Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Φιλί της ζωής» η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προανακριτική του Χρήστου Τριαντόπουλου

Σε δυο απόψεις φαίνεται πως «ακροβατεί» ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα ερωτηματικά των στελεχών του κόμματος για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση εξ αιτίας της κακής δημοσκοπικής εικόνας που έχει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την χθεσινή παρέμβαση του για το θέμα του Χρήστου Τριαντοπούλου, ήρθε να δώσει το «φιλί της ζωής» στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. 

Και αυτό γιατί η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά της κυβερνητικής διαχείρισης του θέματος του Χρήστου Τριαντοπούλου, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στους ψηφοφόρους τους οποίους διεκδικεί μετ’ επιτάσεως το κυβερνών κόμμα για να βγει από τα δικά του προβλήματα.

Σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα Τριαντοπούλου σημείωσε ότι:

«Η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει ότι αν το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κρίνει ότι η ποινική δίωξη (σ.σ. η παραπομπή του Τριαντοπούλου ενώπιόν του) είναι άκυρη, θα προκύψει μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη πολιτικά από αυτή». Και πρόσθεσε:

«Με τον τρόπο αυτόν δεν θα εξεταστούν μάρτυρες και δεν θα αναζητηθούν έγγραφα και άλλα στοιχεία. Αλλά καλείται για παροχή εξηγήσεων ο κ. Τριαντόπουλος προκειμένου να τηρηθεί ο τύπος του άρθρου 244 ΚΠΔ. Όμως όλη αυτή η “απλουστευμένη” διαδικασία πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα υπέρ της άσκησης δίωξης για συγκεκριμένες πράξεις και με βάση συγκεκριμένη ποινική διάταξη. Το πόρισμα αυτό πρέπει να συζητηθεί (φοβούμαι υπό συνθήκες ακραίας πολιτικής έντασης) στην Ολομέλεια και αυτή να ψηφίσει μυστικά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Τριαντόπουλου με τουλάχιστον 151 ψήφους». 

Ξεκαθάρισε τέλος ότι: «Πρόκειται για προφανή καταστρατήγηση του Συντάγματος, δηλαδή για περιγραφή του τύπου και για παραβίαση της ουσίας του στο πεδίο της ποινικής δικονομίας που είναι κατεξοχήν ευεπίφορο σε ακυρότητες που ελέγχονται δικαστικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί την συγκεκριμένη στιγμή μία κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντας το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη με την Ζωή Κωνσνατοπούλου, η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικού εταίρου της Νέας Δημοκρατίας, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς καταδεικνύει αντισυνταγματικές συμπεριφορές από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη εμφανίζονται διχασμένα για την στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα τους στο θέμα των συνεργασιών. 

Κάποιοι εμφανίζονται να μην θέλουν να συζητήσουν καμία πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά, θεωρώντας ότι η λύση είναι η απεύθυνση στους κεντρώους ψηφοφόρους. 

Επιρρίπτουν ακόμα όλες τις ευθύνες για την κακή δημοσκοπική εικόνα στον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς υποστηρίζουν ότι με την στάση του δεν κάνει γκελ στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, τα στελέχη αυτά εμφανίζονται εγκλωβισμένα καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. 

Από την άλλη, υπάρχει μία ομάδα βουλευτών και στελεχών που διαβάζουν το μήνυμα της κοινωνίας «κάντε κάτι» ως παρότρυνση για συνεργασία με τα αλλά κόμμα του προοδευτικούτόξου.

Λένε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία δείχνοντας ότι αυτό καθορίζει τις εξελίξεις. Στην ανάγνωση τους δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι την συγκεκριμένη στιγμή το κεντρώο ακροατήριο εμφανίζεται να κατευθύνεται προς την Νέα Δημοκρατία. 

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να ακροβατεί ανάμεσα στις δύο απόψεις. Σύντομα ωστόσο θα πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει  – με τα οποία ρίσκα πάρει- από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια χρόνου. 

 

 

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για 25η Μαρτίου: Το ανέφικτο έγινε πραγματικότητα – Οι Έλληνες πέτυχαν γιατί ήταν ενωμένοι
«Σήμερα ζούμε σε εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς και πολλές από τις σταθερές, οι οποίες τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες, τίθενται σε αμφισβήτηση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ευάγγελος Σέκερης: Η Ελλάδα στηρίζει τις ειρηνευτικές αποστολές που ευθυγραμμίζονται με εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Έγινε ανοιχτή συζήτηση που αποτέλεσε πλατφόρμα για τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης