Στη Διάσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Στο περιθώριο της υπουργικής, οι δύο Έλληνες πολιτικοί είχαν την Τετάρτη, ημέρα της δημοσίευσης των οικονομικών προοπτικών, εκτενή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκούρια.
«Ήταν μια ευχάριστη μέρα για τη συνάντηση αυτή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παππάς. «Ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που ήταν πάρα πολύ θετικές. Έρχεται λοιπόν και ο ΟΟΣΑ να συμπληρώσει το παζλ της θετικής αίσθησης και των θετικών προβλέψεων που υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο για την ελληνική οικονομία. Ο ΟΟΣΑ θα είναι σύμβουλός μας για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική» εξήγησε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και προσέθεσε: «Μιλάμε για την αξιοποίηση της δυνατότητας που έχει ο ΟΟΣΑ να μπορεί να βλέπει με πάρα πολύ αναλυτικό μάτι, τις πρακτικές που αναπτύσσονται διεθνώς, να κάνει συγκρίσεις και να δίνει συμβουλές με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχει ως διεθνής οργανισμός».
Στην παρατήρηση ότι στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, πέρα από τα θετικά στοιχεία για την ανάκαμψη, επιμένει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός τόνισε: «Αυτό το λέμε και εμείς. Εμείς είμαστε μια μεταρρυθμιστική δύναμη. Έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, βεβαίως παρθήκανε και μέτρα που ήταν απαιτήσεις άλλων να παρθούν. Η μεταρρυθμιστική δύναμη όμως στην Ελλάδα είναι η δική μας και αυτό έχει αποδειχθεί, νομίζω».
Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήταν ένα από τα θέματα της υπουργικής Διάσκεψης, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη για διεθνείς συνεργασίες στον τομέα.
Σημειώνοντας ότι «ο ΟΟΣΑ έχει κάνει αρκετή δουλειά στο ζήτημα και έχει ήδη μια αναφορά που είναι 100 σελίδες» και πως «τα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι της πρόσβασης όλων των πολιτών στις καινούργιες τεχνολογίες και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία πάνω στα ζητήματα της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία χώρα μόνη της δεν πρόκειται να αξιοποιήσει στο έπαρκον τις δυνατότητες που δίνουν αυτές τις τεχνολογίες εάν δεν έχει πάρα πολύ ισχυρές συνεργασίες».
Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι η χώρα μας «έχει μια συμπαγή εθνική στρατηγική η οποία προχωρά με πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή έχουν σχεδιασθεί, δημοπρατούνται και αναπτύσσονται πάνω από 70 έργα ψηφιακής πολιτικής, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Μιλάμε επομένως για μια διαδικασία που βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση», προσέθεσε.
Παρά τον τίτλο της Διάσκεψης «Αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά», σοβαρές δυσκολίες παρατηρήθηκαν, και αυτό για πρώτη φορά με τόση ένταση, στη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος, λόγω των διαφωνιών της Αμερικής.
«Οι διαφωνίες ήταν παραπάνω από προφανείς» αναγνώρισε ο Νίκος Παππάς. «Είναι το κρίσιμο σημείο των καιρών, για το εάν ο δυτικός κόσμος περάσει σε μια περίοδο προστατευτισμού. Πρόκειται για κάτι για το οποίο η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό ούτε για τις διεθνείς σχέσεις, ούτε για την ευημερία των λαών και των πολιτών» προσέθεσε και τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σαφώς και διαρκώς ταγμένη με την άποψη ότι πρέπει να ενισχύεται η διεθνής συνεργασία και να αναζητούμε τις βέλτιστες πρακτικές στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις».
Στην επισήμανση ότι με την ομιλία του στην υπουργική του ΟΟΣΑ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε για μια «δυνατή πολυμέρεια» στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και ζήτησε τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που θα μπορούσε ήδη να συζητηθεί κατά την επόμενη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή (30 Νοεμβρίου 2018), ο Ν. Παππάς αντέδρασε λέγοντας: «Ήταν πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Γαλλίας, το ζήτημα είναι να γίνουν τα πρώτα αναγκαία βήματα», με επιφύλαξη δε προσέθεσε: «Δεν είμαι πολύ βέβαιος για την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ