Site icon NewsIT
10:31 | 08.11.24

Πάνω από 2 ώρες η συνάντηση Χακάν Φιντάν με Γιώργο Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ – Η θερμή χειραψία και η ατζέντα

Πάνω από 2 ώρες η συνάντηση Χακάν Φιντάν με Γιώργο Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ – Η θερμή χειραψία και η ατζέντα

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Hakan Fidan, στην Αθήνα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή (08.11.24) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στις 10.30 το πρωί ο Χακάν Φιντάν έφτασε στο ΥΠΕΞ για το τετ-α-τετ με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία και των υφυπουργών των δύο πλευρών. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Αμέσως μετά, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια, προσήλθαν για τη συνάντησή τους. 

Η επίσκεψη του Φιντάν στην Αθήνα θα διαρκέσει 5 – 6 ώρες. Βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα, Γεραπετρίτης και Φιντάν να εξετάσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μπουν στην ουσία της μίας και μόνης, κατά την Αθήνα, διαφοράς των δύο χωρών: της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, που… δεν συμπίπτουν.

«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία» δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του στα «Νέα».

Το σημείο – «κλειδί», που συμφωνούν και οι δύο πλευρές, είναι ότι παρά τις διαφωνίες, να συνεχιστεί ο διάλογος και να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version