Αναφορικά με τη συζήτηση περί «κανονικότητας», είπε ότι «αυτό που είναι “κανονικότητα” είναι αυτό που έχετε χτίσει όλοι μαζί γιατί όλοι ψηφίσατε τα μνημόνια, και είναι το θεσμικό πλαίσιο που τσακίζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να πληρώσουν αυτοί την κρίση και όχι αυτή που θησαύρισαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη των κερδών των ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου».
«Έχουμε αλλαγή σκυτάλης και τις συστάσεις της Κομισιόν που “μεταφράζονται” σε κεφαλή δεξιά και βήμα χήνας, ότι έχετε υπογράψει και ότι έχετε συμφωνήσει θα τα εφαρμόσετε όλα και σε αυτό είστε όλοι συνυπεύθυνοι», τόνισε.
“Σκληρά ταξική η πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ”
Είπε ότι ούτε η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ ούτε προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «ουδέτερη» και «όλων των Ελλήνων», αλλά «σκληρά ταξική πολιτική απέναντι σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και προκλητική στη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου». Υπογράμμισε, δε, ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική και δύναμη λαϊκής αντιπολίτευσης είναι μόνο το ΚΚΕ.
Ανέφερε ότι «για τους σοβαρούς αναλυτές βιώσιμη ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν υπάρχει γιατί η ιστορία του είναι συνδεμένη με κρίσεις ενώ ούτε δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη υπάρχει γιατί για να υπάρχουν μεγάλα κέρδη πρέπει να υπάρξει υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων».
Κάλεσε τη ΝΔ να «πει ένα ευχαριστώ στον ΣΥΡΙΖΑ» γιατί «αυτοί είπαν ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο από την “υγιή” επιχειρηματικότητα, όπως και εσείς».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια για κίνητρα δισεκατομμυρίων προς το κεφάλαιο «όχι από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά από την τσέπη, τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου» από «προκλητικές φοροαπαλλαγές (προς το κεφάλαιο) που συνεχίζονται», από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, από ιδιωτικοποιήσεις «στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε “πρωταθλητισμό”» από εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» και απλήρωτη εργασία και από το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως είπε.
Σημείωσε ότι η μείωση των κοινωνικών δαπανών γίνεται επιπλέον «για να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες για επενδύσεις» στους τομείς αυτούς.
Αναφέρθηκε στις απολύσεις για συνδικαλιστική δράση, στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων «με τον νόμο Βρούτση που έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου», στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας «με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν απαίτηση του ΣΕΒ».
Επισήμανε ότι «χθες μαινόμενος ο κ. Βρούτσης» μίλησε για νέο συνδικαλιστικό νόμο που «θα προσπαθήσει, γιατί δεν περνάνε εύκολα αυτά, να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα με πρόσχημα την υπεράσπιση, αυτού που λένε οι εργαζόμενοι και έχουν δίκιο, της συνδικαλιστικής μαφίας που έχει κάτσει στον σβέρκο των εργαζομένων».
“Θέλουν να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για απεργία από τον καναπέ”
Ως προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, σημείωσε: «Στο σπίτι ή στον καναπέ ή με τον εργοδότη πάνω από το κεφάλι, ψήφισε κατά της απεργίας, όχι γενική συνέλευση, αλλά ηλεκτρονική ψηφοφορία».
«Όλα αυτά έχουν ένα πρόσημο: “νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη”», είπε ο Θ. Παφίλης, προτείνοντας στον κ. Βρούτση προσωπικά να μετονομάσει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο Εργοδοσίας.
Απηύθυνε στον υπουργό Εργασίας, «επειδή μιλά για δημοκρατία», το ερώτημα όταν «κάνατε το μεγαλύτερο νόμιμο ριφιφί με το PSI και πήρατε 10 δισ. σε ένα βράδυ και τα δώσατε στις τράπεζες, ρωτήσατε τους εργαζόμενους; Δικά τους δεν ήταν τα λεφτά;».
«Και έρχεται τώρα με μένος να τσακίσει ότι έχει απομείνει όρθιο. Δεν θα περάσει. Και σας το λέμε εμείς. Πόλεμος θα γίνει κυριολεκτικά. Αν νομίζετε ότι οι εργαζόμενοι θα υποταχτούν τόσο εύκολα κάνετε μεγάλο λάθος», τόνισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας.
Ανέφερε ότι επειδή γρήγορα θα διαψευστεί το κλίμα που καλλιεργούν στον ελληνικό λαό όλοι όσοι υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, «έρχεται το δόγμα νόμος και τάξη».
Ο κ. Παφίλης είπε ότι πολλοί ονειρεύτηκαν την κατάργηση της ταξικής πάλης και όλα τα άλλα κόμματα υιοθέτησαν τη λογική των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή, «συνέταιρος ο εργάτης και ο βιομήχανος, ο ναυτεργάτης και ο εφοπλιστής», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αυτά».
«Κινητήρια δύναμη της κοινωνίας είναι η ταξική πάλη, δεν καταργείται όσο υπάρχουν τάξεις, εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να δυναμώσει αυτή η πάλη μέχρι οι παραγωγοί του πλούτου να πάρουν αυτό που τους αξίζει, τον πλούτο που παράγουν», τόνισε.
“Ακριβώς τα ίδια Δένδιας και Κατρούγκαλος”
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχετικά με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών είπε: «Αν δεν έβλεπα τον κ. Δένδια νόμιζα ότι ακούω τον κ. Κατρούγκαλο, ακριβώς τα ίδια» και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση, ούτε μπορεί να έχει κοινή εξωτερική πολιτική», προσθέτοντας ότι «εμείς δεν υποτασσόμαστε, ούτε δενόμαστε στο αμερικανονατοϊκό άρμα που ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγε στα ύψη και το έβαλε στο πλυντήριο να το βγάλει καθαρό, εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τους λαούς κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, κόντρα στους πολέμους για μια άλλη κοινωνία».