«Ήταν γνωστή η θέση του κ. Καμμένου από την αρχή της συζήτησης και έγινε ακόμα πιο σαφής σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα το τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και μετά την κύρωση των συμφωνηθέντων από τη FYROM, μόνο και όταν ολοκληρωθούν τα βήματα, θα δώσουμε το οκ» είπε στο ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Άμυνας.
Ο Νίκος Παππάς συμπλήρωσε ότι «όταν έρθει η ώρα και έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα από τη γείτονα χώρα, θα εξετάσουμε με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συμφωνία».
«Θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για να στηρίξει τη συμφωνία»
Απαντώντας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε όλα κρίνονται σε κάθε στιγμή, ωστόσο δήλωσε ότι «έχουμε την κυρίαρχη Βουλή για να δώσει τις λύσεις».
«Θα ήταν θετικό να μην ήταν έτσι τα πράγματα» συνέχισε ο Ν. Παππάς, «αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει ξαναπεί ο κ. Καμμένος ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να μην περάσει η συμφωνία». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι θα δείξει το τι πολιτικό αντίκτυπο έχουν όλα αυτά και μέσα σε ποιο πολιτικό πλαίσιο συζητάμε, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση.
Ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 καλώντας όσους ανησυχούν να μην προτρέχουν. «Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές εδώ και 3 χρόνια, εκτιμούσε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και έκλεισε, τώρα τα ίδια λένε για τη συμφωνία αλλά και σε αυτό θα διαψευστούν» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για να στηρίξει τη συμφωνία.
Η ΝΔ έχει υπάρξει πολλαπλώς πιο υποχωρητική στο Μακεδονικό
Καλούμενος να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για το ότι στον κ. Τσίπρα απομένουν μόνο οι εκλογές, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «στον Τσίπρα απομένουν να ολοκληρώσει τα μνημόνια, να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να δώσει το κοινωνικό μέρισμα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να συνεχίσει την ανόρθωση της οικονομίας, δηλαδή όλα όσα απεχθάνεται ο κ. Μητσοτάκης και τα ακροδεξιά συμφέροντα που τον στηρίζουν».
Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπάρξει πολλαπλώς πιο υποχωρητική στο Μακεδονικό, μια αλήθεια «η οποία ανήθικα αποκρύπτεται και από τον κόσμο της συντηρητικής παράταξης, και από τον κόσμο που κατεβαίνει στα συλλαλητήρια». «Έχουμε απόκρυψη αλήθειας από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και το κλείσιμο του ματιού -για να μην πω ενθάρρυνση- σε πράξεις βίας ανοιχτά» τόνισε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι «όταν ο γραμματέας της ΝΔ λέει ότι η κυβέρνηση γίνεται το πτυελοδοχείο της ελληνικής κοινωνίας, είναι προφανές ότι αυτά τα φαινόμενα δεν τα αποδοκιμάζει».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν περίμενε τον κυβερνητικό μας εταίρο» πρόσθεσε ο Ν. Παππάς σχολιάζοντας την απαίτηση εκλογών, «το κάνει εδώ και 2,5 χρόνια». «Έχει έναν μύχιο πόθο, να μην ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα μνημόνια γιατί εκεί θα αποδειχθεί ότι έλεγαν ψέματα ότι η κυβέρνηση θα φέρει 4ο μνημόνιο, έλεγαν ψέματα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και θα κάνουν τα πάντα για να μη συμβεί αυτό» τόνισε. «Να δούμε τι θα εξηγήσει στις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης» συνέχισε ο Ν. Παππάς, «που θα έχει πέσει η ανεργία, θα έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα έχουν επανέλθει οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα έχει δοθεί κοινωνικό μέρισμα…».
«Αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ προφανώς δεν υπάρχει η κυβέρνηση»
Απαντώντας για τα σενάρια αποστασίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «τα κέντρα τα οποία απεργάζονται τέτοια πράγματα δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται και να επιδιώκουν σενάρια ανωμαλίας, αλλά είναι σενάρια που δεν τελεσφορούν» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση παραμένει διότι αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, και το πώς πέφτουν οι κυβερνήσεις περιγράφεται σε αυτό» συνέχισε ο Ν. Παππάς. «Η ΝΔ για έξι μήνες έχει εξαντλήσει κάθε της περιθώριο όταν προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση των μνημονίων σε συνεργασία με τα συμφέροντα που τη στηρίζουν» υπογράμμισε.
«Αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ προφανώς δεν υπάρχει η κυβέρνηση» σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Καμμένος δεν είπε κάτι δραματικά καινούργιο. «Σε αυτό το πλαίσιο πολιτευόμαστε και αυτό το γνωρίζαμε πολύ καλά» τόνισε. «Η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και όσοι ζητούν εκλογές θα πάθουν ότι πάθανε και τις προηγούμενες φορές» ανέφερε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναίρεσης μέτρων
Απαντώντας για τη στάση της Φ. Γεννημάτα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι « η κα Γεννηματά, ας κάνει μια προσπάθεια να επουλώσει τις πρόσφατες πληγές της διάσπασης που έπαθε, και ας εξηγήσει γιατί στο Μακεδονικό διαφωνεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με διανοούμενους που συντάσσονται στο Κίνημα Αλλαγής, τα υπόλοιπα τα κρίνει η Βουλή και ο λαός μας» πρόσθεσε. Μιλώντας για τυχόν προτάσεις συνεργασίας, ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι «ο Τσίπρας έχει πολλά να κάνει ακόμα και εκεί θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις». «Εμείς δεν είπαμε ότι ”επειδή διαφωνούσες στο παρελθόν” τώρα δεν θα ψηφίσεις υπέρ στα μέτρα που προτείνουμε» συνέχισε. «Θέλουμε ευρύτατη πλειοψηφία σε αυτές τις κρίσιμες και δομικές μεταρρυθμίσεις για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον του εργαζόμενου λαού μας και όσοι είναι στο κέντρο των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι υπέρ» τόνισε.
Μιλώντας για τα μέτρα, ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι όλα θα μπουν στο τραπέζι μετά το τέλος του προγράμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναίρεσης μέτρων όπως οι μειώσεις των συντάξεων. «Αυτή τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς και τα δεδομένα του ΕΦΚΑ δίνουν δυνατότητες, και με την ολοκλήρωση των μνημονίων θα ανοίξει η κουβέντα. Το είπε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, θα συζητηθούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε. «Αυτό πχ ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να συμβεί» συμπλήρωσε, «να κερδίσει και αυτή τη μάχη η κυβέρνηση, και αυτός να λέει ψέματα ότι θα φέρει 4ο μνημόνιο, και έτσι παίζουν τα ρέστα τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Στουρνάρας είχε υπογράψει πλεονάσματα 7,2%
Τέλος, καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της ΤτΕ Ι. Στουρνάρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «τα πλεονάσματα θα θέλαμε να είναι μικρότερα αλλά από το 2022 και μετά θα είναι χαμηλότερα από αυτά που είχαμε με τον κανόνα του συμφώνου σταθερότητας». « Να μην ξεχνάει ο κ. Στουρνάρας τι πλεονάσματα του 7,2% είχε υπογράψει αυτός. Άρα και το ποιος μιλάει για τα πλεονάσματα έχει τη σημασία του. Εδώ έχουμε μια διαρκή σύγκρουση συμφερόντων: του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» πρόσθεσε κλείνοντας, ζητώντας «να τηρείται το μέτρο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ