Στην Πάτρα είναι σήμερα στραμμένα το βλέμμα της ΝΔ και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αποκτά άλλη βαρύτητα, με την κυβέρνηση να κρατά χαμηλούς τόνους.
Στους κόλπους της ΝΔ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Κώστας Καραμανλής – το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την παράταξη – δεν θα δημιουργούσε με την παρέμβαση του μια «διαλυτική ατμόσφαιρα», υιοθετώντας τους «κεραυνούς» Σαμαρά, όπως τις αιτιάσεις περί μειοδοσίας του υπουργού Εξωτερικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει από τον πρώην πρωθυπουργό να μείνει σιωπηλός σε σχέσεις με ανησυχίες που εκφράζει το τελευταίο διάστημα για την εξωτερική πολιτική, τις κοινωνικές ανισότητες, το κράτος δικαίου, την ποιότητα της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο Κώστας Καραμανλής σε αυτό το τάιμινγκ, θα κάνει αναφορά και στη woke ατζέντα, φέροντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις που είχε η υπερπροβολή της στο Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ, δίνοντας πόντους για εκλογική νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ.
Αναφορά όμως αναμένεται να κάνει και σε «αγκυλώσεις» που παρατηρούνται σήμερα στην Ευρώπη, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τη Γερμανία για τη στάση της στο μεταναστευτικό και όχι μόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βέβαιο θεωρούν κάποιοι ότι με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ, Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», το οποίο αναφέρεται και στις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα αλλά και το άλυτο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Καραμανλής θα στείλει μήνυμα προς το Μαξίμου για τους χειρισμούς στο θέμα των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Σταινμάιερ στην Ελλάδα.
Τι θα πει ο Κ. Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά;
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για τον διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα σε απόλυτο συντονισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δηλώσει την αντίθεση του με την απομάκρυνση του πρώην Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη ΝΔ.
Ο κ. Καραμανλής αναμένεται συγκεκριμένα να σημειώσει ότι τα πειθαρχικά μέτρα αυτού του τύπου δεν συμβάλλουν στην ενότητα της παράταξης, η οποία, θα τονίσει ότι είναι αναγκαία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με προκλήσεις σε πολλά επίπεδα (γεωπολιτικό, οικονομικό κλπ) για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.
Ασαφές παραμένει ακόμη, αν θα επιλέξει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ή με έμμεσο τρόπο, στην θέση Σαμαρά να προταθεί από την κυβέρνηση για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Χαμηλοί τόνοι Μαξίμου για τον Κ. Καραμανλή
«Κάθε τοποθέτηση και ομιλία ενός πρώην Πρωθυπουργού έχει αξία. Και περιμένουμε πάντοτε επισημάνσεις και παρατηρήσεις» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την ομιλία του κ. Καραμανλή, απόψε από την Πάτρα. «Αλίμονο. Είναι πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, για όνομα του Θεού. Εντάξει, προφανώς, οι κόκκινες γραμμές δεν προσωποποιούνται. Είναι αυτονόητες και δεν έχουν να κάνουν με το «άλφα» ή το «βήτα» πρόσωπο, αλλά νομίζω ότι αυτή την στιγμή κάνουμε μια υποθετική συζήτηση…» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Μπαράζ επαφών με βουλευτές
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή τη στιγμή, από τις επικοινωνίες που έχουν γίνει με βουλευτές κοντά στον κ. Σαμαρά αλλά και με άλλους «γαλάζιους» που κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ή που φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από τη μη αξιοποίηση τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν προκύπτει να υπάρχει διάθεση αποχώρησης από την Κ.Ο. της Ν.Δ. προκειμένου να ακολουθήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό στα όποια βήματα σχεδιάζει από εδώ και πέρα.
«Η σταθερότητα δεν μπαίνει στο ζύγι»
«Δεν θα ήθελα να φανώ ούτε υπερβολικός, ούτε, σε καμία περίπτωση, αυτό να το εκλάβετε ως έναν εφησυχασμό, αλλά νομίζω ότι νιώθουμε το ίδιο. Η σταθερότητα δεν πρέπει να μπαίνει στο ζύγι… Η σταθερότητα από μόνη της δεν λέει κάτι, όμως είναι η πιο αναγκαία προϋπόθεση για όλες τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Άρα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.