Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις πολιτικές επιπτώσεις – «Βαρύ» το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Επιχείρηση «φυγή προς τα μπρος» με… τρεις κινήσεις. Ανησυχία και στους κύκλους της κυβέρνησης για τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Φυγή προς τα μπρος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, με τρεις στοχευμένες κινήσεις, και στόχο την άμεση διαλεύκανση της ώστε να σβήσει άμεσα η όποια σκιά απλώνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ναι σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση… άμεσα»

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανταποκρίθηκε καταρχήν θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επισπευστούν οι θερινές διακοπές της Βουλής για να διεξαχθεί για το θέμα των παρακολουθήσεων προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Έτσι οι εργασίες του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν ξανά στις 22 αντί για τις 31 Αυγούστου, αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε αυτό να γίνει εδώ και τώρα.

«Ναι σε Εξεταστική Επιτροπή»

Η δεύτερη πρωτοβουλία την οποία το Μέγαρο Μαξίμου εξαρχής δήλωσε ότι θα στηρίξει, είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Πρόταση που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ήδη όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί θετικά.

Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να καταστήσουν την Επιτροπή «αρένα» όπου θα δοθεί… «η μάχη των μαχών», με την πόλωση να χτυπάει «κόκκινο». Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χτες στην τοποθέτηση του έσπευσε να θέσει το πλαίσιο… «Προφανώς και (η Επιτροπή) θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει. Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Άμεσα Π.Ν.Π. για πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την Ε.Υ.Π.»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεδίωξε να δημιουργήσει έδαφος για κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και λογοδοσίας της Ε.Υ.Π.. «Είμαι πρόθυμος να συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα καταθέτει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτείνει:

  • Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  • Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι «βαρύ», καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μη εισαγόμενη κρίση, με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση στη μέχρι στιγμής θητείας της.

Στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το αν οι πολιτικές προεκτάσεις αυτής της υπόθεσης θα φέρουν εμπόδια στον προεκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού αλλά και για τις δημοσκοπικές επιπτώσεις από τους κραδασμούς της.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φάμελλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη: Θα επαναφέρουμε τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μετά τα συλλαλητήρια
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «είναι παγιωμένη η άποψη στην κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης μετά τα Τέμπη» και χρέωσε στον πρωθυπουργό «την κρίση αξιοπιστίας στη Δικαιοσύνη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος
Μαρινάκης για δηλώσεις Σαμαρά: «Αλίμονο αν μας περνούσε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών»
«Είναι αυτονόητο ότι από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η ομαλότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού
Ο Παύλος Μαρινάκης
Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ για την Αλεξανδρούπολη και η αλήθεια για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή
Με την MDCA του 2021 προβλέπεται η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διευκόλυνση μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού, μέσων και εξοπλισμού
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Άννα Διαμαντοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη – Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τα συλλαλητήρια»
«Tο να πούμε "πέφτει η κυβέρνηση” δεν ανήκει στη Δημοκρατία, οι κυβερνήσεις αλλάζουν στις εκλογές» τόνισε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ
Η Άννα Διαμαντοπούλου