Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στα όσα συζητούνται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί... τριβές.
«Ο πρωθυπουργός ήρθε από χθες και συνεχίζει την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης». Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην… παρθενική του παρουσία σε Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε..
«Επιμένουμε στο μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα», υπογραμμίζει η Αθήνα ενώ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πρώτο θέμα είναι το Brexit.
«Αναμένουμε τις λεπτομέρειες και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη» λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο και σημειώνουν ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιρλανδό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, υπήρξε καταρχάς θετική αντιμετώπιση.
Ο Μητσοτάκης, η Τουρκία και οι… τάσεις για την Βόρεια Μακεδονία
Στις Βρυξέλλες τίθενται τα θέματα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα για το τελευταίο, στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις.
[read4more]
Όπως αναφέρουν από το επιτελείο της κυβέρνησης, κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία. «Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει», συμπληρώνουν.
Για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προβλέπει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το επόμενο διάστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως κοινή θέση των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, «εκεί που υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ώστε και να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να μην εγκαταλειφθούν οι πρόσφυγες». Προσθέτουν ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της. «Υπάρχουν συζητήσεις και περιμένουμε να δούμε στο δείπνο αν θα υπάρχει θετική κατάληξη» συνεχίζουν, ενώ ξεκαθαρίζουν πως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β για το οποίο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως «αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».