“Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είναι βιώσιμο για τα επόμενα 5 χρόνια. Αν μεταφερθούμε στο μέλλον ακόμα και με την ανάλυση του χρέους για το 2060 -γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβαίνει τότε- θα χρειαστεί μια νέα ελάφρυνση του χρέους. Οι Γερμανοί δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν, αν και το έχουν δεχτεί γιατί το Eurogroup έχει πει ότι θα λάβει μέτρα, όμως με τις γερμανικές εκλογές ενόψει, οι Γερμανοί δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τα επιπλέον βήματα για να συγκεκριμενοποιήσουν τα βήματα μείωσης του χρέους.” τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνέχισε στηλιτεύοντας την στάση των Γερμανών, τις απαιτήσεις των οποίων χαρακτήρισε “μη ρεαλιστικές”. “Οι Γερμανοί και το Eurogroup, μιλούν για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια. Δε νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Μπορεί να συμβεί αλλά με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Οπότε το ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι, θα δώσουμε λίγο χώρο στην οικονομία ή θα επιμείνουμε σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Παρόλα αυτά το Eurogroup έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία και δεν θέλει να το αλλάξει ιδιαίτερα με όλες αυτές τις εκλογές ενόψει. Εκεί έχουμε κολλήσει. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν μπορείς να έχεις και τα δύο, δηλαδή και να έχεις το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να μην εφαρμόζεις όσα προτείνει.”
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτώμενος σχετικά με την πρόσθετη φορολογία και αν η άρνησή της γίνεται από λαϊκίστικη σκοπιά, τόνισε “Το ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο, δεν είναι μια λαϊκίστικη ματιά, είναι η αλήθεια. Βρισκόμαστε στο σημείο – θυμηθείτε η κρίση ξέσπασε το 2009- που έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ από τότε, έχουμε υπερφορολόγηση και είναι απίθανο να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και γι αυτό δεν χρειαζόμαστε άλλα μέτρα λιτότητας, γι αυτό και μια πολιτική χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βγάζουν νόημα.”
Όσο για την εκτίμησή του, για τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, σημείωσε: “Ο Τσίπρας στην πραγματικότητα έχει συμφωνήσει στα περισσότερα από αυτά που προτείνουν οι δανειστές, παρότι οι προτάσεις δεν βγάζουν νόημα. Έχει συμφωνήσει να ψηφίσει εκ των προτέρων για πρόσθετους φόρους για το 2019, χρειάζεται ένα περιτύλιγμα για να το “πουλήσει” στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Δε νομίζω πως θέλει να πάει στις κάλπες. Νομίζω υπάρχει μια βασική διαφορά με το 2015 που ο κόσμος δεν βλέπει. Ο Τσίπρας δεν βρίσκεται πλέον σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Ξεχάστε τι λέει για εσωτερική κατανάλωση, για το διεθνές κοινό είναι καθαρό πως θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Δε νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, όμως αυτός είναι ο στόχος του. Και με αυτή την έννοια, νομίζω πως θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση όσο περισσότερο μπορεί, νομίζω ότι θα συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα, θα τα περάσει από την βουλή -δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί τώρα ή το καλοκαίρι- όμως δε νομίζω πως θα δούμε μια επανάληψη του 2015”