Σάββατο, 17 Αυγ.
33oC Αθήνα

Παραδέχεται την “εμπλοκή” με το ΔΝΤ ο Σταθάκης – Τι είπε για την αξιολόγηση που έχει μπει… στον πάγο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί όσο συντομότερα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας. Ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε πως η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας.

“Η πρώτη αξιολόγηση όπως έχει φανεί και στο παρελθόν εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας”. Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώρος Σταθάκης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα: Τα οποία είναι το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

“Είναι δεδομένο”, είπε, “ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή”, ενώ ακόμη αναγνώρισε πως και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης – δανειστών, σημειώνοντας πως στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

Χάσμα για τα “κόκκινα δάνεια”

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την “κόκκινη γραμμή” της σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών.

“Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ομολόγησε ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Μάλιστα δεν διέψευσε τις πληροφορίες για την διάσταση απόψεων με το Ταμείο ειδικά στο συνταξιοδοτικό, ενώ ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι “το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων“.

Σταθάκης: “Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές”

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η προσκόλληση στη συμφωνία του Αυγούστου και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη “δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση” για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων, ενώ εκτίμησε ότι οτιδήποτε σε αυτή τη φάση “παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε”.

Τέλος, το προσφυγικό χαρακτήρισε ένα “πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και την φυσιογνωμία της” λέγοντας παράλληλα ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπισή του είναι πόροι που ούτως ή άλλως θα απορροφηθούν γι’ αυτό τον σκοπό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε