Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια στα… χαρακώματα – Ο Βενιζέλος “ρίχνει” στον Παπανδρέου τη γιούχα του Ζαππείου

ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια στα… χαρακώματα – Ο Βενιζέλος “ρίχνει” στον Παπανδρέου τη γιούχα του Ζαππείου

Αποφασισμένος να χρεώσει στην πλευρά Παπανδρέου την επικείμενη ρήξη και να περιγράψει ακριβώς τους όρους και τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα πετύχει η προσπάθεια ανασύστασης της Δημοκρατικής παράταξης φέρεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Τον αρνητικό αντίκτυπο από την εικόνα χάους, που εξέπεμψε προχθές το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να μετριάσουν τα δύο στρατόπεδα στο κόμμα, που όπως συνηγορούν όλες οι ενδείξεις δεν θα εξακολουθούν για πολύ καιρό να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αγανάκτηση για την απαξιωτική υποδοχή, που έτυχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή”, χρεώνουν δε απευθείας στον πρώην πρωθυπουργό, τον Φίλιππο Πετσάλνικο και το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου την ευθύνη για τα θλιβερά επεισόδια και ξεκαθαρίζουν πως όλες αυτές οι εικόνες ανήκουν σε μία παλαιά εποχή, χωρίς να έχουν σχέση με τα όσα επαγγέλλεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την αναβάπτιση της παράταξης.

Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου αν και επισήμως δεν επιδεικνύουν διάθεση να απαντήσουν στις αιτιάσεις των “προεδρικών”, επισημαίνουν στο παρασκήνιο πως ουδέποτε οργανώθηκε “θερμή” υποδοχή κατά του κυρίου Βενιζέλου.

Στελέχη του Παπανδρεϊκού κλίματος χαρακτηρίζουν, πάντως, περίπου αναπόφευκτη την εκδήλωση οργής τμήματος της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ για τις κορυφαίες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος την τελευταία διετία. Στενοί συνεργάτες του κυρίου Παπανδρέου παροτρύνουν πολιτικούς παρατηρητές και μη να εστιάσουν αποκλειστικά στα μηνύματα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, διαψεύδουν, ωστόσο, πως ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Δεν κρύβουν, πάντως, το γεγονός πως πολιτικά και ψυχολογικά οι Βενιζέλος και Παπανδρέου κινούνται σε αντιθετική κατεύθυνση, γεγονός, που, όπως λένε οι ίδιες πηγές αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πολιτική πρακτική στο εγγύς μέλλον.

Οι έντονες αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και η εικόνα διχασμού, που εκπέμπει το κόμμα έχουν προβληματίσει εντόνως τόσο τη βενιζελική πλευρά όσο και στελέχη, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές χαρακτήριζαν την προχθεσινή εμφάνιση του κυρίου Παπανδρέου ως απόπειρα επίδειξης ισχύος όχι μόνον έναντι της βενιζελικής πλευράς αλλά και έναντι πιθανών πρωτοβουλιών, προερχομένων από την Παπανδρεϊκή δεξαμενή.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε προχθές να υπενθυμίσει σε φίλους και εχθρούς πως διατηρεί ακόμη ερείσματα σε τμήμα της εκλογικής βάσης της παράταξης, ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν σε πιθανές παρασκηνιακές ζυμώσεις και πρωτοβουλίες, ως κομβικός παράγων της παράταξης.

Αναφορικά με την αποψινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πάντως, στενοί συνεργάτες του προϊδεάζουν για υπερβάσεις. Κάνουν λόγο για βαρύνουσας σημασίας πολιτική παρέμβαση, που θα οριοθετήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ευδοκιμήσει το εγχείρημα ανασύστασης της Δημοκρατικής παράταξης εν όψει και του προγραμματισμένου για τον Νοέμβριο σχετικό Συνέδριο. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει και σε…ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες περί του πολιτικού εγχειρήματος, που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, το μόνο βέβαιο είναι πως η όλη πολιτική διαδικασία θα υπακούει και θα επικαιροποιεί τα μηνύματα του Ανδρέα Παπανδρέου παραπέμποντας σε μία νέα Αλλαγή.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα “απαντήσει” και στις προκλήσεις, που δέχθηκε προχθές από τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνομιλητές του, θα υπενθυμίσει σε φίλους και εχθρούς, πως η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011 υπήρξε εν πολλοίς προϊόν – όπως θα πει χαρακτηριστικά – των παλινωδιών του πρώην πρωθυπουργού και της αμφιθυμίας του σε κρίσιμες καμπές των προηγουμένων χρόνων.

Θα επαναλάβει δε πως η παρούσα συνύπαρξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στην κυβέρνηση υπαγορεύεται από την ύψιστη ανάγκη της σωτηρίας της χώρας και της οριστικής εξόδου από την κρίση, ενώ θα απαριθμήσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να υπογραμμίσει τις υπαρκτές ιδεολογικό – πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το post στο Facebook που έκανε άνω – κάτω το ΠΑΣΟΚ!

Π. Ρήγας: αστείος πολιτικός τζιχαντισμός τα συνθήματα κατά Βενιζέλου

Κακός χαμός στο ΠΑΣΟΚ! Το Ζάππειο (ξανά) προκαλεί εμφύλιο

Εκρηκτικό το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ! Αποθέωσαν τους Παπανδρέου και “τρόλαραν” τον Βενιζέλο – Δεν μπορούσε να τελειώσει την ομιλία του από τις αποδοκιμασίες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε