Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Παπανδρέου και Μόντι αποθεώνουν Ντράγκι

Παπανδρέου και Μόντι αποθεώνουν Ντράγκι

Επίσημοι προσκεκλημένοι της Royal Bank of Scotland οι Γιώργος Παπανδρέου και Μάριο Μόντι χαιρέτισαν τις αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι – γιατί ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε τον Ματέο Ρεντσι και που απέδωσε την ” αρχή του τέλους ” της πρωθυπουργίας του.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, και περίπου 400 επενδυτές και decision makers ανά τον κόσμο πληροφορήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου τις αποφάσεις Ντράγκι στο περιθώριο της εκδήλωσης της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο το απόγευμα της Πέμπτης.

Η δραστική αποκλιμάκωση του κεντρικού ευρωπαϊκού επιτοκίου αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ευρύ χαρτοφυλάκιο απο καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ ” έγινε δεκτή με ικανοποίηση απο τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, που επεσήμαναν οτι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί καιρό πριν. Μάλιστα, ο κύριος Παπανδρέου τόνισε πως οι αποφάσεις Ντράγκι πρεπει να συνδεθούν με θαρραλέες πρωτοβουλίες για μια κοινή πολιτική δημοσίων επενδυσεων, ιδιαιτέρως για την πράσινη ανάπτυξη, που θα βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός στη δική του ομιλία, έδωσε έμφαση στα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της κρίσης και επέμεινε πως η πρόκληση πλέον για την υπέρβαση της κρίσης είναι μάλλον πολιτική, υπό την έννοια οτι πρεπει πλέον η Ευρώπη κατα τον Παπανδρέου να δράσει ως πραγματική συλλογική δύναμη. ” Επιθυμώ περισσότερη Ευρώπη. Επιθυμώ μια τραπεζική ένωση. Συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών. Ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων “, τονισε ο κύριος Παπανδρέου, που επανέλαβε τις προτάσεις του για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για διάφορα θέματα αλλά και άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ απο τους Ευρωπαϊκούς λαούς.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του απο την ελληνική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της οδού των μεταρρυθμίσεων απο εκείνη της δογματικής λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Παπανδρέου παρέμεινε πιστός στη δική του αφήγηση τονίζοντας πως εως τις αρχές του 2011 ο ελληνικός λαός κατανοουσε την αναγκαιότητα των περικοπών και πολύ περισσότερο αυτήν των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ( έφερε μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ως παράδειγμα τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ) αποδίδοντας τις οξείες κοινωνικές αντιδράσεις, που άρχισαν να εκδηλώνονται το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου στην εμμονή της τρόικα στην τυφλή και αδιέξοδη λιτότητα. Συγκρίνοντας δε τις περιπτώσεις Ελλαδος και Ιταλίας, ο κύριος Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τάχθηκε με το μέρος του νυν Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρεντσι, ο οποίος, όπως είπε, έχει κάθε δίκιο να ζητά πίστωση χρόνου και υπομονή απο τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος, ο κύριος Παπανδρέου έκανε λόγο για ανισορροπίας στην ΕΕ: ” Ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε πολλαπλές αγορές ομολόγων, με διαφορετικά επιτόκια, δίχως μια κανονική τραπεζική ένωση. Η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας…η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Θανατηφόρες” ατάκες του Ε. Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου: “Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ” – Άγρια αντίδραση για τις αποδοκιμασίες

”Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα τίποτα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε