«Ο δήμαρχος Άργους παραμένει μέλος της ΝΔ; Αυτό είναι το ερώτημα. Η ΝΔ θα δείξει τώρα αν ανέχεται να αναπαράγονται στο εσωτερικό της οι λογικές που δείχνουν ανοχή ή και ενθαρρύνουν φασιστικά στοιχεία» ανέφερε σχετικά με όσα ακολούθησαν την επίθεση προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Μιλώντας στον ρ/σ «Real fm» ο κ. Παππάς σημείωσε πως «όταν κάποιοι δίνουν το πράσινο φως για τέτοιες τοποθετήσεις, κάποιοι ξεσαλώνουν, και το ίδιο ισχύει και από κάποια ΜΜΕ, όπου ακούστηκαν απίθανα πράγματα» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Μιλώντας για το κίνημα των Αγανακτισμένων, στο οποίο υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε ότι «η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του μεγαλειώδους κινήματος των Αγανακτισμένων θα πέσει στο κενό», προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο «υπήρξαν ακροδεξιές φωνές που προσπάθησαν να πάρουν κεφάλι μέσα στο πλήθος, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή υπήρχε πνεύμα δημοκρατικών εξελίξεων και αλλαγών». Συμπλήρωσε: «Πρέπει να αφήσουμε τους συμψηφισμούς με ακραίες επιθέσεις, όταν μιλάμε για ειρηνικές διαδικασίες του κόσμου».
“Κάνουμε προσπάθειες για τα Εξάρχεια”
Απαντώντας σε ερώτηση για τα Εξάρχεια και τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα, ο Ν. Παππάς είπε ότι στα Εξάρχεια έχουν γίνει σοβαρής κλίμακας επιχειρήσεις για την πάταξη κυκλωμάτων, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων όσον αφορά κυκλώματα ναρκωτικών κλπ. Ο υπουργός είπε ότι οι πράξεις του Ρουβίκωνα είναι καταδικαστέες, «αλλά ο συμψηφισμός του μαχαιριού του φονιά του Φύσσα με όποιον πετάει μπογιά είναι ατόπημα» και πρόσθεσε ότι και το ποινικό δίκαιο διαχωρίζει αυτές τις πράξεις, κάνοντας λόγο για «φτηνή επιχειρηματολογία που δεν αντέχει στον δημόσιο διάλογο» όσων επιχειρούν να συμψηφίσουν παρόμοιες πράξεις.
“Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο Μακεδονικό”
Αναφορικά με το Μακεδονικό, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «τα τελευταία βήματα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή και να μη δώσουμε την εικόνα άτσαλων κινήσεων. Υπάρχει η δέσμη των προτάσεων Νίμιτς πάνω στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση […] Η γειτονική χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα και δεν πρέπει αυτό να το βγάζουμε από τη συζήτηση, υπό το φως μιας ατυχούς διαρροής. Στη βάση αυτού του κεκτημένου μπορούν να γίνουν βήματα για μια λειτουργική συμφωνία».
“Ίσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα “
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ της Ελλάδας και της εξ ανατολών γείτονος, τόνισε ότι στην Τουρκία δεν είναι στην πρώτη γραμμή της εσωτερικής επικαιρότητας οι σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά η κατάσταση με τη Συρία, η οικονομία, το θέμα με τον Γκιουλέν κλπ. Ανέφερε: «Είμαι από αυτούς που ελπίζουν ότι η πολιτική σταθεροποίηση μετά τις εκλογές ενδεχομένως να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα».
Ο υπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτών και γεγονός «που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει παντού το ζήτημα.
Μιλώντας γενικότερα για τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Τα μείζονα προβλήματα τα έχουμε με την Τουρκία και το κλείσιμο αυτών των μετώπων είναι η φιλοσοφία της κεντρικής μας εξωτερικής πολιτικής, χωρίς στάσιμη στάση».
“Μην κάνουμε πράγματα που θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή μας δύναμη”
Για τη διαπραγμάτευση και την έξοδο από το πρόγραμμα, ο υπουργός είπε ότι το «ασφαλέστερο για τη χώρα είναι να μην κάνουμε πράγματα που θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή της δύναμη», ενώ σχετικά με τις φωνές που μιλούν για συνέχιση των μνημονίων, ως ασφαλέστερη λύση, υποστήριξε ότι «μια ντεμέκ μνημονιακή κατάσταση δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας». Για το χρέος σημείωσε ότι η Ελλάδα πιέζει για μια βέλτιστη λύση, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν όλες οι μακροοικονομικές προθέσεις, η ολοκλήρωση του προγράμματος να είναι ομαλή».
“Το ΔΝΤ υποτιμά τις προοπτικές της Ελλάδας”
Επίσης, για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ν. Παππάς είπε ότι αποκτά χρησιμότητα μόνο όταν το Ταμείο σταματήσει να υποτιμά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει καθαρό ότι πάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και να μην εγείρει ζήτημα αλλαγής των συμφωνιών, αυξάνοντας τα βέλη στη φαρέτρα της για τη βελτίωση των όρων διαμόρφωσης πολιτικής» υποστήριξε.