Μολονότι στην κυβέρνηση επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα να χαμηλώσουν τόνους και προσδοκίες από την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την τρόικα στο Παρίσι το τριήμερο 2 – 4 Σεπτεμβρίου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζουν καλά πως η νέα συνάντηση του υπουργικού κλιμακίου με τους επικεφαλής των ελεγκτών μας θα αποτελέσει ισχυρό προμήνυμα για την ακόμη πιο καθοριστική, από κάθε άποψη, “αναμέτρηση” του Οκτωβρίου, που θα έχει σε πρώτο πλάνο τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Μάλιστα, οι “διαρροές” των τελευταίων 24ωρων από την πλευρά των δανειστών μας ότι δείχνουν μάλλον δύσπιστοι προς τη φιλολαϊκή κλίση, που εννοεί να προσδώσει η Αθήνα στο οικονομικό πρόγραμμα, προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στους NYT (σ.σ. κάλεσε την τρόικα να μην πιέζει για τη λήψη νέων μέτρων) αλλά και την επανάληψη της δημοφιλούς επωδούς από τις δύο κεφαλές της κυβέρνησης ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν (και να το αποτυπώσουν στην πράξη) ότι η χώρα έχει πλέον περάσει σε άλλη φάση.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως από το Παρίσι δεν πρόκειται να βγει ούτε λευκός, ούτε μαύρος καπνός, ωστόσο προσθέτουν με νόημα πως το συγκεκριμένο συναπάντημα αφενός έχει ύψιστο πολιτικό συμβολισμό, καθώς εγκαινιάζει μία νέα εποχή στην τριβή της κυβέρνησης με την τρόικα, αφετέρου θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική πλευρά να βολιδοσκοπήσει με ασφάλεια τις διαθέσεις των δανειστών μας, ως εκ τούτου και να “προσαρμόσει” την από εδώ και πέρα στρατηγική της, ώστε να αποτραπούν “επικίνδυνοι και ύπουλοι ύφαλοι”.
Οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν για πολλοστή φορά πως για την Αθήνα δεν είναι ανεκτή ούτε ως βάση συζήτησης, οποιαδήποτε αναφορά ή επιδίωξη για νέο χρηματοδοτικό πακέτο, που θα συνεπάγεται και νέα μέτρα, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου η Αθήνα αποκρούει “προληπτικά” κάθε επιχείρηση αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και του υφιστάμενου πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, ενώ θα δώσει σκληρή μάχη, ώστε να νομοθετηθεί η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας έναντι του μέτρου των πλειστηριασμών.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να συμβολίσει τη νέα σχέση, που εγκαινιάζει με την τρόικα και με την “επιβολή” όσο αυτό είναι δυνατόν της δικής της ατζέντας, που συμπεριλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων.
Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να δώσει σκληρή μάχη, ώστε να πειστούν οι εταίροι μας ότι πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, να αρθεί το αποτυχημένο μέτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξηθούν ίσως και πάνω από 100 οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία και δευτερευόντως σε αυτήν τη φάση η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ. Οι υψηλοί στόχοι της κυβέρνησης παραμένουν, πάντως, η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, η απεμπλοκή από το ΔΝΤ και ο ομαλότερος δυνατός απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο.
Η ελληνική πλευρά, όπως εξηγούν πηγές προσκείμενες στους Σαμαρά και Βενιζέλο, πέραν των δεδομένων δυσκολιών, που αντιμετωπίζει, διατηρεί και “άσσους στο μανίκι της” εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιτυχίες, η ικανοποιητική κατά το Μαξίμου πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων (γύρω στο 80% την υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο) αλλά και η έξωθεν καλή μαρτυρία της ελληνικής οικονομίας, που διαμορφώνουν με την εμπιστοσύνη τους τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και εν γένει ο ιδιωτικός παράγοντας.
Στην κυβέρνηση, αξιολογούν ως άκρως ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων διεθνών επαφών τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το καλό κλίμα, γύρω από τις ελληνικές αιτιάσεις επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο ήταν και οι επαφές, που είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικρατέστερο για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών στη νέα Κομισιόν, Πιερ Μοσχοβισί και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Θερμότατο κλίμα, επικράτησε και κατά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πιερ Μοσχοβισί, όπου όπως παρατηρούν στενοί συνεργάτες του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έγινε μία σύντομη αλλά εις βάθος επισκόπηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και πως αυτές επενεργούν στον πολιτικό ορίζοντα των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαρδούβελης: Δεν συζητάμε πολιτικά με την τρόικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αποστολή στο Παρίσι με χαμηλούς τόνους και αιχμή το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο’ Κόνορ: Η πρόοδος της Ελλάδας θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων με την Τρόικα