- Οι υπερβολές του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν και τους υπόλοιπους του κουαρτέτου - Στελέχη της Κομισιόν κρατούνται με νύχια και με δόντια για να μην κάνουν διαρροές και τορπιλίσουν την συμφωνία - Δεν βλέπουν με καλό μάτι πολλές χώρες την απειλή Τσίπρα για σύγκλιση Συνόδου Κορυφής!
«Ζούμε την περίοδο της μεγάλης μπλόφας για την αξιολόγηση. Λίγο πριν από το τέλος της οποιασδήποτε συμφωνίας οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται και όλες οι πλευρές δίνουν τα ρέστα τους με τις μπλόφες», έλεγε στο newsit.gr αξιωματούχος των Βρυξελλών με καλή γνώση του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων.
Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και το κουαρτέτο μπλοφάρουν ανακοινώνοντας διάφορες ενέργειες ή βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορα νέα αιτήματα ή νέες εκδοχές των παλιών με σκοπό να αποσπάσουν περισσότερες υποχωρήσεις από την απέναντι πλευρά.
Ομως, σε αυτό το παιχνίδι της μπλόφας το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε υπερβολές, πράγμα που έχει εκνευρίσει πάρα πολύ τους άλλους τρεις του κουαρτέτου και πολύ περισσότερο την Κομισιόν. Προς το παρόν τα στελέχη της κρατούν την ψυχραιμία και δεν προβαίνουν σε δηλώσεις ή διαρροές για να μην τορπιλίσουν τη συμφωνία.
Οσον αφορά στη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες δίνουν πάρα πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας, εξαιτίας κυρίως της στάσης του ΔΝΤ, το οποίο διαρκώς μετακινείται από τις θέσεις του.
Μάλιστα, ο κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως σωστή και δίκαιη τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τη μετακίνηση των γκολπόστ, αλλά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την πρόθεση να συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.
Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν πρωτεύουσες που προσεγγίζουν αρνητικά το θέμα και μάλιστα ορισμένες από αυτές ακόμα και εχθρικά. Στον κύκλο αυτών των χωρών περιλαμβάνονται περισσότερο οι δορυφόροι του Βερολίνου, παρά το ίδιο το Βερολίνο όταν η αναφορά γίνεται στη Μέρκελ.
Οταν, όμως η κουβέντα έρχεται στον Σόιμπλε, τότε αλλάζουν οι τόνοι και Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζεται ως ο διευθυντής της ορχήστρας, ακόμα και ως αρχιερέας των ανθελληνικών προσεγγίσεων.
Οσον αφορά το χρόνο συμφωνίας, στις Βρυξέλλες δίνουν μικρές πιθανότητες στο σενάριο της 7ης Απριλίου και ποντάρουν περισσότερο σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου η το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.
Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup αν δεν είναι 100% σίγουρη η συμφωνία.
Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί σε ότι ακούγεται ή γράφεται, γιατί οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου και προς το παρόν τηρούν τη δέσμευσή τους.