- Η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ έφερε... "τσουνάμι" αντιδράσεων - Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για τα όσα καταγγέλλει ο Νίκος Σακελλαρίου στην επιστολή του - Ευθείες "βολές" από τους Δικηγορικούς Συλλόγους στον Σταύρο Κοντονή - "Έπρεπε να είχες παραιτηθεί νωρίτερα αν σε ενοχλούσε η παραβίαση του απορρήτου" το.... μήνυμα του Νίκου Παππά
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
Η ΝΔ χαρακτηρίζει την παραίτηση “πρωτοφανή” στα δικαστικά χρονικά που όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας πάντως πως «είναι απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδησή τους και το Δημόσιο συμφέρον».
“Είναι πολλαπλές οι προσπάθειες παρέμβασης στην Δικαιοσύνη”
Την ίδια στιγμή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, μέσω δήλωσης του προέδρου της ολομέλειας των Προέδρων Δημήτρη Βερβεσού, τονίζουν πως είναι πολλές φορές που θερμικοί η εξωθεσμικοί παράγοντες έχουν προσπαθήσει να επέμβουν στην δικαιοσύνη, όπως λέει και το πρώην πρόεδρος του ΣτΕ στην επιστολή παραίτησής του.
Μάλιστα πετούν ευθέως “καρφιά” προς τον Σταύρο Κοντονή, κατηγορώντας τον για επηρεασμό της Δικαιοσύνης, και καιροσκοπικού τύπου εξαγγελίες.
Αναλυτικά η δήλωση
H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.
Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.
Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα.
“Επίθεση” Παππά σε Σακελλαρίου
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Νίκο Σακελλαρίου και στην απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας πως αν τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2016.
Στην σχετική του ανάρτηση στο twitter είχε και βίντεο, με το οποίο έδειχνε πως αυτό που εννοεί, είναι η ακύρωση από το ΣτΕ του δικού του νόμου για της τηλεοπτικές άδειες.
Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβρη του 2016. pic.twitter.com/E4xKrqQN7M
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) 16 Μαΐου 2018
Κίνημα Αλλαγής: Απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης στην δικαιοσύνη
«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής.
Όπως υπογραμμίζει, «οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου».
Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».
Όλη η ιστορική δήλωση του Νικόλαου Σακελλαρίου
«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία αντικεμενικά αδυνατώ να ελέγξω επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ και δεν μου επιτρέπει πλέον να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.
Η σημερινή αποφασίς μου έστω και αν απέχει λίγες μόνον μέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει όσο επιβεβλημένη κι αν είναι να αποτελεί μια πολύ επώδυνη απόφαση για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του ΣτΕ έναν θεσμό τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Εχω την συνείδησή μου ήσυχη διότι δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού τον αγώνα τον καλό. Την στιγμή όμως αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επι του θεσμικού οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγοπνται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.
Ήδη από την αρχή του πρώτου Μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ είχαμε με τις μειοψηφίες μας επισημάνει την μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επι του θεσμικού που επηρέασε καίρια το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.
Τα χρόνια που ακολούθησαν οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν ακόμα περισσότερο από τα νεότερα Μνημόνια, που επέβαλλαν την λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.
Φρονούμε ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά δεν μπορούν χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα να αγνοηθούν ούτε πολύ περισσότερο να παρακαμφθούν από το νομοθέτη με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων των μέχρι σήμερα απονεμηθησών συντάξεων πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας κατα παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης και μέσω της εισαγωγής σε συνάρτηση παντοτε με τον επανυπολογισμό ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμόμενων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων το οποίο όμως έχει διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.
Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως η οποία όμως ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μια ακόμη φορά από την ανεξάρτητο ελληνική δικαιοσύνη στην οποία μετακυλίεται παγίως από την εκάστοτε πολιτική εξουσία η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της χώρας.
Εκφράζουμε τέλος την βεβαιότητα ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.
Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την δικασιοσύνη και τους λειτουργούς της τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος ότι «υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».