Site icon NewsIT

Παρά πόδα τα όπλα Κασσελάκης και διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

05.07.2024 | 06:29
Παρά πόδα τα όπλα Κασσελάκης και διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Γραμματεία, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε ένα άτυπο μορατόριουμ φαίνεται ότι κατέληξαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα έντασης που υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να παραμένει στο επίκεντρο της κριτικής.

Προφανώς οι υπόγειες διεργασίες που υπήρξαν από τα πιο ψύχραιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα – καθώς όλα έδειχναν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάδιζε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό – έφεραν αποτέλεσμα και έκαναν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τους διαφωνούντες πιο ήπιους και πιο συγκαταβατικούς στις αντιπαραθέσεις.

Όλες οι πλευρές έκαναν λόγο για καλό και παραγωγικό κλίμα μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι από τους διαφωνούντες ασκήθηκε σκληρή κριτική. Οι ενστάσεις των στελεχών που επέκριναν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν την αποτίμηση του αποτελέσματος, τη συζήτηση που άνοιξε για τα «μαύρα χρήματα», τη μη συνεδρίαση των οργάνων και για τη στοχοποίηση στελεχών.

Από τους «87» που είχαν υπογράψει το κείμενο διαφωνίας πριν από μερικές μέρες, οι επτά που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία εξέφρασαν με ήπιο τρόπο, αλλά σκληρές εκφράσεις τις ενστάσεις τους.

Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Ελένη Συμεωνίδου με τις ομιλίες τους διαχώρισαν τη θέση τους από την εισήγηση, λέγοντας ότι δεν την εγκρίνουν. Τελικά το κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία κατά πλειοψηφία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε όλη τη συζήτηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήπιος, δείχνοντας ότι κατανοεί τις ενστάσεις των συντρόφων του. Μάλιστα, τόσο στην πρωτολογία του όσο και στην δευτερολογία του, ανέφερε ότι:

«Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία.

Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα, είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα».

«Είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Μπορούμε να βρούμε τομείς και πεδία για κοινοβουλευτική συνεργασία, καταθέτοντας προτάσεις νόμου με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι «απέναντι»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των διαφωνούντων η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι δεν εγκρίνει την εισήγηση που διάβασε η Γραμματέας Ράνια Σβίγγου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μη συνεδριάζουν τα όργανα τα οποία είναι εκλεγμένα από τη βάση». 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι «οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα πλήγωσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αποσυρθούν». Ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην πρότασή του «τα κόμματα να καταθέτουν στη ΔΙΑΥΓΙΑ τους ισολογισμούς τους».

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου κάλεσε, πάντως, όσους διαφωνούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ώστε αυτές να ενσωματωθούν στην εισήγηση προς την Κ.Ε. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα γίνει άλλη μία συνεδρίαση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχάστηκαν για ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα. Οι διαφωνούντες έλεγαν ότι καταψήφισαν την εισήγηση, ενώ η πλευρά του προέδρου ανέφερε ότι οι διαφορετικές απόψεις καταγράφηκαν μέσα από τις ομιλίες των στελεχών που δεν ενέκριναν την εισήγηση της Ράνιας Σβίγγου.

Η… ακριβή λέξη «επικεφαλής» της Κεντροαριστεράς

Στην εισήγηση της Γραμματέως υπήρχε αναφορά στη δημιουργία του κεντροαριστερού σχήματος με τον καθοριστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που είχε βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός θα ηγηθεί της όλης προσπάθειας. Η λέξη «επικεφαλής» έκανε στην πραγματικότητα τη διαφορά στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ακόμα και οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι έτσι δεν υπάρχει θέμα.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται ότι η αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνεται ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μίας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης.

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία».

Η τύχη της «Αυγής»

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της ΑΥΓΗΣ στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η  κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση είναι παγκόσμια, και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η ΑΥΓΗ είναι πολύτιμη για την ιστορία της αριστεράς και του λαού μας. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΑΥΓΗΣ ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα 5 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας.

Τέλος δημιουργήθηκε η Επιτροπή διαμόρφωσης των κειμένων του καταστατικού.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι:

Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη Π. Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Ματζουράνης, Μαρία Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λιλά Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασσιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Γιώτα Μπελώνη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version