Πολιτική

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Εισηγήσεις για Εξεταστική με πρωτοβουλία Μητσοτάκη και ανασχηματισμό

Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ε.Υ.Π.. Νέα σενάρια για ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ. 
Οι κραδασμοί στην εικόνα της κυβέρνησης είναι ορατοί και αυτό που τους προβληματίζει είναι αν αυτή η αρνητική εικόνα μπορεί να αντιστραφεί άμεσα (πχ με ανασχηματισμό) και κυρίως αν υπάρχουν και άλλες «δύσκολες» πτυχές γύρω από την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, οι οποίες θα αναδειχτούν στην πορεία.
«Μπορεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων να οδηγήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αλλάξει τον σχεδιασμό του για εκλογές το 2023;» είναι το βασικό ερώτημα στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης.

Επιχείρηση… φυγή προς τα μπρος

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, με τα ως τα τώρα δεδομένα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, οι συζητήσεις στην κυβερνώσα παράταξη εστιάζουν σε δύο σημεία:
– Οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και λογοδοσίας της Ε.Υ.Π., που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και επέρχονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση, μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να επαναφέρουν το τρωθέν αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς;
– Πως μπορεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει… «φυγή προς τα μπρος», στη σκιά ενός θέματος που έχει γίνει σημαία από την αντιπολίτευση;
Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη – ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί… ενημέρωση «στο αυτί» (από την ΕΥΠ ή υπουργούς) και ζήτησε να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησης του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεχίσει «τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» και τον κατηγόρησε ότι «εργαλειοποιεί αυτό το σημαντικό θέμα».

Οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί

Κάποιοι βλέπουν ως… «παράθυρο» για φυγή προς τα μπρος έναν ευρύ, δομικό ανασχηματισμό, αμέσως μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την υπόθεση, στη Βουλή (προ ημερησίας συζήτηση, σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κλπ). Ιδανικά, πριν από τη Δ.Ε.Θ., στις 11 Σεπτεμβρίου.

Κάποιοι άλλοι εισηγούνται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με χρονικό πεδίο έρευνας για τα πεπραγμένα της Ε.Υ.Π. και την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το 2009 και μετά.

Η δύσκολη «εξίσωση» της προσέγγισης του κεντρώου χώρου

Μία ακόμη παράμετρος που συζητείται έντονα εντός των κόλπων της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ. είναι αν και κατά πόσο αυτή η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο στο θεσμικό προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός και αν θα ορθώσει σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια προσέγγισης του λεγόμενου κεντρώου χώρου.

Δεδομένου δε πως φαίνεται να έχει «καεί» κάθε δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η στάση των κεντρώων ψηφοφόρων στις κάλπες θα είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Και πάντα, ένα μεγάλο «στοίχημα» είναι, αν στα επόμενα σχέδια του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα