Επιχείρηση «φυγή προς τα μπρος» με… τρεις κινήσεις. Ανησυχία και στους κύκλους της κυβέρνησης για τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Φυγή προς τα μπρος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, με τρεις στοχευμένες κινήσεις, και στόχο την άμεση διαλεύκανση της ώστε να σβήσει άμεσα η όποια σκιά απλώνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ναι σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση… άμεσα»
Το πρωθυπουργικό γραφείο ανταποκρίθηκε καταρχήν θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επισπευστούν οι θερινές διακοπές της Βουλής για να διεξαχθεί για το θέμα των παρακολουθήσεων προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Έτσι οι εργασίες του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν ξανά στις 22 αντί για τις 31 Αυγούστου, αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε αυτό να γίνει εδώ και τώρα.
«Ναι σε Εξεταστική Επιτροπή»
Η δεύτερη πρωτοβουλία την οποία το Μέγαρο Μαξίμου εξαρχής δήλωσε ότι θα στηρίξει, είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Πρόταση που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ήδη όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί θετικά.
Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να καταστήσουν την Επιτροπή «αρένα» όπου θα δοθεί… «η μάχη των μαχών», με την πόλωση να χτυπάει «κόκκινο». Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χτες στην τοποθέτηση του έσπευσε να θέσει το πλαίσιο… «Προφανώς και (η Επιτροπή) θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει. Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Άμεσα Π.Ν.Π. για πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την Ε.Υ.Π.»
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεδίωξε να δημιουργήσει έδαφος για κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και λογοδοσίας της Ε.Υ.Π.. «Είμαι πρόθυμος να συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα καταθέτει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτείνει:
- Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
- Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
- Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο
Το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι «βαρύ», καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μη εισαγόμενη κρίση, με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση στη μέχρι στιγμής θητείας της.
Στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το αν οι πολιτικές προεκτάσεις αυτής της υπόθεσης θα φέρουν εμπόδια στον προεκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού αλλά και για τις δημοσκοπικές επιπτώσεις από τους κραδασμούς της.