Site icon NewsIT
09:03 | 02.03.17

“Όχι” στα αντίμετρα και σκληρή στάση Τόμσεν – Που “κολλάνε” οι διαπραγματεύσεις

“Όχι” στα αντίμετρα και σκληρή στάση Τόμσεν – Που “κολλάνε” οι διαπραγματεύσεις
Newsit Newsroom

Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα ύψους 3,6 δισ., ο Πολ Τόμσεν δείχνει πάλι το σκληρό του πρόσωπο και οι θεσμοί βγάζουν "κόκκινες" κάρτες στις προτάσεις της κυβέρνησης για τα λεγόμενα αντίμετρα, τα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορεί να πάρει σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή μέχρι τις 20 Μαρτίου. Μέχρι τότε, πάντως, φαίνεται υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα για να γίνουν, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί φέρουν αντιρρήσεις στα “αντίμετρα” που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Μάχη γίνεται και για το ύψος των μέτρων που τελικά θα ληφθούν και αν αυτά θα φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ (δηλαδή τα 3,6 δισ. ευρώ) ή θα είναι λιγότερα. Η κυβέρνηση, εκτιμά και ελπίζει, ότι θα αναγνωριστούν τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 και ο “λογαριασμός” θα είναι μικρότερος.

Που διαφωνούν

Κατά τις διαπραγματεύσεις της Τρίτης (01.03.2017) με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, οι θεσμοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις στα μέτρα ελάφρυνσης, διαμηνύοντας πως θα μπορούσαν να δεχτούν κάποια από αυτά μόνο αν είναι αυστηρά στοχευμένες σε ευπαθείς ομάδες, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση του ΕΝΦΙΑ, μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά οι δανειστές επέμειναν ότι τα αντίμετρα πρέπει να αφορούν σε ευπαθείς ομάδες και στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειστές δεν δέχονται τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. Το ΔΝΤ, μάλιστα, ζητά εφάπαξ περικοπή στις συντάξεις το 2020.

Ο σκληρός κύριος Τόμσεν

Την ίδια στιγμή, ο “παράγοντας” Πολ Τόμσεν μπαίνει ξανά στη διαπραγμάτευση αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ προβάλει… αντιστάσεις στο να μειωθεί το ύψος των μέτρων. Ο Τόμσεν γνωρίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η συμφωνία-πακέτο δεν θα έχει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά μόνο μια νέα υποσχετική από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Γι’ αυτό, ζητά να εξαντληθούν τα περιθώρια για νέα μέτρα, ώστε να χρειαστούν τελικά λιγότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όταν θα παρουσιαστεί και θα εφαρμοστεί η τελική λύση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Όλα αυτά ενώ εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και το Βερολίνο εκτιμά πως Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στη συμφωνία ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, μιλώντας την αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle, κάλεσε τις δυο πλευρές να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης. 

Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

«Αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», τόνισε.

Στην κορυφή της σημερινής (02.03.2017) ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ’ εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους. Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Ελεύθερο Τύπο και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version