«Η συμφωνία είναι προβληματική, με πολλά “γκρίζα σημεία”, τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος εκτιμά ότι «η Ευρώπη αναθέτει στην Τουρκία τον ρόλο του “εργολάβου”, γνωρίζοντας ωστόσο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από το καθεστώς Ερντογάν-Νταβούτογλου. Όσο για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το φιάσκο με τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων, η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί ένα δύσκολο, αλλά δυστυχώς υποχρεωτικό συμβιβασμό».
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προπαγάνδα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των συνόρων, θα μας οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα και θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η αύξηση της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών. Η Αριστερά οφείλει με κάθε τρόπο να προτείνει λύσεις που συνδυάζουν την ασφάλεια με μεγαλύτερη διακρατική συνεργασία, χωρίς να προσβάλλουν την δημοκρατία και την ελευθερία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ. Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύ μικρές και μπορούν να λυθούν εύκολα. Η θέση του ΔΝΤ είναι πολύ πιο σκληρή και απαιτεί νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αποφεύγει να ασκήσει πίεση σε άλλα ζητήματα μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτικών αξιωματούχων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε, που δεν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στη συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ