Πρόταση νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», καταθέτει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, η πρόταση επαναφέρει τις ρυθμίσεις του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχε επεξεργαστεί αρχικά νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη και το οποίο είχε κατατεθεί στην προηγούμενη Βουλή και είχε εγκριθεί από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το Δεκέμβριο του 2011, χωρίς, ωστόσο, να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Με την πρόταση νόμου και με τις προερχόμενες από το σχέδιο αυτό διατάξεις, επιδιώκεται κατ’ αρχήν η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με την νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την απόφαση – πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008. Επισημαίνεται δε ότι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της απόφασης – πλαίσιο έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως το Νοέμβριο του 2010.
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με την ευθύνη νομικών προσώπων, όταν οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται από φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποδοθούν σε αυτά και τη διεύρυνση των επιβαρυντικών περιστάσεων, που ορίζονται στο άρθρο 79 παρ. 2 εδάφιο τρίτο ΠΚ όπως και το σχέδιο νόμου.
Ωστόσο, η διάταξη αυτή εμπλουτίζεται και με άλλες ρυθμίσεις και ιδίως: Την αύξηση του πλαισίου ποινής, την απαγόρευση μετατροπής και αναστολής της ποινής, την υποχρεωτική επιβολή της παρεπόμενης ποινής της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, την θέσπιση κωλυμάτων διορισμού, την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων και την απαλλαγή των θυμάτων από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου πολιτικής αγωγής, την παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα και την εφαρμογή της διαδικασίας του ν. 4022/2011 στα κακουργήματα αρμοδιότητας τριμελούς εφετείου.
Τέλος, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει «μία σειρά καινοτόμων διατάξεων, οι οποίες, όπως δείχνει και η πρόσφατη συγκυρία, με την έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων βίας, είναι απολύτως απαραίτητες, όχι μόνο για την προστασία των αλλοδαπών και μη θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της διάχυτης βίας και σοβαρής εγκληματικότητας κάθε είδους, αλλά και για τη διαφύλαξη του κύρους των δημοσίων θεσμών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, οι διατάξεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης αλλοδαπών θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων σοβαρών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη, με την υπό προϋποθέσεις και κατόπιν διάταξης εισαγγελέα χορήγηση σε αυτούς άδειας διαμονής, την αναστολή της απέλασής τους και της διαδικασίας επιστροφής τους.
Με την ευκαιρία της κατάθεσης της πρότασης νόμου, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση του Κινήματος για την απομόνωση του νεοναζισμού, όπως την είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στις 7 Φεβρουαρίου. Βάσει αυτής της πρότασης, το ΠΑΣΟΚ καλεί τους βουλευτές και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποφασίσουν ότι σε καμία διαδικασία νομοθετικής λειτουργίας δεν θα στοιχίζεται καμία δημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε μεμονωμένος βουλευτής, με τη Χρυσή Αυγή.
«Να αποφύγουμε το όνειδος του σχηματισμού πλειοψηφιών με το συντεταγμένο νεοναζιστικό άγημα», τονίζεται και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να δηλώσουν την απόλυτη αντίθεσή τους στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός Κοινοβουλίου και να καταγγείλουν το σχέδιο της για αλλοίωση του πολιτεύματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ