Site icon NewsIT

Πανικός στη Βουλή για το δάνειο της “Αυγής”! Ξεσπάθωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

08.09.2016 | 18:54
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δεύτερος γύρος… επίθεσης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, σήμερα στην Βουλή, με φόντο τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες με την δανειοδότηση, μετοχική σύνθεση και διαφημιστικά έσοδα της εφημερίδας «Αυγή». Αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το δάνειο που έλαβε η εφημερίδα που είχε η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ομοβροντία επιθέσεων δέχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολίτευσης που προσπαθούν να «κεφαλαιοποιήσουν» τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της εφημερίδας «Αυγής», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει το 40% των μετοχών της.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ενσωμάτωση Οδηγίας με στόχο την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα καπνικά προϊόντα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως σχολίασε επικριτικά και τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με την εφημερίδα «Αυγή».

 

Νίκη Κεραμέως: Το τρίγωνο-μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ, τράπεζες καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ
 

Χαρακτηριστικά, η κυρία Νίκη Κεραμέως είπε « θέλω να κλείσω την τοποθέτησή μου με δυο σχόλια από την επικαιρότητα. Το πρώτο είναι για τα «όσα διημείφθησαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τι αποκαλύφθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή; Από την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΥΓΗΣ προέκυψε ότι, πρώτον, η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις χίλια πεντακόσια φύλλα και με αρνητικό πιστωτικό παρελθόν -θυμίζω ότι η ΑΥΓΗ είχε κάνει στάση πληρωμών, διαγραφή χρεών, όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν χθες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΥΓΗΣ- έλαβε δάνειο το 2009 1,2 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εν συνεχεία έγινε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Πώς πήρε το δάνειο αυτό; Το πήρε επί τη βάσει επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα, όχι εγγυητικής με τη νομική έννοια του όρου, αλλά επιστολής, η οποία τι έλεγε; Έλεγε ότι λίγο-πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αφεντικό και συνεπώς, είναι η λεγόμενη «δήλωση πατρωνίας», ότι δηλαδή το αφεντικό της ΑΥΓΗΣ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο στοιχείο που αποκαλύφθηκε χθες είναι το εξής. Η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις χιλίων πεντακοσίων φύλλων, έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους 470.000 ευρώ. Τρίτο στοιχείο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ. Μάλιστα, είπε ο εκπρόσωπος της ΑΥΓΗΣ: «Δεν λέω το όνομα για να μη γίνει θόρυβος». Διερωτώμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Τι έχει να κρύψει η ΑΥΓΗ; Γιατί έχει να γίνει θόρυβος, αν αποκαλυφθεί αυτό το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore μέσου μαζικής ενημέρωσης;
Τελευταίο στοιχείο που αποκαλύφθηκε, πολύ σημαντικό, είναι το εξής: Αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική του χρηματοδότηση και αυτό, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ν. 4304/2014. Κοιτάξτε το, είναι το άρθρο 1. Τι λέει αυτό το άρθρο; Λέει ότι, όταν το κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος, τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δαπανά για τους εξής σκοπούς, για λειτουργικές δαπάνες, για εκλογικές δαπάνες, για επιστημονικούς και για επιμορφωτικούς σκοπούς. Δεν μπορεί να δίνει τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στα κόμματα για να επενδύει σε μέσα μαζικής επικοινωνίας» και κατέληξε λέγοντας «κυρίες και κύριοι, φαίνεται τελικά ότι το τρίγωνο-μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ, τράπεζες καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ανδρέας Λοβέρδος: Τι φοβάστε και δεν λέτε το όνομα
 

Στο ίδιο μήκος και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου που είπε πως «θα πρέπει να μας πείτε ποιος έχει την offshore που κατέχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής. Τι φοβοβάστε και δεν μας λέτε το όνομά του» Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αφού σημείωσε ότι ήταν αντίθετος με την ακρόαση του εκπροσώπου της «Αυγής» στην Εξεταστική Επιτροπή αφού αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της, είπε πως «υπάρχει όμως πολιτικό θέμα με το να μην αποκαλύπτει το ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που έχει την offshore που κατέχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας» και υπενθύμισε ο κ. Λοβέρδος ότι «χθες όταν ρώτησα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας μου απάντησε ότι δεν αποκαλύπτει το όνομα για να μην δημιουργηθεί θόρυβος…. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι η νομοθεσία επιβαλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου» και πρόσθεσε αυτή η άρνησή σας να πείτε ονόματα «σας εκθέτει. Κρύβετε κανένα; Φοβάστε κάτι; Τι έχει συμβεί; Απορώ ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στο κόμμα σας…».

 

Γιώργος Αμυράς: «Ποιος είναι; Ο Κοσκωτάς είναι;»
 

Παρανθετικά, στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσουν το κρυφτό» και να δώσουν το όνομα του φυσικού προσώπου που κατέχει την offshore» Εγώ είπε, εάν το Ποτάμι είχε εφημερίδα και σε αυτή μετείχε μια εξωχώρια εταιρεία θα επεδίωκα να μάθω ποιανού είναι αυτή «εσείς, καλά δεν θέλετε να μάθετε ποιος είναι πίσω από αυτή την εταιρεία; Και γιατί δεν πρέπει να μαθευτεί το όνομά του;» και χαριτολογώντας είπε «ποιος είναι; Ο Κοσκωτάς είναι; Δεν φαντάζομαι…».

 

Χρήστος Μαντάς: «Δεν υπάρχει τίποτα το σκοτεινό…»

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις αυτές λέγοντας « είναι περίεργο πως στη σημερινή ημέρα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Αντιππολίτευσης ανακάλυψαν το πρόβλημα σε μια ιστορική εφημερίδα, την «Αυγή» , που παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Πως ανακάλυψαν, με υπόνοιες και ερωτήματα που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει κάποιο δήθεν πρόβλημα με την εφημερίδα «Αυγή». Οι εκπρόσωποι της συστημικής Αντιπολίτευσης μάλιστα μας είπαν ότι ένα πούμε ξανά ότι υπήρχε πρόβλημα με τα θαλασσοδάνεια που δινόντουσαν σε ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια θα είμαστε ψεύτες. Έλεος. Δεν μπορείτε να χωνέψετε, να συνειδητοποιήσετε ότι είμαστε στην επόμενη ημέρα. Ό,τι μετά από 27 χρόνια δόθηκαν νόμιμες άδεες στα Κανάλια…» και ειδικά για τα θέματα της «Αυγής» είπε «δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που λέγονται. Η μία αφορά το θέμα της δανειοδότησής της και η άλλη ότι κάποιος κρύβεται πίσω από το 2,5% των μετοχών της. Ποιος είναι ο «φοβερός» αυτός άνθρωπος που έδωσε το ποσό των 100.000 ευρώ για να πάρει τις 16.000 και κάτι μετοχές της «Αυγής».

Η εταιρεία έχει όνομα, ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ», έχει έδρα την Λευκωσία και δεν είναι οffshore και μπορείτε να τα βρείτε όλα. Εσείς (είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη) που είστε φοβερός ντέντεκτιβ, είμαι βέβαιος ότι θα το βρείτε και θα το πείτε σε όλους μας. Είναι σαφές ότι κάποιος κάτι τον έχει τσιγκλίσει εδώ από την προσπάθεια που γίνεται από αυτή την εφημερίδα…» Σε ότι φορά τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα, ο κ. Χρήστος Μαντάς είπε πως «πράγματι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αυτό δεν έχει παραβατικότητα. Μικρομέτοχοι της εφημερίδας είναι στελέχη, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας που ενισχύουν και στηρίζουν τα έντυπά του. Αυτό γίνεται από τις συνδρομές και τις ενισχύσεις του κόμματος όπως και με την παρακράτηση που γίνεται υπέρ του κόμματος από τις βουλευτικές αποζημιώσεις των βουλευτών».

Αναφορικά με το δάνειο που πήρε η «Αυγή» ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το 2008 από την ΕΤΕ, ο κ. Χρήστος Μαντάς είπε πως αυτό δόθηκε γιατί πληρούσε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της και της κυκλοφορίας της. Μπορούσε να πληρώνει τις 15.000 ευρώ που είναι η μηνιαία δόση όπως και κάνει. Όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε τίποτα το σκοτεινό…».

 

Νίκη Κεραμέως: Offshore είναι και το ξέρετε
 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, επέμεινε και ανταπάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά ότι «offshore είναι αυτή η εταιρεία και το ξέρετε… Τι φοβάστε, τότε και δεν λέτε το όνομα των φυσικών προσώπων, όπως επίσης ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστρατηγήσει το νόμο περί κρατικής χρηματοδότησης…

 

Χρήστος Μαντάς: Να μας απαντήσει ο αρχηγός σας για τα δικά του δάνεια
 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς αντεπιτέθηκε με ένα προσωπικό «χτύπημα» κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «ακόμα ο αρχηγός σας δεν μας έχει πει τι έχει γίνει με το δικό του δάνειο (της εφημερίδας ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ) όπως και με τα δάνεια του κόμματος της ΝΔ»
Η κυρία Νίκη Κεραμέως, πάντως ακούστηκε να τον παραπέμπει για το δάνειο που αφορά την οικογενειακή εφημερίδα του κ. Μητσοτάκη στην απάντηση που έχει δοθεί από τον Ιούνιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version