Ο Γιώργος Παπανδρέου τα είπε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής για την χρήση της κάνναβης.
Υπαρκτό το σκάνδαλο Novartis
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι είναι υπαρκτό το σκάνδαλο της Novartis, «…αλλά κανείς δεν μπορεί να αφήνει να αιωρείται η λάσπη κατά προσώπων. Εδώ ισχύει αυτό που γράφτηκε σε ένα άρθρο «Σκάνδαλο; ή Σκευωρία;» και κατέληγε ότι μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Γι’ αυτό και η κυβερνητική πλευρά θα έπρεπε να είναι προσεκτική. Θα έπρεπε να είχε κάνει χρήση αυτού που εμείς είχαμε νομοθετήσει με το νόμο Καστανίδη. Τα στοιχεία της δικογραφίας να εξεταστούν πρώτα από την δικαστική τριμελή επιτροπή σχετικά με τη βασιμότητα αυτών που αποδίδονται και μετά να πηγαίναμε σε μια προκαταρτική επιτροπή. Και δεν εννοώ να εξεταστεί η αποσβεστική περίοδος των ευθυνών αλλά εάν στοιχειοθετούνται αυτές οι κατηγορίες… εάν υπάρχει και για όποιον υπάρχει θέμα να εξεταστεί και να υπάρξει και η τιμωρία αλλά όχι έτσι λάσπη αδιακρίτως για όλους».
Ο κ. Παπανδρέου είπε και κάτι άλλο για το θέμα αυτό. Ότι «το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η Novartis, αλλά γενικότερα το πώς διπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη από το 2004 μέχρι που αναλάβαμε εμείς την Κυβέρνηση, και αυτή η περίοδος (κυβέρνηση Καραμανλή) έμεινε εκτός διερεύνησης».
Έτσι φτάσαμε από τέτοιες εκρήξεις δαπανών στην ανάγκη των μνημονίων και όχι ότι κάποιος ήθελε να φέρει το ΔΝΤ στην Ευρώπη, αυτά είναι αστεία να λέγονται…
«Ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τον υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης».
Για το Σκοπιανό
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κακώς δεν έκανε συνεννοήσεις με τα άλλα κόμματα για να χαραχθεί εθνική γραμμή. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει συνεννοήσεις με τα άλλα κόμματα, όπως είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής μαζί μου, στο Μαξίμου πριν το Βουκουρέστι, και όταν πήγε αυτή την εθνική γραμμή, κόκκινη γραμμή την είχαμε πει, την κράτησε, και σας θυμίζω ότι όταν επέστρεψε ο Καραμανλής του είχε καταθέσει μια επερώτηση ο ΛΑΟΣ και εγώ είχα έρθει στην Βουλή και είχα πει ότι ήταν σωστή η στάση που κρατήθηκε στο Βουκουρέστι και ότι αυτή είναι η εθνική μας γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και η ΝΔ δεν πρέπει κάτω από πιέσεις να υπαναχωρήσει από την διπλή ονομασία».
«Επί ημερών μου είχε συμφωνηθεί το Gorna Macedonia αλλά δεν προχώρησε γιατί υπήρξε ο εμφύλιος μέσα στα Σκόπια», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια, είπε ότι «είναι άλλο το τι εμείς θέλουμε και ποιο θα ήταν το ιδανικό και άλλο ποιο είναι το ρεαλιστικό και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Είναι προς το συμφέρον να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και να μην είμαστε εμείς μέρος του προβλήματος για την ένταξή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γιατί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες συμμαχίες και δεν εννοώ μόνο με την Τουρκία αλλά δείτε την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή. Είναι η πιο κοντινή μας χώρα».
Για το Νίκο Κοτζιά και το γεγονός ότι υπήρξε συνεργάτης του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Εγώ θεωρώ ότι είχα συνεργάτες που είχαν μια ευρεία αντίληψη και στρατηγική σκέψη και ήταν από διάφορους τομείς και χώρους. Ο Νίκος έχει ένα καλό μυαλό, δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών, αλλά πάντως έχει ένα καλό μυαλό».
Για τα προνόμια των βουλευτών
«Να αποφασίσουμε ως Πολιτεία για τους βουλευτές. Τους θέλουμε αυτονόμους ή εξαρτημένους από εξωθεσμικές οικονομικές πηγές;», είπε. «Θέλουμε ο βουλευτής να έχει αξιοπρέπεια ή όταν γίνεται βουλευτής να εξαρτάται από οικονομικά συμφέροντα; Ξέρω βουλευτές που ήταν απολύτως διαυγείς έντιμοι οι οποίοι παίρνουν σύνταξη και δεν έχουν να ζήσουν οικογένεια. Παίρνω ως παράδειγμα την Αμερική. Οι περισσότεροι βουλευτές είναι εκατομμυριούχοι που χρειάζονται τεράστια ποσά για να επανεκλέγουν και είναι δεσμευμένοι. Θέλουμε δεσμευμένο πολιτικό ή ανεξάρτητο; Δεν άφορα μόνον τα χρήματα».