Πολιτική

Παρουσία Μητσοτάκη και με άρωμα ευρωεκλογών η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

Μια εκδήλωση με άρωμα ευρωεκλογών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Δημήτρη Τσιόδρα.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος» έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε συζήτηση στην οποία θα μετέχουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Μαρία Δαμανάκη, ο Σταύρος Δήμας και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Την συζήτηση συντόνισε η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, Αριστοτελία Πελώνη.

Μητσοτάκης: Εμείς κρατήσαμε τους ίδιους πόρους για την ΚΑΠ ενώ για άλλες χώρες μειώθηκαν – Εμείς καθιερώσαμε τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός αρχικά συνεχάρη χαριτολογώντας τον Δημήτρη Τσιόδρα για την παρουσία πολλών υπουργών στην παρουσίαση του βιβλίου του.  «Είναι περισσότεροι απ’ ό,τι στις δικές μου συγκεντρώσεις», είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου και την ιστορία της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση σημείωσε ότι εν όψει και των ευρωεκλογών έχουμε πλέον μια ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών που διασφαλίζει την ειρήνη και την δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι αυτά τα επιτεύγματα δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε δεδομένα αν ανατρέξει στην ιστορία και αν δει τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Υπογράμμισε ότι μόνα τους ακόμα και τα μεγάλα κράτη δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, την εισβολή στην Ουκρανία, τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. «Μαζί μπορούμε καλύτερα, παρά τις καθυστερήσεις, η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι διπλά αναγκαία».

Και αυτό, όπως είπε, το διέβλεψε ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και «την κρατήσαμε εκεί ακόμα και όταν κινδύνευσε να τις χάσει από μοιραίες πολιτικές επιλογές».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας σήμερα είπε ότι πλέον προτείνει λύσεις όπως το εμβόλιο για τον covid αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς, τόνισε καταφέραμε να καθιερώσουμε τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά και η κυβέρνησή μας θωράκισε μέσα από συμμαχίες την άμυνα της πατρίδας μας. Τόνισε ακόμα με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις ότι κρατήσαμε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν για άλλες χώρες μειώθηκαν. «Το θυμάμαι γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις», είπε.

«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία σε ένα ασταθές περιβάλλον και θα κληθούν οι πολίτες να εκλέξουν εκείνους που θα συντονίσουν τα βήματά τους σε ένα αχαρτογράφητο μέλλον. Δεν είναι είπε καιρός για ανέξοδα συνθήματα διαμαρτυρίας αλλά αν η Ευρώπη την επόμενη ημέρα θα επιταχύνει τους ρυθμούς της εξέλιξής της. Απέναντι στις προκλήσεις αυτές ο τόπος ζητά να δυναμώσουμε την εθνική φωνή και να ενισχύσουμε την παράταξη που και ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και να στείλουμε πρόσωπα γειωμένα στους ρόλους τους και με αφοσίωση και εργατικότητα. Εμείς ως ΝΔ θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική που ασκούμε του υπεύθυνου πατριωτισμού του του κοινωνικού προοδευτισμού αλλά και του φιλελεύθερου οικονομικού προσανατολισμού. Η πολιτική του προοδευτικού εκσυγχρονισμού που επιβεβαιώθηκε δηλαδή στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου με εκκωφαντικό τρόπο και στοχεύει στην σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη».

«Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και η πορεία του συγγραφέα στους νέους του στόχους», είπε κλείνοντας και κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην επικείμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα στις ευρωεκλογές.

Ρουσόπουλος: «Η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε παράδειγμα επανάκαμψης»

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην ομιλία του εξήρε το βιβλίο του κ. Τσιόδρα και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις επιπτώσεις της. Σημείωσε ότι κάποιοι παράγοντες στις ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι χωρίζουν, ενώ θεωρείται προϋπόθεση από τους λαούς για την ενοποίηση, η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας. Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες ασφάλειας σε χώρες που βρίσκονται σε ευαίσθητη θέση όπως η Ελλάδα, πιστώνονται στο επιχείρημα της ενοποίησης.

Υπενθύμισε ότι διχάστηκε η Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια «με εκείνο το χυδαίο ακρωνύμιο PIGS» που αφορούσε τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε παράδειγμα επανάκαμψης με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είπε ότι ανέκαμψε το κύρος της χώρας, και πλέον οι άλλες χώρες μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, ενώ καταφέρθηκε κατά του λαϊκισμού, λέγοντας ότι ο Χέλμουτ Κόλ έλεγε πως όταν έπαιρνε μια απόφαση είχε τους πάντες απέναντι του, ενώ μετά από καιρό όταν γίνονταν ορατά τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης, ήταν με το μέρος του.

Ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στην δική του ευρωπαϊκή εμπειρία από το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που κατείχε, λέγοντας ότι ξεκίνησε από το μηδέν γιατί η Ευρώπη δεν είχε μεταναστευτική πολιτική. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον λαϊκισμό που εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό πρόβλημα, και είπε ότι σε μια συνάντηση του με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, του ανέφερε ότι η χώρα της βγήκε από την Ε.Ε. γιατί οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις επένδυσαν στο πρόβλημα αυτό.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Μακρόν σηκώνει την ευρωπαϊκή σημαία, και κρατά την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη περνά υπαρξιακή κρίση, και αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, και είπε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης μετά από δυο παγκοσμίους πολέμους.

Η πρώην επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, είπε ότι όταν ήταν στην Ευρώπη κάθε πρωί ξυπνούσε κι έπαιρνε μεγάλες οικονομικές ξένες εφημερίδες για να δει εάν παραμένει η χώρα μας στο ευρώ. Είπε ότι το βιβλίο του κ. Τσιόδρα στηρίζεται σε γεγονότα και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, διότι δεν αναπτύσσεται εν κενώ αλλά μέσα σε ένα κόσμο που ψάχνει το βηματισμό του. Έκανε λόγο για ανασφάλεια και αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον κόσμο, γιατί – όπως είπε – έχουν συμβεί μεγάλες αλλαγές με ταχύτητα, όπως η τεχνολογική επανάσταση και οι πλανητικές κρίσεις. Αναφερόμενη στην τεχνολογική επανάσταση είπε ότι πέτυχε και μας αλλάζει τη ζωή, και προσέθεσε ότι με την τεχνολογία, πλέον στις αμερικανικές εκλογές η Τέιλορ Σουίφτ θα κρίνει κρίσιμες πολιτείες. Είπε ακόμη ότι έχουμε κρίση και πλέον ο πλούτος δεν παράγεται από την παραγωγή αλλά από μετακινήσεις κεφαλαίων και αυτό αυξάνει τις ανισότητες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν την περιουσία τους τα τελευταία χρόνια και 5 δισ. άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι. Εκτίμησε ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι η παγκόσμια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τέλος ανέφερε ότι υποβαθμίζεται η Ευρώπη απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Σταύρος Δήμας αρχικά συνεχάρη τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τόνισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αποκατέστησε το διεθνές κύρος της χώρας μας από το 2019. Αναφέρθηκε στο βιβλίο και είπε ότι μελετά την πορεία προς την ενοποίηση της Ευρώπης, και τόνισε ότι υπάρχουν αναχώματα που εμποδίζουν αυτή την ενοποίηση.

Ανέφερε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας η οποία όπως είπε ο κ. Δήμας, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και επίσης αναφέρθηκε στις οικονομικές ανισότητες στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Η διαφορά στα επίπεδα ανάπτυξης απασχόλησης και βιοτικού επιπέδου των χωρών είναι μεγάλη και οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, προσέθεσε ο κ. Δήμας, αναφερόμενος στους παράγοντες που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και στις οικονομικές και βιομηχανικές εξελίξεις σε αυτές τις δυο χώρες, σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη, η οποία δεν ακολουθεί με την ίδια ταχύτητα.

Τέλος, για το βιβλίο μίλησε και η πρώην επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην διεύρυνση της Ευρώπης την περίοδο της θητείας της, και τις συνέπειες που είχε, ενώ είπε ότι το 2024 βρίσκει την Ευρώπη μπροστά σε έναν ξεσηκωμό με διαφορετικά προβλήματα διαφορετικών χωρών και χώρων αναφέροντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει στην ίδια όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι το όραμα της ήταν οι Γερμανοί να ζουν καλύτερα, και σήμερα – είπε η κα Διαμαντοπούλου – το πληρώνει η ίδια η Ευρώπη.

Επισήμανε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αλλάξει κάθε ισορροπία και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο ουκρανικό και στις σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία, και η Ευρώπη δεν προετοιμάζεται γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που – όπως είπε – πρέπει να γίνει. Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές όπως η άρση της ομοφωνίας, με όποιο κόστος, ακόμη κι αν κάποιες χώρες θίγονται.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Μπρατάκος, Νίκη Κεραμέως, Σταύρος Κελέτσης, Κώστας Σκρέκας, Χρίστος Δήμας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Σταμάτης, Γιάννης Μπούγας, Λίνα Μενδώνη, Μακάριος Λαζαρίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Τάσος Δημοσχάκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Σοφία Βουλτεψη, Μάριος Θεμιστοκλέους, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Στέλιος Πέτσας, Τζίνα Οικονόμου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παύλος Μαρινάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Νίκος Παπαθανάσης, Αλεξάνδρα Σδούκου, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Μυλωνάκης, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Σμυρλής, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας