Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ορκίστηκε το πρωί της Δευτέρας (03.07.23) η νέα Βουλή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό κατώφλι του 3%. Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα “Σπαρτιάτες” με 12, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη” με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Καρέ καρέ η ορκωμοσία της νέας Βουλής 

 

 

Πλάνα και αποσπάσματα από την ορκωμοσία και τις αφίξεις των νέων βουλευτών

 

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες από τις προσελεύσεις

 

 

Όλο το παρασκήνιο

Από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στη Βουλή γινόταν το αδιαχώρητο. Διάδρομοι, περιστύλιο, καφενείο, εντευκτήριο, πρώτη φορά ήταν τόσο γεμάτα από κόσμο που πήγε εκεί προκειμένου να παραβρεθεί στην ορκομωσία των 300 βουλευτών.

Βουλευτές, σύζυγοι, συγγενείς, παιδιά, είχαν κατακλύσει ασφυκτικά όλους τους χώρους μέσα και έξω στο Κοινοβούλιο. Ακόμα και στο πενταόροφο υπόγειο γκαράζ της Βουλής, πολλά αυτοκίνητα βρίσκονταν διπλοπαρκαρισμένα σε μεγάλες ουρές.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στα θεωρεία, οι θέσεις τόσο των κοινοβουλευτικών συντακτών όσο και των φωτορεπόρτερ είχαν καταληφθεί από συγγενείς βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την ορκομωσία όρθιοι.

Το… απρόοπτο

Ένα χαριτωμένο απρόοπτο επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας, όταν από τα πίσω ορεινά έδρανα στην Ολομέλεια ακουγόταν -κατά διαστήματα- η ανυποψίαστη φωνή ενός μικρού παιδιού, προκαλώντας τα μειδιάματα τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών και των βουλευτών.

Οι θέσεις στα έδρανα

Όπως διαμορφώθηκε η διάταξη των κομμάτων, καθώς η Βουλή από εξακομματική έγινε οκτακομματική, οι βουλευτές πήραν θέσεις στα έδρανα ως εξής:

Οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέλαβαν τα μπροστινά έδρανα και επεκτείνονταν προς τα πίσω.

Στα πίσω ορεινά έδρανα, -από τα αριστερά προς τα δεξιά- οι βουλευτές των κομμάτων κάθισαν ως εξής: «Ελληνική Λύση» πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,«Νίκη» και «Σπαρτιάτες» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας πίσω από τα έδρανα του ΚΚΕ.

Αύριο η εκλογή προέδρου

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (06.07.23) θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις