- Αφορούν αποκρατικοποιήσεις, πωλήσεις ακίνητης περιουσίας και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς - Ξεκαθάρισε οτι ο μηχανισμός στηριξης θα λειτουργήσει - Απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά επιβεβαίωσε, με ήπιο τρόπο, οτι έρχεται νέο πακέτο μέτρων.
Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.
Όλα τα αποφασιστικά μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπούν στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός στήριξης θα λειτουργήσει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας στην Ευρώπη που να πιστεύει το αντίθετο.
Δήλωσε πεπεισμένος ότι με τις θέσεις που έλαβε σήμερα ο κ. Στρος Καν “θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε”. Παράλληλα απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού λέγοντας οτι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε ότι η χώρα μας είναι η Αργεντινή του 2000 ή η Λετονία του 2008, καθώς δεν μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί, αφού κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.
Να σημειωθεί οτι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών πέρα απο τους Ευρωπαίους ομολόγους και τον αμερικανό κ. Γκάιτνερ, συναντήθηκε και με τους ομολόγους του απο τη Ρωσία και τη Βραζιλία και αργότερα θα συναντηθεί με τον υπ. οικονομικών της Κίνας, λέγοντας οτι οι συναντήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, αφού οι συγκεκριμένες χώρες μετέχουν στην διαδικασία των τελικών αποφάσεων του ΔΝΤ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.
Κλείνοντας είπε ότι δεν είναι αφύσικο που συμμετέχει το ΔΝΤ στον μηχανισμό από τη στιγμή που μέλη της ευρωζώνης είναι και μέλη του ΔΝΤ και υποστήριξε ότι ο ρόλος του ταμείου στο μηχανισμό είναι επικουρικός.
Νωρίτερα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο.
“Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν. Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός” δηλωσε.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με Στρος Καν, Τρισέ και Όλι Ρεν, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην ”δαιμονοποιεί” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “είμαστε εκε για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε’.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Schämen Sie sich, Frau Merkel (Ντροπή σας κυρία Μέρκελ)
Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας απαιτεί η Γερμανία
“Η ευρωζώνη πρέπει να είναι αυστηρή με την Ελλάδα”
Τι μας περιμένει με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης
Παπανδρέου: Το ΔΝΤ δεν θα φύγει με τη βία
Το παρασκήνιο που οδήγησε στη δραματική απόφαση
Πρωτοσέλιδο διεθνώς η Ελλάδα