Πέμπτη, 5 Δεκ.
13oC Αθήνα

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Με ρώτησαν τι θα σε κεράσω» – «Ντολμαδάκια»

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Με ρώτησαν τι θα σε κεράσω» – «Ντολμαδάκια»

Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι της Τετάρτης (04.12.24).

Πρόκειται για το πρώτο κατ΄ιδίαν τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη μετά από τρία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2021 και όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω φωτογραφικά καρέ, επικράτησαν… «παγωμένα» χαμόγελα και η αμηχανία ήταν έκδηλη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το ραντεβού των δύο ανδρών, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε εξερχόμενος πως στο «τραπέζι» έπεσαν παραγωγική συζήτηση, θεσμοί, ακρίβεια και πάγιες προτάσεις.

 

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη κι ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, «αν όταν αργεί ένα ραντεβού γίνεται καλύτερο», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όλο νόημα: «είμαστε στην ώρα μας, κάθε πράγμα στον καιρό του». 

Οι δύο πρόεδροι μιλούσαν στον ενικό, απευθυνόμενοι ο ένας στον άλλον, ενώ στον πρώτο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, δεν έλειψαν οι στιγμές χιούμορ. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά ότι «η συναίνεση είναι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά». 

Ο διάλογος on camera

Μητσοτάκης: Πώς είσαι; Έλα κάτσε. Με ρώτησαν τι θα σε κεράσω και τους απάντησα…

Ανδρουλάκης: Νόμιζα Ντολμαδάκια.

Μητσοτάκης: Πράσινο τσάι για να κάνουμε μια καλή γέφυρα.

Μητσοτάκης: Καλώς ήρθες.

Ανδρουλάκης: Πως πήγε χθες;

Μητσοτάκης (για ταξίδι στην Βρετανία): Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης και για το γνωστό ζήτημα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Πάντως χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή την συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ κατ’ αρχάς και επίσημα γιατί τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας και προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση.

Θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα αλλά έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε με ειλικρίνεια τα ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης και προσβλέπω να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία οπότε αυτό χρειάζεται. Αυτό επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε.

 

Ανδρουλάκης: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς όπως μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.

Τώρα το ζήτημα της συναίνεσης εγώ λόγω και της πρότερης εμπειρίας μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομίζω ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική πως μπορεί να συμβάλλει.

Άλλωστε αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον.

«Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο»

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ανδρουλάκης εξερχόμενος δήλωσε ότι «η συναίνεση χρειάζεται δύο, να κάνει η κυβέρνηση τα βήματά της και η αντιπολίτευση τα δικά της».

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση. Συζητήσαμε για την ακρίβεια, τους Θεσμούς, τα εθνικά θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά και ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε επίσης και για την ενιαία αρχή καταναλωτή που είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αναφερθήκαμε και στην Συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και να υπάρξει 3ετία από την αφυπηρέτηση δικαστών έως την επιλογή τους για άλλα αξιώματα.  Μιλήσαμε και για την  Εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του δημογραφικού που είναι σοβαρό πρόβλημα. Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στην Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις.  Θα πούμε τα ‘’όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές.  Χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο».

«Ουσιαστικός διάλογος»

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι υπήρξε, «καλός, ουσιαστικός διάλογος, το πολύ σημαντικό είναι ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις