Η κυρία Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου που είναι διευθύντρια του τμήματος εποπτείας επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων της ΤτΕ από τον Αύγουστο του 2015, ανέφερε πως τα τραπεζικά δάνεια που χορηγούνται σε κόμματα και ΜΜΕ δεν έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση ως προς τους κανόνες και τους δείκτες στάθμισης που οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν για τα άλλα ανάλογα εταιρικά δάνεια που χορηγούν.
Ειδικά για τα δάνεια προς τα κόμματα, είπε πως μπορεί οι τράπεζες να σταθμίζουν στα κριτήρια τους την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν όταν χορηγούν ένα δάνειο, αλλά βραχυπρόθεσμα για μήκος χρόνου εντός μια κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι σε βάθος δεκαετίας και εάν αυτή έχει εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Μάλιστα, η κυρία Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου υπογράμμισε πως η κρατική επιχορήγηση ενός κόμματος είναι παράγοντας στάθμισης, αλλά σε καμία περίπτωση όμως δεν επέχει τον χαρακτήρα της κρατικής εγγύησης ή τα δάνεια προς το δημόσιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα δάνεια στα ΜΜΕ, είπε, αντιμετωπίζονται τα ίδια με τα υπόλοιπα εταιρικά δάνεια, που αφορούν επιχειρήσεις που δεν έχουν αξιολογηθεί από διεθνή οίκο, όπως και οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Δηλαδή σταθμίζονται 100% που σημαίνει ότι για κάθε 100 μονάδες χρήματος χορήγησης αυτές θα πρέπει να αντικρίζονται στο 80% στα κεφάλαια επάρκειας που έχει μια τράπεζα.
Αναφορικά για το «βάρος» συνολικά των δανείων που έχουν δοθεί σε κόμματα και ΜΜΕ στο τραπεζικό σύστημα που το οδήγησαν στην ανάγκη κεφαλαιακής επάρκειας ήταν πολύ μικρή, η κυρία Παπαγιαννίδου χαρακτηριστικά ανέφερε πως αναλογικά οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες του κουρέματος των ομολόγων του PSI ανήλθε σε 28 δισ. ευρώ.
Η διευθύντρια του τμήματος εποπτείας ανέφερε πως η ΤτΕ δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια τράπεζα να χορηγήσει ένα δάνεια, αλλά μπορούμε μέσω του δείκτη επάρκειας στα κεφάλαια της τράπεζας να αποτρέψουμε την χορήγηση δανείων υψηλού κινδύνου. Οι τράπεζες αξιολογούνται κάθε χρόνο πολύ αυστηρά και αξιολογούμε μέσα από δείκτες εάν χρειάζεται επιπρόσθετη κεφαλαιακή επάρκεια. Και εάν χρειάζεται επιβάλλουμε στο μέτοχο να βάλει και άλλα νέα κεφάλαια εάν δεν μεριμνά η τράπεζά του να λειτουργεί σωστά και να διασφαλίζει τους καταθέτες.
Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια της Τράπεζας της Αττικής και το πόρισμα της ΤτΕ είπε η κατάσταση της συγκεκριμένης τράπεζας είναι αναστρέψιμη με την βούληση του μετόχου. Δεν πρόκειται για μια τράπεζα με κεφαλαιακό πρόβλημα, απομένει ένα μικρό ποσοστό που χρειάζεται. Τα προβλήματά της είναι σε άλλο επίπεδο λειτουργίας. Γι’ αυτό και ζητήσαμε να επιλέξει τα σωστά άτομα στην διοίκησή της και με την εμπειρία που έχουν για να την βοηθήσουν. Μάλιστα, σημείωσε πως η κεφαλαιακή επάρκεια της Αττικής Τράπεζας είναι γύρω στο 17% όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συστημικών τραπεζών είναι στο 15-16%.
Η τράπεζα Αττικής, το πρόβλημα είναι να κάνει διορθωτικές κινήσεις διασφάλισης για να προστατεύσει τους μετόχους της που είναι σε μεγάλο ποσοστό ένα ασφαλιστικό ταμείο και αφορά εισφορές εργαζομένων και τους καταθέτες της. Η κυρία Παπαγιαννίδη, παράλληλα σημείωσε πως “το πόρισμα της ΤτΕ με τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν στην συγκριμένη τράπεζα δόθηκαν μόνο στην ίδια την τράπεζα Αττικής και κατ’ εξαίρεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Και δεν δημοσιοποιούμε τα πορίσματα των ελέγχων που κάνει σε τράπεζες η ΤτΕ, γιατί αυτά είναι ευαίσθητα στοιχεία που μπορεί να παρερμηνευτούν και να δημιουργήσει εντυπώσεις που θα έχουν επιπτώσεις με τους καταθέτες των τραπεζών που μπορεί να αποσύρουν τις καταθέσεις”.