Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Γιώργος Πατούλης στο Νewsit: «Στη ΝΔ επικράτησαν οι ακραίες φωνές που ήταν ξένες με τη φιλοσοφία μας»

Γιώργος Πατούλης στο Νewsit: «Στη ΝΔ επικράτησαν οι ακραίες φωνές που ήταν ξένες με τη φιλοσοφία μας»

«Στη ΝΔ επικράτησαν οι ακραίες φωνές που ήταν ξένες με τη φιλοσοφία μας» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο newsit.

 

  

Το κορυφαίο «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό στέλεχος ακόμη ασκεί κριτική σε πρώην υπουργούς της ΝΔ τονίζοντας ότι « κάποια στελέχη μας επιδίωξαν να διεκδικήσουν και την πατρότητα κάποιων λανθασμένων πολιτικών επιλογών που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας».

Ο κ. Πατούλης μέσω του newsit αποκαλύπτει «το Κίνημα της Αυτοδιοίκησης» όπως το ονομάζει που έχει ως στόχο την αναβάθμιση του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και να παίξει παράλληλα ευρύτερο ρόλο στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Τελος, ο προέδρος της ΚΕΔΕ ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι « διαφωνούμε με τη λογική να ασκείται δημοσιονομική πολιτική , που αφορά τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, μέσω twitter».

Κύριε πρόεδρε, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως ένας άνθρωπος που υπηρετείται για χρόνια την αυτοδιοίκηση συμφωνείτε με τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για τον «Καλλικράτη»;

 Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ο οποίος δυστυχώς με τον τρόπο που εφαρμόστηκε έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων, ιδιαίτερα των Δήμων που βρίσκονται σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμφωνήσει τόσο με το νέο Υπουργό κ. Βούτση, όσο και με τον γ.γ. κ. Πουλάκη που συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. και υπουργείου Εσωτερικών τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των δήμων, όσο και για το περιεχόμενο των θεσμικών αλλαγών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά «Καλλικράτη». Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που διοργανώνουμε ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης μας που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο. Από αύριο 25 Φεβρουαρίου, που ξεκινά από το Ηράκλειο της Κρήτης το πρώτο προσυνέδριο, ξεκινά η διαδικασία για τη διαμόρφωση των νέων μας θέσεων. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως γνωρίζουμε το επόμενο διάστημα αναμένεται μέσω των προ-συνεδρίων της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου του Μαΐου να γυρίσετε όλη την Ελλάδα, τι δείχνει αυτή κινητικότητα;

Αποδεικνύει την απόφαση των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν αφενός την αναβάθμιση του θεσμού που υπηρετούμε μέσα από αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των ΟΤΑ . Αφετέρου, την υιοθέτηση πολιτικών που θα δίνουν λύσεις σε ζητήματα όπως : Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων. Η ισότιμή συμμετοχή μας στους πόρους του νέου Ε.Σ.Π.Α. και των άλλων ευρωπαϊκών ταμείων. Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, μέσω των οποίων ενισχύεται η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή στις τοπικές μας κοινωνίες. Η υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Η ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Δήμων στην ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Κάποιοι κάνουν λόγο για το κόμμα της αυτοδιοίκησης που ετοιμάζεται να παίξει ρόλο το επόμενο διάστημα τι απαντάτε σε αυτό;

Δεν υπάρχει κόμμα της Αυτοδιοίκησης, αλλά Κίνημα για την Αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, με τους πολίτες μπροστά. Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που ξεπερνά τα κομματικά στεγανά. Αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ψηφίζουν. Κι επειδή ακριβώς είμαστε ο θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στους πολίτες και στα καθημερινά τους προβλήματα, διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν. Σε όλα τα επίπεδα. Εμείς πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση που θα διατυπώνει και θα προωθεί υπεύθυνες θέσεις και απόψεις, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα στηρίζει τις αναγκαίες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα όμως το συμφέρον των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκοντας την σαφή οριοθέτηση της σχέσης Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.

Έχετε καταγγείλει τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Καραμέρο για εκβιασμούς σε δημάρχους. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

Εγώ, ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. , έγινα δέκτης καταγγελιών από συνάδελφους μου Δημάρχους του Βόρειου Τομέα Αττικής, οι οποίοι επώνυμα μίλησαν σε συνέντευξη τύπου για βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, από πλευράς του αντιπεριφερειάρχη Αττικής κου Καραμέρου. Οι δήμαρχοι Λυκόβρυσης- Πεύκης, Παπάγου-Χολαργού και Μεταμόρφωσης μίλησαν για παρεμβάσεις και εκ των άνω επιβολής ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους», από τον αντιπεριφερειάρχη . Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι ο κ. Καμαμέρος, τους απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν ενταχθούν σε συμπράξεις με την Περιφειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής και προχωρήσουν σε δικές τους συμπράξεις για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τότε θα έχουν πρόβλημα μελλοντικά και με τις χρηματοδοτήσεις έργων των δήμων τους από τα Περιφερειακά Προγράμματα. Ζήτησαν δε, την άμεση παρέμβαση για το θέμα αυτό τόσο της περιφερειάρχου Αττικής κας Ρένας Δούρου όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σχέση ούτε με την κ. Δούρου, ούτε με την σημερινή κυβέρνηση. Στις επώνυμες αυτές καταγγελίες ο κ. Καραμέρος δεν απάντησε επί της ουσίας. Δεν διέψευσε τους Δημάρχους, δεν αρνήθηκε ότι τους άσκησε πιέσεις , δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα της Περιφέρειας για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Μίλησε γενικά και αόριστα για πάρτι που τελείωσαν, χωρίς φυσικά να κατονομάσει ούτε για το τι είδους πάρτι εννοεί, ούτε για το ποιοι συμμετείχαν σε αυτά. Πιθανόν να πιστεύει ότι πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα θα μπορέσει να γλυτώσει από το βάρος των όσων του καταλόγισαν. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν εκβιάζεται από κανέναν και θα θέσω το ζήτημα των καταγγελιών στο επόμενο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. .

Τις προηγούμενες μέρες είδαμε να κατηγορείτε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη γιατί μέσω του twitter του συμφώνησε σε πρόταση του Στέφανου Μάνου να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και να μπει στη θέση της ένας δημοτικός φόρος; Διαφωνείτε με αυτή την πρόταση;

Διαφωνούμε καταρχήν με τη λογική να ασκείται δημοσιονομική πολιτική , που αφορά τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, μέσω twitter. Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική. Η άμεση αποδοκιμασία της συγκεκριμένης άποψης από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, στην ακραία θέση που διατύπωσε ο κ. Βαρουφάκης, τα λέει όλα. Είναι πάντως αναμφισβήτητο ότι σε περιόδους κρίσης η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που καλείται κάθε φορά «να πληρώσει το μάρμαρο», είναι αυτή που σηκώνει το κύριο βάρος των περικοπών.
Η κρατική χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού δεν είναι ελεημοσύνη, όπως πιθανόν κάποιοι πιστεύουν. Αλλά χρηματοδοτεί τη λειτουργία χρήσιμων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όσοι διατυπώνουν παρόμοιες θέσεις και απόψεις, καλό θα ήταν να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα όπως:
Πόσο ακόμη πρέπει να περικοπεί η χρηματοδότηση των Δήμων, όταν τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 65%;
Σε ποια χώρα της ΕΕ, του ΟΟΣΑ ή του κόσμου υπάρχει τοπικό δημοσιονομικό σύστημα χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις;
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που πάνω από το 70% της φορολογητέας ύλης εισπράττεται στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, πως θα υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς αναδιανεμητικό μηχανισμό; Ένας από τους λόγους, που οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους θεωρούνται κορυφαία παρεμβατική πολιτική, είναι ότι αμβλύνουν τις ανισότητες στις φορολογικές δυνατότητες των δήμων.
Οι δήμοι μέσα από τις κοινωνικές τους δομές (βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί, κοινωνικά παντοπωλεία, καταφύγια αστέγων, συσσίτια κλπ) εξυπηρετούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. Η διακοπή της χρηματοδότησης των δομών αυτών σημαίνει αναστολή της λειτουργίας τους. Πόσο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το κλείσιμο των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η ΚΕΔΕ έγκαιρα και με συντριπτική πλειοψηφία έχει αποφασίσει, τη στρατηγική της θέση, για δημοσιονομική αποκέντρωση. Οι θέσεις μας είναι επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό, ψύχραιμο και βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα διάλογο, με αντικείμενο τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάπτυξη.

Κύριε Πατούλη, πέρα των άλλων αποτελείται από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η δική σας άποψη για τη κεντροδεξιά παράταξη και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου;

Η κεντροδεξιά παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που την χαρακτήριζε ανέκαθεν ήταν η μετριοπάθεια, η υπευθυνότητα και ο ρεαλισμός . Ήταν και είναι, η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Αυτός ήταν ο λόγος που στις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, ο ελληνικός λαός την εμπιστευόταν «για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, που αποτελούσαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της κεντροδεξιάς παράταξης όλα τα προηγούμενα χρόνια , «κάπου χάθηκαν» τα τελευταία χρόνια. Επικράτησαν οι ακραίες φωνές, που ήταν ξένες με τη φιλοσοφία μας. Εφαρμόστηκαν πολιτικές που ενώ υπηρετούσαν τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων, δεν δικαιολογήθηκαν ποτέ επαρκώς στην κοινωνία. Επιπλέον, δεν θέσαμε έγκαιρα κάποιες «κόκκινες γραμμές», αλλά αντίθετα κάποια στελέχη μας επιδίωξαν να διεκδικήσουν και την πατρότητα κάποιων λανθασμένων πολιτικών επιλογών που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας. . Αυτό που οφείλουμε τώρα να κάνουμε, είναι καταρχήν να παραδεχθούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μας ικανοποιεί. Να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα , να αναζητήσουμε τα λάθη που έγιναν και να τα διορθώσουμε. Η επιστροφή στις αξίες της παράταξης και η επίδειξη ρεαλισμού και υπευθυνότητας στο επόμενο δύσκολο για την Πατρίδα μας διάστημα , είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, γεγονός που θα μας επιτρέψει να πιστεύουμε σε μια καλύτερη μελλοντική πορεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε