Site icon NewsIT
23:41 | 17.10.18

Παραίτηση Κοτζιά: Θρίλερ για γερά νεύρα η “ακανθώδης” συνέχεια! Αμείλικτα τα ερωτήματα

Παραίτηση Κοτζιά: Θρίλερ για γερά νεύρα η “ακανθώδης” συνέχεια! Αμείλικτα τα ερωτήματα
Χρήστος Μαυραγάνης

- Η παραίτηση Κοτζιά πυροδοτεί εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό όπου ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια... - Μια σειρά από "ηλεκτρισμένα" ζητήματα με πολιτικό, ιστορικό και διπλωματικό "άρωμα" παραμένουν ανοιχτά - "Καυτό" και το πολιτικό σκηνικό: Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ "πυροβολούν" και ο Κοτζιάς ενδέχεται να κάνει... εσωτερική αντιπολίτευση - Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός με τις τετραπλές εκλογές να είναι καθ' οδόν

Παραίτηση Κοτζιά. Δυο λέξεις που… μονοπωλούν τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον στο -έτσι κι αλλιώς- καυτό πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών. Ο “τυφώνας Πάνος” είχε προηγηθεί, για να “ξεσπάσει” στο… κολασμένο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, πριν έρθει τελικά την Τετάρτη, 17.10.2018, η “χαριστική βολή” στο ενδοκυβερνητικό κλίμα σύμπνοιας που -όπως διέρρεε το Μαξίμου- ήταν ο απόλυτος στόχος του πρωθυπουργού ενόψει της δύσκολης συνέχειας μέχρι τις εθνικές εκλογές που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορηματικά δηλώνει πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ασχέτως, όμως, με τον… διαγωνισμό μεταξύ των πολιτικών “εγώ” των πρωταγωνιστών, υπάρχει κάτι που (πρέπει να) είναι πολύ ανώτερο. Κι αυτό είναι η ίδια η χώρα. Η πορεία, η εικόνα και το μέλλον της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, αφού τα “ανοιχτά” μέτωπα ούτε λίγα είναι, ούτε εύκολα κι ασήμαντα. Τουναντίον. Είναι πολλά και καθοριστικής σημασίας.

Φάκελος “Συμφωνία των Πρεσπών”

Πρώτο και σημαντικότερο από αυτά, είναι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια υπόθεση που μοιάζει με πολιτικό “στοίχημα” για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει “βαρύ” πολιτικό κεφάλαιο στην λύση του ονοματολογικού των Σκοπίων, το οποίο ως -ήδη- ευαίσθητο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, εμπεριέχει τεράστιο πολιτικό ρίσκο.

[read4more]

Τι γίνεται λοιπόν με το Σκοπιανό; Η παραίτηση Κοτζιά σήμανε συναγερμό εντός και… εκτός. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, αφού η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο υπουργός των Εξωτερικών, εμπνευστής και “ενορχηστρωτής” της ίδιας της συμφωνίας, παραιτείται.

Στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ευκολότερη και τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρθηκαν εκτενώς στις εξελίξεις στην χώρα μας. Την ώρα που στην Ελλάδα η παραίτηση Κοτζιά μονοπωλούσε, στην γειτονική χώρα η αντιπολίτευση αποχωρούσε από την Βουλή, όπου ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία αποτελεί και το “κλειδί” για να κάνει… το χρέος της η πΓΔΜ και μετά η μπάλα να έρθει στο γήπεδο της Ελλάδας.

Ακόμη κι αν το καταφέρει, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά μετά τις αποψινές εξελίξεις, τότε θα πρέπει η Συμφωνία των Πρεσπών να “περάσει” και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κάτι που ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως αν γίνει, θα γίνει χωρίς την δική του συγκατάθεση.

Μπορεί πριν την παραίτηση Κοτζιά να ήρθε η συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, το βράδυ της Τρίτης, 16.10.2018, την οποία ο πρώην -πλέον- ΥΠΕΞ επεδίωξε για να διασφαλίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, ωστόσο είναι φανερό πως η εξέλιξη αυτή αφήνει πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Και ειδικά στο Σκοπιανό, όπου ο “μίτος της Αριάδνης” μοιάζει να μην έχει ακόμη βρεθεί, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τα Σκόπια.

Φάκελος Αλβανία

Πέρα από τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ωστόσο, η παραίτηση Κοτζιά αφήνει μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική εκκρεμότητα. Κι αυτή είναι οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η εκκρεμότητα αυτή αφορά σε ένα οικόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία, επί του οποίου είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την οριστική χάραξη της ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων με την γειτονική χώρα για να επιλυθούν παρόμοια ζητήματα.

Μια υπόθεση επίσης δύσκολη, δεδομένων των… πολύπαθων -διαχρονικά- σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά και λόγω των “εκρηκτικών” συσχετισμών στην γειτονική χώρα για το ζήτημα.

Ο Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ζητά μια πιθανή συμφωνία για την ΑΟΖ να μην παραβιάζει τις προβλέψεις της απόφασης του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την προηγούμενη συμφωνία του 2009.

Η συγκεκριμένη προϋπόθεση που θέτει ο κ. Μέτα καθιστά τη συμφωνία για την ΑΟΖ εξαιρετικά δύσκολη. Στον αλβανικό Τύπο, συχνά – πυκνά το ζήτημα κυριαρχεί, με τον Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας, να κατηγορεί ανοιχτά την σημερινή κυβέρνηση του Έντι Ράμα πως προετοιμάζεται να «πουλήσει την αλβανική θάλασσα στους Ελληνες»!

Ένας ακόμη δυσεπίλυτος διπλωματικός γρίφος, εκτός από το Σκοπιανό…

Φάκελος… Τσίπρας ως ΥΠΕΞ μετά την παραίτηση Κοτζιά!

Ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα, είναι το τι γίνεται με το ίδιο το ΥΠΕΞ. Το οποίο αμέσως μετά την παραίτηση Κοτζιά ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κι εδώ υπάρχει μια επίσης σημαντική εκκρεμότητα. Ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις προηγούμενες εβδομάδες, προετοίμασε -όπως αναφέρουν πληροφορίες- το έδαφος για επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, ώστε να ξεκινήσει μαζί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς  συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε “σφυρηλατήσει” μία ισχυρή σχέση με τον Μάικ Πομπέο και μάλιστα δεν το… έκρυβε.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι εύλογο: Τι θα γίνει με το ταξίδι αυτό; Θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας ως ο νέος ΥΠΕΞ μετά την παραίτηση Κοτζιά;

Φάκελος… καθαρά πολιτικός

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα, είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο. Η χώρα έχει μπει -έστω ατύπως- σε προεκλογική περίοδο, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις να υπάρχουν στο… τέλος του δρόμου.

Δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και με τη χώρα να βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, με την συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια, η παραμικρή “αφορμή” μοιάζει ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Click4more: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Κουτσή πάπια η κυβέρνηση»! Λογοπαίγνιο «φαρμάκι» για Κοτζιά

Στο πολιτικό κομμάτι, λοιπόν, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς συμμετέχει ενεργά στην κίνηση ΠΡΑΤΤΩ η οποία είναι εταίρος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και οι… ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Αρκεί να σημειωθεί πως αναμένεται συνεδρίαση της ΠΓ της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας μέλος είναι και ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος αποπέμφθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ έχει τους εξής βουλευτές αυτή την στιγμή:

– Τον Νίκο Κοτζιά (Επικρατείας).

– Τον Νίκο Τόσκα (Β’ Αθήνας).

– Την Γεωργία Γεννιά (Πειραιά).

Η παραπάνω… ανθρωπογεωγραφία των εν ενεργεία βουλευτών της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ είναι φανερό πως μπορεί να δημιουργήσει “πονοκεφάλους” και ίσως μεγάλα προβλήματα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, μετά την νέα -μετά τις τελευταίες εξελίξεις- στρατηγική που θα αποφασίσει να χαράξει η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Νίκου Κοτζιά την ερχόμενη Δευτέρα, από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Μια ομιλία που ήταν ήδη προγραμματισμένη και στην οποία οι πληροφορίες λένε πως ο λόγος του πρώην υπουργού των Εξωτερικών θα είναι “πύρινος” καθότι θα αποτελεί και την πρώτη του εκτενή απάντηση στα όσα έγιναν, αν εξαιρέσουμε το tweet που ανήρτησε λίγο μετά τον… τυφώνα που ακολούθησε την παραίτηση Κοτζιά…

Το μόνο βέβαιο, είναι πως κανείς δεν πρόκειται τους επόμενους μήνες να… βαρεθεί.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version