Πέμπτη, 14 Νοε.
16oC Αθήνα

Παραίτηση Προέδρου ΣτΕ: Τι σημαίνει η φράση «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας»

Παραίτηση Προέδρου ΣτΕ: Τι σημαίνει η φράση «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας»

Η ελληνική κοινωνία είδε και άκουσε σήμερα τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας να παραιτείται από την θέση του με ηχηρό τρόπο. Ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, με μια μακροσκελή δήλωση άφησε αιχμές εναντίον πάντων, για τα εμπόδια που συνάντησε ασκώντας το λειτούργημά του και μίλησε ευθέως για παραβίαση του Συντάγματος και υποχώρηση του Κράτους Δικαίου.

Μια φράση του Νικόλαου Σακελλαρίου όμως προκάλεσε αίσθηση. Η φράση «υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας». Την φράση αυτή συνδέεται με ένα έναν θρύλο επι βασιλείας του Φρειδερίκου του Μέγα της Πρωσίας. Όπως λέει ο θρύλος, ο Βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας είχε το παλάτι του «Σαν Σουσί» στο Πότσδαμ. Δίπλα στο παλάτι του υπήρχε ένας ανεμόμυλος που έκανε θόρυβο και δεν άφηνε τον Βασιλιά να κοιμηθεί. Ο Βασιλιάς ζήτησε να αγοράσει τον ανεμόμυλο, όμως ο μυλωνάς αρνήθηκε, επειδή τον θεωρούσε ιερή κληρονομιά. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας τον απείλησε ότι θα πάρει τον μύλο με τη βία. Ο μυλωνάς δεν πτοήθηκε καθόλου και απάντησε με τη φράση που έμεινε παροιμιώδης: «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Ο Βασιλιάς δεν θύμωσε καθόλου. Αντίθετα, ικανοποιήθηκε για την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο λαός του στη Δικαιοσύνη της χώρας του.

Με αυτή την φράση, την οποία παράφρασε, ο Νικόλαος Σακελλαρίου θέλησε να δείξει την εμπιστοσύνη που τρέφει στον χώρο που έζησε επι 42 ολόκληρα χρόνια αφού όπως είπε σε άλλο σημείο της δήλωσή του και δάκρυσε μάλιστα: «Η σημερινή αποφασίς μου έστω και αν απέχει λίγες μόνον μέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει όσο επιβεβλημένη κι αν είναι να αποτελεί μια πολύ επώδυνη απόφαση για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του ΣτΕ έναν θεσμό τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις