Δηλώσεις αναμένεται να υπάρξουν από τη Δευτέρα, όπως εκτιμάται από πηγές του Ταμείου, και το περιεχόμενό τους θα κινείται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα διαγράφονται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ, σε κύκλους του ΔΝΤ επικρατεί ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία, δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος.
Η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην αμερικανική οικονομία.
Σε αρκετές ανταποκρίσεις από την Αθήνα και σε αναλύσεις που προβάλλονται σε αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει κόπωση και οργή από μέρους μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την υψηλή φορολογία, το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και εταιριών, αλλά και το φαινόμενο των αυτοκτονιών.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά υπογραμμίζεται ότι μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Στα περισσότερα δημοσιεύματα τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και μερικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας για σχηματισμό κυβέρνησης.
Εκτός από την «κρισιμότητα» των ελληνικών εκλογών, καταγράφονται επίσης τα «πιθανά ταρακουνήματα» που μπορεί να επιφέρουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, για εκτροπή από την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στην Καλιφόρνια αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. «Οι φίλοι μας στην Ευρώπη θα πρέπει να επεξεργασθούν, και πρέπει να τους ενθαρρύνουμε σ’ αυτό, μια στρατηγική, αρχικά για μια πενταετία και έπειτα για μια δεκαετία, καθώς το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά, ασκώντας έντονη κριτική στα υψηλά επίπεδα δανεισμού και στην έλλειψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, σημειώνοντας ιδιαίτερα την έλλειψη ενός μηχανισμού στην Ευρωζώνη που θα επέτρεπε την αποχώρηση υπερχρεωμένων χωρών, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Αργεντινής και του Εκουαδόρ.
«Η διαφορά μεταξύ των χωρών αυτών και της Ελλάδας», όπως είπε ο κ. Κλίντον, «είναι ότι εκείνες μπόρεσαν να απαγκιστρωθούν και να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους» και ότι «αυτό δεν άρεσε σε πολύ κόσμο, αλλά δεν ήταν καταστρεπτικό. Υπήρχε μια πολιτική εξόδου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT