Πολιτική

Παρέμβαση Σαμαρά για τη μάχη χαρακωμάτων ‘Αδωνι – Τσαυτάρη – Χατζηδάκη

Εκνευρισμός επικρατεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά για την υπουργική κωλυσιεργία στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας – διαφωνεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τις “μονομερείς” όπως τις χαρακτηρίζει κινήσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τα φάρμακα και το γάλα.

Σε εστία σοβαρών ενδοκυβερνητικών τριβών εξελίσσεται το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που βασίζεται στις προβλέψεις της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τάσσεται με τις απόψεις του ΕΟΦ και των φαρμακοποιών, που αντιτίθενται σφόδρα στην απελευθέρωση της πώλησης από τα σούπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης διαφωνεί με την πρόνοια για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Το ζήτημα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί μεν διακριτικά για την ώρα την ένταση στο τρίγωνο Χατζηδάκης – Γεωργιάδης – Τσαυτάρης, ωστόσο έχει καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες του σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσει αργότερα σήμερα μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Κ.Ο.

Τέλος στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες το μήνυμα Σαμαρά, που υποσχέθηκε νέα μείωση της φορολογίας με το δεύτερο πλεόνασμα

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει σε στενούς του συνεργάτες τη δυσφορία του για τα ενδοκυβερνητικά αναχώματα, που υψώνονται έναντι διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μη δοθεί στην τρόικα η λαβή να απαιτήσει εκ νέου δημοσιονομικά μέτρα και φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει άμεσα τις όποιες “παρεξηγήσεις”.

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, που επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ νωρίτερα θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να μην καταστούν οι Υπουργικές διαφωνίες κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης, εν όσω το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τις πρωτοβουλίες των Υπουργών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Μείωση της φορολογίας μαζί με το δεύτερο πλεόνασμα

Στη δέσμευση, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών με αιχμή τη φορολογία στις επιχειρήσεις όταν στο τέλος του 2014 πιστοποιηθεί εκ νέου πρωτογενές πλεόνασμα προχώρησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο πρωθυπουργός επανέλαβε με νόημα ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας: “Θα βγούμε από το Μνημόνιο μία και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις. Έτσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις.”

Και στο βάθος ανασχηματισμός…

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και η επιλογή υποψηφιοτήτων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα καθορίσουν εν προκειμένω τις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά ως προς έναν πιθανό ανασχηματισμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν σε μία αναίμακτη διαπραγμάτευση με την τρόικα και δεν κρύβουν ότι οι Υπουργοί, που διατηρούν εκκρεμότητες με την τρόικα “αξιολογούνται ημέρα με την ημέρα”. Την ίδια ώρα, στο τέλος του μήνα αναμένεται να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες, γεγονός, που ενδεχομένως να αφήσει κενές Υπουργικές καρέκλες. Το ζήτημα, πάντως, ενός πιθανού ανασχηματισμού εξαρτάται – όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες – από τη βούληση του κυρίου Σαμαρά να δώσει το στίγμα της επανεκκίνησης, ενώ εξ αιτίας του υψηλού πολιτικού συμβολισμού, που φέρει μία τέτοια παρέμβαση, θα πρέπει να συνδεθεί και με την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Μύδροι Σαμαρά κατά ΣΥΡΙΖΑ: “Κάνουν ότι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι” οι τρομοκράτες

Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το δρόμο της εξόδου από τα Μνημόνια

Τον Μπαρόζο συνάντησε ο Μεϊμαράκης στις Βρυξέλλες

Χοντραίνει η κόντρα για την τρομοκρατία! Ν.Δ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον Χ. Ξηρό

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ