Για άμεση σχέση των Paradise Papers με το "περιβάλλον Μητσοτάκη" έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Ένα ζήτημα που σίγουρα θα προκαλέσει αναταράξεις.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην σημερινή (07.11.2017) το είπε… απ’ ‘έξω – απ ‘έξω. Ο Στέλιος Κούλογλου, αντιθέτως, το είπε ξεκάθαρα. Επικαλούμενος πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το εξής: Οι αποκαλύψεις από τα Paradise Papers αγγίζουν «το περιβάλλον Μητσοτάκη»! Επίσης είπε πως η Νέα Δημοκρατία «”καρφώθηκε” μόνη της, με την χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε»…
[read4more]
Την ενημέρωση μεταφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει: “Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο, μίλησε για τα Paradise και Panama Papers, τους φορολογικούς παραδείσους που υπάρχουν εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσπάθεια της Ευρώπης να τα αποκρύψει. Αναφέρθηκε επίσης στην στάση της Ν.Δ. περί διαχωρισμού “καλών” και “κακών” offshore, πράγμα που φανερώνει την ανησυχία της καθώς οι αποκαλύψεις πιθανώς αγγίζουν σημαντικά στελέχη της.
Τα πολιτικά συμπεράσματα από τα ονόματα που φαίνεται ν’ αφορούν και τη χώρα μας θα είναι χρήσιμα και πολύ ενδιαφέροντα, ανέφερε ο κ. Κούλογλου. Η Ν.Δ. λέει προκαταβολικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις “καλές” και τις “κακές” offshore, που σημαίνει ότι κάποιοι από την Ν.Δ. είναι μέσα στα Paradise Papers και έχουν offshore και η Ν.Δ. ζητά να καταχωρηθούν στις “καλές” offshore κι όχι στις “κακές”. Προφανώς δεν πρόκειται για μικροστελέχη.
Σχετικά με το αν η Ε.Ε. θα βοηθήσει στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες των ελέγχων, ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι ένα ακόμα πολύ ισχυρό ταρακούνημα. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύει η εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers, η οποία ολοκλήρωσε περίπου πριν από ένα μήνα τις εργασίες της και κατέληξε σ’ ένα πόρισμα καθώς και σε προτάσεις για ανάληψη μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κούλογλου για την αντιμετώπιση της ΕΕ στα Paradise Papers
Αυτό έγινε με πολύ μεγάλο αγώνα και πολύ μεγάλη μάχη, διότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Ν.Δ., αντιδρούσε σε ριζοσπαστικές ρυθμίσεις για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και προσπαθούσε συνέχεια να ρίξει νερό στο κρασί. Τα Paradise Papers είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Ζητήσαμε με τον συνάδελφο Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ να συγκροτηθεί μια μόνιμη επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής καθώς επίσης και να συνεχιστούν οι εργασίες, δηλαδή να πάρει παράταση η επιτροπή για τα Panama Papers, για να μπορέσουμε να εξετάσουμε τι συμβαίνει και με τα Paradise Papers. Από ένα σημείο κι έπειτα το θέμα είναι φυσικά νομικό αλλά και πολιτικό. Νομικό, γιατί είναι περίπλοκος και δαιδαλώδης ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν για να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν.
Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν τρομερά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η υπόθεση, γενικότερα και, ειδικότερα, δηλαδή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ότι προσπαθούσαν να ρίξουν όλη την ευθύνη στα Νησιά Καϊμάν, στις Βερμούδες κτλ, παραγνωρίζοντας τους φορολογικούς παραδείσους που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μονακό, Ανδόρα, Νησιά Μαλδίβες – που ανήκουν στην Πορτογαλία κτλ – και επίσης κανονικούς φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λουξεμβούργο ή το Λιχτενστάιν ή “παραδεισάκια”, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία και επίσης η Μ. Βρετανία, που είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος).
Οι εταιρείες offshore
Το πρόβλημα με τις offshore είναι ότι μέσα από αυτές γίνεται διακίνηση χρημάτων ή κρύπτονται χρήματα, που μπορεί να είναι προϊόν φοροδιαφυγής από Ελλάδα ή από άλλη χώρα και αποκλείεται να προέρχονται από βιομηχανία που έχει στηθεί στα Νησιά Καϊμάν, γιατί αυτά δεν έχουν βιομηχανία. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει, λοιπόν, να μην αντιμετωπίσει το ζήτημα προσωπικά, αλλά με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Τέλος ο κ. Κούλογλου εξέφρασε την ελπίδα η αξιωματική αντιπολίτευση «να αντιμετωπίσει το ζήτημα όχι προσωπικά, αλλά με την πρέπουσα θεσμική σοβαρότητα».