Στόχος είναι τα βιώσιμα κανάλια δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως είπε, πλέον θα υπάρχουν έξι κανάλια με 2.400 εργαζόμενους αντί για 1.800 που εργάζονται τώρα στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Είμαστε σε μια στρατηγική που βρίσκεται στη δικαίωσή της. Μπαίνουμε σε έναν χώρο με νόμους και κανόνες, μετά από τρεις δεκαετίες ανομίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι έχει δικαιωθεί μια προσπάθεια, όχι της κυβέρνησης, αλλά της κοινωνίας. Μιλώντας για τη μείωση του φόρου διαφήμισης στα κανάλια, είπε ότι έχει μπει πολύ ψηλά ο πήχης της απασχόλησης και της ποιότητας του παραγόμενου προγράμματος. Όπως είπε, ο στόχος είναι κανάλια βιώσιμα και όχι κανάλια που λειτουργούν με δάνεια που δίνονταν με ένα τηλεφώνημα και με “αέρα”.
Παππάς: Περισσότεροι εργαζόμενοι
Ανέφερε, επίσης, ότι τώρα με τα αδειοδοτημένα κανάλια μιλάμε για 6 σταθμούς με 2.400 εργαζόμενους τη στιγμή που τώρα έχουμε 1.800 εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δεν ήταν μία προσωπική υπόθεση του Ν. Παππά, ήταν μια συλλογική απόφαση της κυβέρνησης στην οποία δείξαμε ότι ήμασταν αποφασισμένοι και την πήγαμε μέχρι το τέλος» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι έχει μείνει μία πίκρα για όσα ακούστηκαν για το πρόσωπό του και υπήρξαν στιγμές που καλό θα ήταν να είχαν αποφευχθεί, αλλά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δικαιώνουν την κυβέρνηση συνολικά.
Τέλος, αναφερόμενος στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η ΕΡΤ έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο ο δημόσιος φορέας έχει σταθεί στα πόδια του με μεγάλες παραγωγές, αθλητικές δραστηριότητες κλπ, και αυτό προβληματίζει κάποιους: ότι ο δημόσιος φορέας κάνει πράγματα που ιδιωτικοί φορείς δεν μπορούν. «Κάποιοι φαντασιώνονται έναν νέο Ιούνη του 2013 ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να ξανάρθει» κατέληξε ο Ν. Παππάς.
«Μπορούμε να χαμογελάμε για τις τηλεοπτικές άδειες»
Όταν υπάρχει μία κυβέρνηση που τα βάζει με την καθεστηκυία τάξη και συγκεκριμένα συμφέροντα με επιμονή και υπομονή, μπορούμε σήμερα να χαμογελάμε που ολοκληρώσαμε μια επίπονη διαδικασία, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας αργότερα και στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο”.
Ο κόσμος γνωρίζει ποιες μάχες δόθηκαν και ποια συμφέροντα υπήρχαν, επισήμανε ο κ. Παππάς. Επανέλαβε ότι με έξι άδειες μιλάμε για 2.400 εργαζόμενους στα κανάλια, τη στιγμή που τώρα έχουμε 1.800, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως μια «σοβαρή ένεση απασχόλησης στον κλάδο».
Μιλώντας για τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του καταλόγισε πρώτη τον φόρο, φέρνοντας στα δημόσια ταμεία 140 εκατ. ευρώ από το 2015, τη στιγμή που από το 2010, που είχε ψηφιστεί ο φόρος διαφήμισης, δεν είχε καταλογίσει ούτε ένα ευρώ.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μη βιώσιμα κανάλια με συμπιεσμένες αμοιβές εργαζομένων και δάνεια που δίνονταν με «αέρα», αλλά τηλεοπτικούς σταθμούς με υψηλές προδιαγραφές, με συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων, με ποιοτικό πρωτογενές τηλεοπτικό πρόγραμμα και καθαρούς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι τη στιγμή που μπαίνει η ρήτρα απασχόλησης δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση του φόρου.
Το ΣτΕ και οι περιφερειακές άδειες
Καλούμενος να σχολιάσει την προσεχή διάσκεψη του ΣτΕ την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία θα ασχοληθεί με τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΙΤΗΣΕΕ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι η διάσκεψη αυτή θα γίνει με δεδομένο ότι έχουν οριστικά προεπιλεγεί οι προσφεύγοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκδίκαση.
Ο Ν. Παππάς είπε ότι το επόμενο βήμα είναι οι περιφερειακές άδειες. Ο νόμος θα τηρηθεί, θα ανταλλαχθούν απόψεις με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και θα προχωρήσουμε, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, αναφέροντας ότι «τον γάιδαρο τον φάγαμε» με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και με καθαρό τοπίο για την επόμενη δεκαετία.
Το κρίσιμο Eurogroup
Μιλώντας για την οικονομία, το χρέος και την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, εκτίμησε ότι θα πάρουμε μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους θεσμούς και τις χώρες που κατακρατούν το χρέος μας να πειστούν ότι η Ελλάδα θα έχει έναν «καθαρό διάδρομο», δεν θα έχει πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της. Πρόσθεσε ότι θα έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι δεν θέλει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, δεν θέλει την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκρίνει ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία και ασφαλιστικό και θέλει να επαναφέρει και την ποσόστωση 1 προς 5 στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Όλο αυτό το πακέτο των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα επιβάλλονταν με κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία, σημείωσε ο Ν. Παππάς, για να συμπληρώσει ότι η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της και δεν αντέχει να πηγαίνει προς το μέλλον με τόσο μεγάλες ανισότητες.
Τέλος, υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που έχει τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα και οφείλει να διεκδικήσει να τηρηθούν όλα και από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συζητηθούν όλα (σ.σ. μειώσεις συντάξεων, μέτρα) με μια ρυθμισμένη οικονομία και ασφαλιστικό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ