Ο Νίκος Παππάς κάνει λόγο για ένα σχέδιο παράδοσης των συχνοτήτων σε ένα κλειστό κλαμπ, αναφέροντας πως ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό πάροχο “πραγματοποιήθηκε μόνο με έναν διαγωνιζόμενο, τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Η ΕΡΤ είχε κλείσει πριν γίνει ο διαγωνισμός ενώ οι άλλοι διαγωνιζόμενοι έφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του έργου”.
Μάλιστα ο υπουργός λέει ότι “οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν για να διευκολυνθεί η DIGEA”
και με τον τρόπο αυτό “βρέθηκε η χώρα να έχει παραχωρήσει το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών”.
Κάπου εδώ ο κ. Παππάς μιλάει για διαπλοκή, καθώς αναφέρει ότι ένα από τα “παρελκόμενα”. Με τους επιχειρηματίες Κοντομηνά, Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Αλαφούζο “να έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια (άνευ άδειας, αντίθετα με αυτό που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα) που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του δικτύου κεραιών σε όλη την Ελλάδα… οι ψηφισμένοι φόροι δεν εισπράττονταν και ο συνταγματικός όρος της αδειοδότησης δεν τηρούνταν”.
Αυτή την κατάσταση βρήκε, λέει ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση το 2015 όταν ανέλαβε και αυτή προσπάθησε να διορθώσει εισπράτοντας 50 εκατομμύρια από φόρους που δεν είχαν εισπραχθεί και βεβαίως τα 250 εκατομμύρια ευρώ από τον διαγωνισμό για τις άδειες συμπληρώνοντας:
“Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης για το εάν αυτή μας η επιλογή επηρεάζει τη στάση κάποιων τηλεοπτικών σταθμών που έβλεπαν ως “σωτηρία” την απώλεια του 25% του ΑΕΠ από το 2010 ως το 2015 και ως “καταστροφή” τη σταθεροποίηση που έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ.Παππάς αναφέρει στο άρθρο του:
Θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση του παρόχου δικτύου (DIGEA) να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης.
Θα χορηγηθεί εξάμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση μετάδοσης και διανομής προγραμμάτων των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (High Definition)
Μετά από δυο χρόνια θα πρέπει και όλες οι παραγωγές να γίνονται σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας.
Η πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευτεί ούτε από μια αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από την δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών.