Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Παρέμβαση Γιούνκερ στη Βουλή: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί – Μίλησε και ελληνικά

Παρέμβαση Γιούνκερ στη Βουλή: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί – Μίλησε και ελληνικά

– Σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που κάνατε με τόσες θυσίες
– Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
– Υπογραμμίζω το επείγον να λυθεί το όνομα των Σκοπίων
– Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μεγάλος δημοκράτης

Εγκάρδια για τον Ελληνικό λαό, με πολλαπλά μηνύματα προς όλους,  η ιστορική πρώτη ομιλία Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα στο κλείσιμο της ομιλίας του μίλησε στα ελληνικά λέγοντας: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».

Ο  Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, νιώθοντας τιμή που μιλάει στο ναό της Δημοκρατίας κατέδειξε για μια ακόμα φορά τα φιλελληνικά του αισθήματα και τον θαυμασμό του τρέφει όχι μόνο για τους αρχαίους φιλοσόφους μας αλλά και για τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μελίνα Μερκούρη αλλά και για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν θέλησαν να παρακολουθούν την Ιστορία αλλά να την δημιουργούν.

«Η Ελλάδα», είπε «είναι ένα  μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Είναι όλοι εκείνοι οι νέοι, που παρατηρούσα  από μακριά  που είπαν όχι στο καθεστώς της Χούντας των συνταγματαρχών. Οι Έλληνες έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Από τη θέληση τους δονήθηκε η Ευρώπη. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας, όταν στην Ευρώπη λαϊκιστές και δημαγωγοί ήθελαν να βγουν η χώρα από το ευρώ. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του Ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην έξοδο από τα μνημόνια λέγοντας πως «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη» ενώ λίγο αργότερα τόνισε πως «η Ελλάδα τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα θα έχει εκ νέου όλα τα δικαιώματα της αλλά και τις υποχρεώσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές. Να υλοποιηθούν όμως και όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, η χώρα θέλει υγιείς τράπεζες, να εκριζωθεί η διαφθορά, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπολογίζω στην Ελλάδα και σε όλους σας. Η Ευρώπη χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Το παρελθόν να μας δώσει μαθήματα και διδάγματα» και τόνισε «κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα..  Αυτό που τώρα δομείτε, είναι να ετοιμάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που κάνατε με τόσες θυσίες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης σημειώντας πως «η φιλία μου για την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της, παρά μόνο στον θυμό που έδειξα σε όσους την απειλούν καθημερινά. Θέλω να πω σαφέστατα: εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα. Ναι, μπόρεσε να τύχει μιας μαζικής γενναίας οικονομικής βοήθειας, αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε μία πανοπλία από μεταρρυθμίσεις, συχνά οδυνηρότατες. Αυτή η αναδιάρθρωση ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα από 15% το 2009 να περνά σε πλεόνασμα το 2016. Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας» και είπε «γνώρισα την Ελλάδα σε έντονες στιγμές. Η χώρα σας βρέθηκε σε επίκεντρο πολυ-κρίσης. Έμεινα προσηλωμένος στο να υποστηρίζω Ελλάδα. Αν άλλη χώρα είχε βρεθεί στη θέση σας με τόσα ανοιχτά θέματα δεν θα το είχε αντιμετωπίσει άλλος λαός με τόσο κουράγιο και αξιοπρέπεια…»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως έστειλε και ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα όχι μόνο καταδικάζοντας την προκλητικότητά στο Αιγαίο, αλλά και για την απαράδεκτη ομηρεία των δύο ελλήνων στρατιωτικών . Χαρακτηριστικά ανέφερε πως « η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν».

Ο κ. Γιούνκερ, όμως, θέλησε να κάνει αναφορά και στο Σκοπιανό λέγοντας πως «καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν προσχώρηση. Όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ούτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Όλοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα».

Ειδικά, πάντως αναφορά, επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΕΕ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην ΕΕ λέγοντας πως «σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο που εδώ και 20 χρόνια δεν είναι κοντά μας: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ».

Επίσης, με ιδιαίτερα θετικά λόγια, αναφέρθηκε και για τον παριστάμενο στην συνεδρίαση Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν μίλησε για το προσφυγικό και την μεγάλη συμβολή της χώρας μας. Επέκρινε μάλιστα και τους Ευρωπαίους που δεν δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Χαρακτηριστικά είπε «Επίσης έχω μεγάλο θαυμασμό για τους Έλληνες που βοήθησαν πρόσφυγες, και άνοιξαν τα σπίτια τους ενώ οι ίδιοι έκαναν πολλές θυσίες λόγω κρίσης» και πρόσθεσε «για τις μεταναστευτικές ροές, δεν μπορούμε μόνη να αφήσουμε την Ελλάδα να το διαχειριστεί. Χώρες υπάρχουν στην ΕΕ που δεν νοιάζονται για το θέμα. Κι όμως πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις