Site icon NewsIT

Παρακολουθήσεις: Νέα «μάχη» στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής – «Παρών» θα ψηφίσει η ΝΔ

29.08.2022 | 06:28
Παρακολουθήσεις: Νέα «μάχη» στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής – «Παρών» θα ψηφίσει η ΝΔ

ÓõæÞôçóç åðß ôçò ðñïôÜóåùò äõóðéóôßáò êáôÜ ôçò ÊõâÝñíçóçò, ðïõ õðÝâáëáí ï Áñ÷çãüò ôçò ÁîéùìáôéêÞò Áíôéðïëßôåõóçò êáé Ðñüåäñïò ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÏìÜäáò ôïõ Óõíáóðéóìïý ÑéæïóðáóôéêÞò ÁñéóôåñÜò ê. ÁëÝîçò Ôóßðñáò êáé 84 ÂïõëåõôÝò ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ôïõ ÏìÜäáò, óýìöùíá ìå ôá Üñèñá 84 ôïõ ÓõíôÜãìáôïò êáé 142 ôïõ Êáíïíéóìïý ôçò ÂïõëÞò.

Συνεχίζεται σήμερα στην Βουλή η «μάχη» των κομμάτων για τις παρακολουθήσεις, με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνώσα παράταξη επιλέγει το “παρών”, κι αυτό όχι γιατί διαφωνεί με την διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από τη Βουλή αλλά… “γιατί δεν συμφωνεί με το ύφος και την επιχειρηματολογία” στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως εξηγεί στο newsit.gr πηγή της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Μοσχάτο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το βαρύ πέπλο της πόλωσης και της τοξικότητας στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνο θα συντηρηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά εκτιμούν ότι θα επιχειρούν καθημερινά να το κρατούν ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, με βασικό βήμα αυτό που θα τους παρέχει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Έτσι κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίρνουν… θέσεις μάχης.

«Μάχη» για τη χρονική επέκταση της έρευνας

Σήμερα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η «μάχη» θα δοθεί καταρχήν για την χρονική επέκταση της έρευνας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επανέλθει με την πρόταση για επέκταση σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από το 2012, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και την περίοδο της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η ΝΔ, εφόσον δεν συναινέσει η αντιπολίτευση, δεν θα επιμείνει στο αίτημα της

Άλλωστε, στην Εξεταστική Επιτροπή, το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία των μελών και δυνητικά μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση του καταλόγου των μαρτύρων και να προτείνει, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, και πρώην διοικητές της ΕΥΠ ή και πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων περιόδων.

Στο «κάδρο» η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Ωστόσο στη ΝΔ υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε συντριπτικό ποσοστό, τα κόμματα θα συμφωνήσουν η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών να ξεκινήσει από το 2016.

Με βάση τις τοποθετήσεις των αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα, την περασμένη Παρασκευή φέρεται να επιτυγχάνεται συμφωνία από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ώστε η έρευνα να ξεκινήσει από την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. συμπεριλαμβάνοντας έτσι και την υπόθεση «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Σε αυτή την περίπτωση θα προσκληθεί σε εξέταση και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, Γιάννης Ρουμπάτης.

Η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει να ριχτεί φως και στις καταγγελίες περί παρακολούθησης που είχαν κάνει την τότε περίοδο ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε π.χ. Λαφαζάνη) αλλά και για πιθανή παρακολούθηση μελών της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στην πρόταση του Πρωθυπουργού για έρευνα σε βάθος δεκαετίας, έχει ζητήσει, εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης επιμείνει, η ΝΔ να καταθέσει νέα, δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που να αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση του που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, ζητά συγκεκριμένα τη διερεύνηση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, της καταγγελθείσας από τον ίδιο προσπάθειας παγίδευσης του από το παράνομο λογισμικό predator καθώς και να διερευνηθεί «σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων» έχουν επιχειρηθεί… «υποκλοπές» τηλεφωνικών συνομιλιών.

Το «αγκάθι» της σύγκλισης της Επιτροπής Θεσμών

‘Ένα δεύτερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να αφορά στην παράλληλη ή όχι, σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να κληθούν άμεσα σε αυτή ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως διοικητής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός σε κοινοβουλευτικούς κύκλους για το αν θα βοηθήσει ή θα «ευτελίσει» την διαδικασία η προσέλευση των συγκεκριμένων ανθρώπων σε παράλληλες συνεδριάσεις δύο Επιτροπών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version