Site icon NewsIT

ΠΑΣΟΚ: Οι 6 υποψήφιοι για την αρχηγία άνοιξαν τα χαρτιά τους – Οι τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή

15.09.2024 | 14:51
ΠΑΣΟΚ: Οι 6 υποψήφιοι για την αρχηγία άνοιξαν τα χαρτιά τους – Οι τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ με ομιλιες των υποψηφιων Προεδρων στις εκλογες της 6ης Οκτωβριου--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τις θέσεις τους και το πλάνο της «επόμενης ημέρας» στο ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του κινήματος, λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο πρώτο άτυπο debate ανάμεσα στους 6 υποψήφιους για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα και την κοινωνία, πριν τις εκλογές για το νέο πρόεδρο.

Έκαναν λόγο για τις εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη πολιτική σκηνή όσο και στο χώρο της Κεντροαριστεράς και παρουσίασαν προτάσεις για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά.

Αρχικά με μία έξυπνη κίνηση το ΠΑΣΟΚ θέλησε να δείξει την ενότητα που επικρατεί στο κόμμα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ρυθμό εσωκομματικών εκλογών, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού οι έξι διεκδικητές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κάθισαν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Οι έξι διεκδικητές για την ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης κάθισαν στην πρώτη σειρά στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.

Ζωντανά από το ΣΕΦ | Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Πρώτος στον χώρο έφτασε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ακολούθησαν η Άννα Διαμαντοπούλου, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Χάρης Δούκας και, τελευταίος, ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συνεδρίαση της ΚΕ γίνεται σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. 

Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, καθώς δεν κατέθεσε τις απαιτούμενες από το καταστατικό υπογραφές των 5.000 μελών του ΠΑΣΟΚ ή του 15% επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας πρώτος από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, την ομιλία του στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τρεις εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

«Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από το ερώτημα “με ποιον θα πάτε” κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας».

Διακηρύσσοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

photo eurokinissi

 

«Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την παρακμή. Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενισχύοντας θεσμικά την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες Αρχές. Πυξίδα μας, η αξιοκρατία και η διαφάνεια για να σταματήσει η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και οι χιλιάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», συμπλήρωσε.

Κάνοντας απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απαρίθμησε τις επιτυχίες που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το ποσοστό του σχεδόν στο 13%. Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί ξανά θα διορθώσει δυσλειτουργίες και εσωκομματικές διαδικασίες. Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.

«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε.

Η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά. Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για όσους «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”». «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης.

Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω

Δεύτερος κατά σειρά ομιλητής στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές ότι «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση” του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».

«Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζετονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις, καθώς απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας, ηγεσίας και απαιτείται σχέδιο γρήγορων κινήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα που -όπως είπε- βασίζεται στο σχέδιο «Αναγέννηση».

«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος για να συμπληρώσει:

«Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ, για έναν λόγο: Διότι δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας. Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω».

photo eurokinissi

«Γιατί σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: Να ξέρεις τι θα κάνεις τη Δευτέρα. Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες. Μάχες με την κυβέρνηση, μάχες με τα προβλήματα, μάχες για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε κοντά του. Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί.

Αν η μάχη είναι στο κόμμα, για να διαλέξουμε πορεία, για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα, για να αποφασίσουμε στρατηγική, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο πρόεδρος δίνει το παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής. Γιατί με εμένα στη θέση του προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα», επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος.

«Η επιλογή για τη νέα ηγεσία έχει ευθύνη, σύντροφοι και συντρόφισσες. Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μας κοιτάζει. Στην πατρίδα που περιμένει. Στην ιστορία που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ τού κοινού μας αγώνα. Σας καλώ να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα θα μάς δικαιώσει», κατέληξε ο υποψήφιος για την ηγεσία του.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η εκλογή ηγεσίας είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επέρριψε ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, στην ομιλία της στην ΚΠΕ του κόμματος. « Μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι».

Η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος είπε πώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίζει να στέλνει θολά μηνύματα. «Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.  

-Από το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ 
-Γιατί από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν θα ξαναγίνουμε το μεγάλο Κίνημα που θα πορευτεί μαζί και για την κοινωνία, που λειτουργεί σαν κόμμα ανοιχτό, σαν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο και όχι ως μηχανισμός που φοβάται ακόμα και την συνεδρίαση των οργάνων του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η λύση δεν βρίσκεται στην αναζήτηση συμπόρευσης δυνάμεων με τις οποίες έχουμε τεράστιες διαφορές στον προγραμματικό λόγο, στην πολιτική και ιδεολογία μας. Δεν βρίσκεται σε αφηρημένα σχήματα χωρίς περιεχόμενο, ρεαλισμό και προοπτική. Η αφηρημένη, γενικόλογη, χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, που υπονοεί την συνεργασία, ίσως και εκλογική με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποσυντίθεται ή και με την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που βρίσκεται στα όρια της πολιτικής επιβίωσης θολώνει το μήνυμα, κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και τυχόν υιοθέτηση τέτοιων απόψεων θα οδηγούσαν σε ιδανικό πολιτικό αυτοχειριασμό μας», τόνισε συγκεκριμένα η κ.Γιαννακοπούλου.

photo eurokinissi

Κάλεσε τους συνυποψηφίους της να πάρουν συγκεκριμένη θέση και κατέληξε: « το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί είχαν αποτυχημένα προφητεύσει.

«Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ανακτά μέρα με την ημέρα την πολιτική του αυτοπεποίθηση, χάρη στην επιμονή και στην προσπάθεια όσων μείναμε μαζί στις πιο σκοτεινές ώρες προκειμένου να υπερασπιστούμε την ιστορική μας κληρονομιά και να ανοίξουμε με τις πράξεις μας τον δρόμο αυτής της νέας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο χάρη σε εμάς που μάθαμε να υποτάσσουμε το Εγώ και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες στη δημοκρατική βούληση της βάσης, χωρίς να λοξοκοιτάμε δεξιά και αριστερά.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό, χάρη στην τόλμη μας να βγούμε μπροστά και να δώσουμε τη μάχη χωρίς διασφαλισμένες έδρες, θέσεις και αξιώματα. Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν οι άγνωστοι αυτόκλητοι Μεσσίες.

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στα μέλη και τους φίλους του. Ανήκει στην ελληνική Κοινωνία. Μια κοινωνία που στις 6 Οκτωβρίου μαζικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει ποιο ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της τα επόμενα πολλά χρόνια.

Και ναι, το δικό μας ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα νικήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία και έναν ακόμη κύριο Μητσοτάκη!

Άννα Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ

Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την αρχή της ομιλίας της στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με όρους εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για την μεγάλη ευκαιρία που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο το μέλλον του αρκεί να μιλήσει για το μέλλον της χώρας.

«Η κοινωνία», ανέφερε «είναι αδιάφορη για τον εσωτερικό μας διάλογο. Νοιάζεται για το αύριο».

Η πρώην υπουργός και υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος ανέπτυξε πλήρες σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

«Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί  με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. ».

Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σ΄όλους το τομείς.

«Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης.», είπε η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.

photo eurokinissi

 

Κατέθεσε ένα σαφές και πλήρες πολιτικό πλαίσιο για τα μεγάλα θέματα, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια δυναμική χώρα στην Ε.Ε και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ειδικά για τις σχέσεις με την Τουρκία η ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε:«Από το 1974 η Τουρκία γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεων, ώστε σε κάθε τελική διαπραγμάτευση να μπορεί να κάνει ανύπαρκτες υποχωρήσεις. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν του γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Δημοκρατική Παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και ακόμα τις πιο δύσκολες ώρες επί Γεωργίου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου του είχε πάντα όραμα για το Έθνος και τη χώρα».

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πώς «γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων , να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας . Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια». «Γίνεται να έχουμε ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχους και πόρους;ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ», συμπλήρωσε.

Ειδική κι εκτενή αναφορά έκανε η κ. Διαμαντοπούλου στη κοινωνική πολιτική λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση, με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά, με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο.

Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία έχουν ανάγκη ισχυρής περιφερειακής αποκέντρωσης για την καλύτερη απόδοση στον πολίτη. Στη μεταρρύθμιση για την παιδεία δίνω τον τίτλο «Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη» γιατί πρέπει από το νηπιαγωγείο μέχρι τις ανθρωπιστικές σπουδές να συνδυάζονται με το ανθρωπιστικό ιδεώδες, δηλαδή ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες που δημιουργούν πολίτες με κοινωνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κατανοήσουν και να επιβληθούν στις μηχανές.

Στην υγεία η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τον διαχωρισμό του ΕΣΥ από το Υπουργείο ως διοικητικό μοντέλο, από αναβάθμιση οικονομική επιστημονική και αξιοκρατία των γιατρών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και βέβαια από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά «πρώτα τα παιδιά». Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.

Γίνεται να χτυπήσουμε τις ανισότητες; Γίνεται να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια; Ναι γίνεται μόνο εμείς μπορούμε», υπογράμμισε.

Υποστήριξε την πολιτική και στρατηγική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ διαφώνησε με «πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με αυτές τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ,που πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.

Η εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος», κατέστησε σαφές η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις», κατέληξε.

Δεν είναι λοιπόν μία επιστροφή. Για να αδράξουμε την ευκαιρία, πρέπει να κοιτάξουμε ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα, σε μία άλλη εποχή. Για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική λύση και διέξοδος για μία δικαιότερη κοινωνία χρειάζεται ένα big bang, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα γιατί δεν αποδίδει», τόνισε.

Μιχάλης Κατρίνης: «Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθύμισε ότι είναι ο «μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη» που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.

Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα.

photo eurokinissi

Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Επισήμανε με έμφαση ότι :
-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.

-Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.

-Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.

-Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση.

«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.

Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».

Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας:
«Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο.

Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία.

Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.

Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ .

Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.

Δούκας: «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου»

Σφοδρά «πυρά» για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας εστίασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πάψει να ακολουθεί μια στρατηγική όπου «δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν».

«Η Νέα Δημοκρατία στοιχίζει πολύ ακριβά στον τόπο, επιθυμούν μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρία, που βολέυεται με κουπόνια και υποσχέσεις. […] Και φέρνουν από το παράθυρο την ακροδεξιά. […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η κοινωνία εγκαταλείπει τον κ. Μητσοτάκη» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Χάρης Δούκας.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση «ο κόσμος κάθισε σπίτι του, έδειξε ότι δεν εμπνέεται. […] Αυτό αφορά και το κίνημά μας, που την ώρα που η φθορά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει. […] Σε κρίσιμες στιγμές δεν δώσαμε ξεκάθαρο στίγμα, θέλαμε να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν. […] Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είναι δικό μας χρέος να βάλουμε φρένο. Γεννηθήκαμε για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν».

«Η σοσιαλδημοκρατία συνετρίβη όπου συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με όλους μαζί δεν γίνεται»

Ο κ. Δούκας στη συνέχεια είπε ότι «μας λένε κάποιοι ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ευρύτερο, που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Απαντούμε ότι η σοσιαλδημοκρατία συνετρίβη όταν συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. […] Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές, τέρμα στους συμβιβασμούς, τέρμα στον φόβο και την υποταγή. […] Λέμε ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα, με όλους μαζί δεν γίνεται».

Ακολούθως, ο Χάρης Δούκας ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ο τομέας της Υγείας και της Παιδείας. Σε συγκεκριμένο σημείο υπογράμμισε ότι έχει παραδοθεί η Υγεία στα funds και πως οι πολίτες φοβούνται να αρρωστήσουν. «Θα στηρίξουμε τη δημόσια δωρεάν Υγεία και θα συγκρουστούμε με τους μεγαλοκλινικάρχες;» αναρωτήθηκε.

Αμέσως μετά τόνισε ότι «μας ρωτούν πού θα βρούμε τα χρήματα. Από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές, τα υπερκέδρη, εκεί θα τα βρούμε. […] Παίρνουν 800-900 ευρώ νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι τραπεζίτες παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο».

«Συμφωνώ με τον Ανδρουλάκη, είχε πει ότι η τρίτη θέση θα είναι πολιτική ήττα»

Ο κ. Δούκας απευθύνθηκε αρκετές φορές στην ομιλία του προς τους συνυποψηφίους του. Σε ένα σημείο επισήμανε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα και συμφωνώ μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται».

Στη συνέχεια, ανέβασε, ξανά, τους τόνους λέγοντας ότι για την ακρίβεια ευθύνονται «τα καρτέλ που οδηγούν τα νοικοκυριά σε αδιέξοδο. Όσα μέλη των ρυθμιστικών αρχών δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους. Δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια με “δ” κεφαλαίο. […] Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν θα ανεχθούμε την εμπορευματοποίησή του».

Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον κόσμο της εργασίας ώστε να πάψουν οι μισθοί Βουλγαρίας, καθώς και «να καταργηθεί το εξαήμερο και άλλες ρυθμίσεις για το ωράριο και τις απολύσες που έφερε η ΝΔ. Οφείλουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας».

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ιδρύσει υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής.

«Θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου»

Ο Χάρης Δούκας, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρέπει να σταματήσει να ισχύει το ακαταδίωκτο των τραπεζών και προσέθεσε ότι «όσο και να ξελαρυγγιάζονται τα τσιράκια τους τα πρωινά, δεν θα κάνουμε πίσω, θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου».

Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της πρότασής του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει θέση απέναντι στην ομοφοβία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τη μισαλλοδοξία, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε την ανάγκη των αμυντικών εξοπλισμών, που θα συνδέονται όμως με την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ο κ. Δούκας έκανε μνεία στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι ο Ντράγκι λέει σήμερα πράγματα που ο Παπανδρέου έλεγε προ 15 ετών και τον χλεύαζαν, αλλά και στη Φώφη Γεννηματά που «χωρίς εκείνη δεν θα βρισκόμασταν εδώ όλοι σήμερα».

Καταλήγοντας, έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι «βασικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. […] Κοιτάζω στα μάτια όλους τους συνυποψηφίους μας και λέω ότι δεν περισσεύει κανείς, όλοι την επόμενη μέρα εκεί, στρατιώτες. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, όπως το κάναμε στον δήμο Αθηναίων. Με συγκρούσεις, ρήξεις, και τομές, χωρίς συμβιβασμούς και στρογγυλέματα. […] Δεν φοβόμαστε το Μαξίμου, ούτε τα τρολ τους, ούτε τους πληρωμένους δημοσιογράφους τους. Το Μαξίμου αγωνιά και καλά κάνει, όσο μας χτυπούν τόσο θα δυναμώνουμε. Πάμε δυνατά, πάμε ενωτικά, πιστέψτε το και θα νικήσουμε» τόνισε κλείνοντας, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά».

 

 

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version