνας για Στόλτενμπεργκ: «Κανένας διάλογος χωρίς αποκλιμάκωση»

Οργή Αθήνας για Στόλτενμπεργκ: «Κανένας διάλογος χωρίς αποκλιμάκωση»
Αιμίλιος Περδικάρης

Με την επισήμανση πως τίποτε δεν έχει αλλάξει και δεν θα μπορούσε να έχει αλλάξει ως προς τη θέση πως διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνον εάν προηγηθεί έμπρακτη αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, η Αθήνα έσπευσε να κλείσει πριν καλά-καλά ανοίξει την παρέμβαση του Γενς Στόλτενμπεργκ που έμοιαζε μάλλον με… πάσα προς την Τουρκία.

Η ενέργεια του γ.γ. του ΝΑΤΟ να μιλήσει για συμφωνία διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας είναι αλήθεια πως αιφνιδίασε αρχικά την κυβέρνηση, ωστόσο η απάντηση που επιφύλαξε και το διπλό «άδειασμα» της Αθήνας στον Γενς Στόλτενμπεργκ έβαλε τέλος στη σχετική συζήτηση.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές εξ αρχής δεν επιβεβαίωναν τα λεγόμενα του γ.γ. του ΝΑΤΟ περί συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και λίγο αργότερα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Click4more Η δήθεν συμφωνία με την Τουρκία που εξόργισε την Αθήνα – Το χρονικό της… άκομψης κίνησης Στόλτενμπεργκ

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», βάζοντας έτσι τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση ως προς τη θέση της Αθήνας.

Η αποκάλυψη ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ ενήργησε ορμώμενος από ένα έγγραφο σχέδιο για τεχνικές συνομιλίες που παρέδωσε στους στρατιωτικούς ακολούθους Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία οδήγησε έτσι σε δεύτερη απάντηση-διάψευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς: «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», ανέφεραν και πάλι διπλωματικές πηγές. Έτσι, ενώ επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε η κίνηση του κ. Στόλτενμπεργκ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις προθέσεις του και κυρίως τη σπουδή του να μιλήσει για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας.

Ενόχληση

Στην Αθήνα, άλλωστε, η ενόχληση για την… «επιτήδια ουδετερότητα» που έχει κατ’ επανάληψη δείξει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, ενώ τα ερωτήματα για τις προθέσεις του πολλαπλασιάστηκαν ύστερα από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε την ελληνική πλευρά να στηρίξει την πρωτοβουλία και μάλιστα για διάλογο χωρίς όρους.

«Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται», διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, εμμένοντας ότι μοναδική διαφορά προς συζήτηση με την Τουρκία και πάντοτε υπό την προϋπόθεση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης εκ μέρους της είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ και η προσφυγή στη Χάγη εάν δεν υπάρξει επ’ αυτής συμφωνία.

Click4more Ελλάδα – Τουρκία: Το έγγραφο Στόλτενμπεργκ που προκάλεσε την… αναστάτωση – “Δεν συμφωνήσαμε για έναρξη διαλόγου”

Για πολλούς πάντως η δραστηριοποίηση της Συμμαχίας ενδέχεται να σχετίζεται με την απόφαση της Ρωσίας να «κατεβάσει» ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος «κάρφωσε» στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη Γαλλία για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το κορυφαίο γερμανικό think tank για την εξωτερική πολιτική DPAG (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik) επισήμανε σε παρέμβαση του προέδρου του, Τόμας Έντερς πως «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμα πως η πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο δεν λειτουργεί» και πως «η όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο απαιτεί την πλήρη στήριξη της ΕΕ προς το μέλος της, την Ελλάδα», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της.

Ελλάς – Γαλλία…

Η σχέση και η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας πάντως αναμένεται ν’ αποτυπωθεί και στη συμφωνία για νέους εξοπλισμούς, η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν και από το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνεται ότι αυτή μπορεί να υπογραφεί στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στην Κορσική την επόμενη Πέμπτη (10/9) ή σε συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν που μπορεί να προηγηθεί αυτής, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι απομένουν λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή της και στόχος του πρωθυπουργού είναι – όπως έγραψε το newsit.gr – να προχωρήσει σε ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο (12-13/9).

Click4more Κλείδωσε” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας – Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της

Σημειώνεται ότι στις 13/9, ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ λήγει τυπικά η νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis.

Σήμερα αναμένεται, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς η ελληνική πλευρά προωθεί στον Οργανισμό τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ μετά την κύρωσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version