Site icon NewsIT
14:12 | 12.08.22

Παρακολουθήσεις: Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για άρθρο των New York Times – Καλεί τον Νίκο Δένδια να τοποθετηθεί

Θύμα απάτης γυναίκα στη δυτική Ελλάδα - Χάκερ της έκλεψε τεράστιο ποσό
Newsit Newsroom

Σημερινό δημοσίευμα των New York Times το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς. Σήμερα είναι η σειρά των New York Times που αναφέρονται στις «σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας» και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών. Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές», αναφέρει μεταξλυ άλλων η ανακοίνωση.

Επίσης γίνεται λόγος στις απαράδεκτες όπως τις χαρακτηρίζει δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε με τις διαρροές περί Ουκρανικών και Αρμενικών υπηρεσιών και τη δήθεν εμπλοκή Ανδρουλάκη σε σκοτεινούς φιλοκινεζικούς κύκλους. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να τοποθετηθεί ο Νίκος Δένδιας αναφέροντας: «Αναμένουμε κατ’ ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της».

Και καταλήγει: «Καμία ανοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης. Καμία ανοχή στην προσπάθεια κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού» που εξυπηρετεί «σκοτεινές δυνάμεις». Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά ευθεία επίθεση στην ελληνική Δημοκρατία και η διαλεύκανσή του είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον».

Τι αναφέρουν οι New York Times 

Οι δημοσιογράφοι Τζέισον Χόρογουιτς και Νίκη Κιτσαντώνη υπογράφουν το μακροσκελές άρθρο για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα στους New York Times.

Το άρθρο ξεκινά με την παρουσία του αποπεμφθέντος διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 29/07/2022 όπου αναφέρεται ότι απέφυγε να απαντήσει αν παρακολουθείται ένας δημοσιογράφος και αντίπαλος πολιτικός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μια εβδομάδα αργότερα», γράφει το ρεπορτάζ, «οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία εκτοξεύθηκαν σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει τώρα την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνοντας τους φόβους για εκτεταμένες παρακολουθήσεις σε όλη την Ευρώπη και δημιουργώντας ακόμα μια ρωγμή στο ενωμένο μέτωπο της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία». 

Σε άλλο σημείο αναφέρει: Ο κ. Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός ηγέτης που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο της ΕΥΠ το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια, προσπαθεί να μετριάσει την ζημιά. Απέλυσε τον πιστό του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα αποδέχθηκε την παραίτηση του γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό γεμάτο διαψεύσεις (σ.σ. ότι γνώριζε) και προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός φίλτρου δικαστικού ελέγχου σε αυτό που πολλοί επικριτές αποκαλούν εσωτερική σφραγίδα πριν από την έγκριση των υποκλοπών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε και αν γνώριζε νωρίτερα δεν θα το επέτρεπε και αναφέρει ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης πολύ επίκαιρο στην Ευρώπη. Θυμίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν στόχος του συστήματος παρακολούθησης Pegasus αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας ανησυχούν καθώς το σκάνδαλο αυτό δεν είναι μόνο απειλή για την σταθερότητα της χώρας αλλά και για τον κοινό στόχο απέναντι στην Ρωσία.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όπου λέει: «Αν ήμουν ο Πούτιν θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος κυβερνήσεις που είναι ενάντια στην Ρωσία να «πέσουν». Και ενώ τονίζει ότι δεν κατηγορεί την Ρωσία για τις παρακολουθήσεις προσθέτει ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα παλαιότερα. «Αφού το έκαναν στο παραλθόν, γιατί να μην το κάνουν και τώρα; Και η Τουρκία θα μπορούσε να είναι πίσω από όλα αυτά».

Στο άρθρο αναφέρεται και η υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και στις έρευνες που γίνονται γύρω από τις παρακολουθήσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version