Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Όταν οι φονικοί σεισμοί έφεραν κοντά Ελλάδα και Τουρκία

Όταν οι φονικοί σεισμοί έφεραν κοντά Ελλάδα και Τουρκία
Εικόνα από τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία - Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν περίπου τρεις ώρες, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020) τα ανοιχτά της Σάμου, όταν έγινε γνωστή η επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει βοήθεια στη Σμύρνη, που υπέστη τεράστιες καταστροφές, με    ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.  

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο ομόλογο του, τονίζοντας ότι -παρά τις διαφορές τους- οι δύο χώρες πρέπει να μείνουν ενωμένες σε τέτοιες στιγμές. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί. 

Click4more: Σεισμός: Το “ευχαριστώ” Ερντογάν στον Μητσοτάκη και το μήνυμα αλληλεγγύης

Ήταν η πρώτη φορά, που ύστερα από περίπου οκτώ μήνες, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν λόγια… αλληλεγγύης, και όχι σκληρούς χαρακτηρισμούς. Πολλοί ελπίζουν ότι ίσως αυτή η τραγωδία, να είναι η αφορμή για να… σπάσει ο πάγος και να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό, δεν είναι απίθανο να συμβεί, αν αναλογιστούμε ότι οι φονικοί σεισμοί του 1999 σε Ελλάδα και Τουρκία, αποτέλεσαν “κλειδί” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μία περίοδο που ο δρόμος της διπλωματίας οδηγούσε σε… αδιέξοδο.    

Οι σεισμοί του 1999

Στις 17 Αυγούστου 1999, ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ έπληξε το Ιζμίτ (Νικομήδεια), κοστίζοντας τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 50.000 είχαν τραυματιστεί. Ήταν τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων και μόλις λίγους μήνες μετά την υπόθεση Οτσαλάν, που είχε φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Ξαφνικά, το κλίμα άλλαξε. Δεν ήταν μόνο τα συνεργεία της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν. Οι Έλληνες έσπευσαν μαζικά να προσφέρουν αίμα για τους σεισμοπαθείς. Παρά το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Υγείας της Τουρκίας είχε στην αρχή φθάσει στο σημείο να δηλώσει ότι “δεν θέλουμε ελληνικό αίμα”, το κύμα εσυμπαράστασης και ανθρωπιάς των Ελλήνων αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό, αλλά και την κυβέρνηση του. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στη Πάρνηθα που στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, άνδρες της AKUT (της τουρκικής ΕΜΑΚ) έφτασαν άμεσα στην Αθήνα και έπιασαν δουλειά μαζί με τα ελληνικά σωστικά συνεργεία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις