Στήριξη στην εθνική προσπάθεια ζήτησε από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός στην συνάντηση μιας ώρας που είχαν σήμερα το πρωί. Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει λύση – πακέτο, θεωρώντας ότι άλλη λύση δεν υπάρχει και ο ίδιος σε αυτή τη βάση θα δώσει τη μάχη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων και γι’ αυτό, όπως είπε, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως στόχο τη συνεννόηση και τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας, ενόψει της συνόδου κορυφής. Δεν είναι απλά θέμα συναίνεσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά, για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή -στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ- δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζήτησαν και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στις σκέψεις ούτε στις επιλογές της κυβέρνησης.
Αντιμνημονιακός αλλά με νότες συναίνεσης ο Α.Σαμαράς
Οπως είπε σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ, στα θέματα που έθιξε ο κ. Παπανδρέου ο κ. Σαμαράς απάντησε οτι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:
Πρώτον, το Ευρωομόλογο.
Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,
Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,
Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.
Και συνέχισε: “Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία.
Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.
Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ώρα κράτησε η συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά – Λεπτό προς λεπτό οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς