Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα που καταβάλει προσπάθειες να βρει μια λύση. Στο πλευρό της πάντως είναι η Γαλλία όπως αναφέρει ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ.
“Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη έναντι μιας ανθρωπιστικής πρόκλησης αλλά και έναντι της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα “ανοίξει τις πόρτες” στους μετανάστες”, δηλώνει πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, κατά την οποία «διαπιστώθηκε έντονη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου».
Ελλάδα και Γαλλία δρομολογούν μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη συνεργασία στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της οποίας ο Γάλλος πρέσβης μετέφερε στις ελληνικές αρχές επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ με «πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις», ενώ ο υφυπουργός εσωτερικών Λοράν Νουνέζ έρχεται τις προσεχείς εβδομάδες στην Αθήνα για να συζητήσει «επί συγκεκριμένων λεπτομερειών της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, τονίζει ο κ. Μεζονάβ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία, από κοινού με τη Γερμανία, επιθυμεί «οι μεταρρυθμίσεις αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα “χαιρετίζει” τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα στις Βρυξέλλες και «ειδικά αυτές που αφορούν τον επαναπατρισμό» και χαρακτηρίζει «θαρραλέα την αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση μιας επείγουσας κατάστασης», τόσο μέσω της βελτίωσης του συστήματος υποδοχής, όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Αναφερόμενος στους συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού, σημειώνει ότι “για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη FRONTEX ομαδικές πτήσεις με προορισμό τις χώρες προέλευσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης και -εφόσον η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμεί- θα ενισχύσουμε τις ελληνικές ομάδες στα νησιά με Γάλλους διερμηνείς, ιατρούς και ψυχολόγους”.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου πρέπει να αλλάξει»
Συγκεκριμένα στην ερώτηση τις θέματα εξέτασαν στην συνάντηση που είχε με τον κ. Κουμουτσάκο τόνισε: «Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό και διαπιστώσαμε την έντονη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης και το άσυλο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η Γαλλία, από την πλευρά της, δέχεται περισσότερα αιτήματα ασύλου από κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ. Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Οι χώρες πρώτης άφιξης, όπως η Ελλάδα, επωμίζονται δυσανάλογο μερίδιο του βάρους. Επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία, από κοινού και με τη Γερμανία, επιθυμεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με τη νέα ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Είναι σημαντικές, ειδικά εκείνες που αφορούν τον επαναπατρισμό, τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικότερα με το Βερολίνο.
Η κατάσταση στα hot-spots των ελληνικών νησιών είναι πολύ σοβαρή. Η ελληνική Κυβέρνηση απεδείχθη θαρραλέα στην αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης, βελτιώνοντας το σύστημα υποδοχής και επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, τόσο υλικά όσο και πολιτικά. Κανένα Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τις προκλήσεις αυτές.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη έναντι μιας ανθρωπιστικής πρόκλησης αλλά και της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα «ανοίξει τις πόρτες» στους μετανάστες. Η Ευρώπη πρέπει να φανεί αλληλέγγυα στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο και στη βοήθεια προς τις χώρες υποδοχής τους. Ωστόσο, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει και καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και απομάκρυνση εκείνων των οποίων τα αιτήματα απορρίφθηκαν. Ο υφυπουργός εσωτερικών Λοράν Νουνέζ θα μεταβεί στην Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες για να συζητήσει επί συγκεκριμένων λεπτομερειών της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής».
«Η Γαλλία θα υποδεχθεί 400 άτομα που έχουν φτάσει στην Ελληνική επικράτεια»
Μίλησε και για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα. «Μετέφερα στις ελληνικές Αρχές μια επιστολή του υπουργού Eσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, στην οποία προτείνει την υλοποίηση μιας πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Η επιστολή αυτή περιλαμβάνει πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις.
Η Γαλλία θα υποδεχθεί τους επόμενους μήνες 400 άτομα που έχουν φτάσει στην Ελληνική επικράτεια. Θέλουμε να βοηθήσουμε επί του πρακτέου την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αυξημένη μεταναστευτική ροή των τελευταίων μηνών, όπως κάναμε και με την Ιταλία. Για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, θα πραγματοποιήσουμε, σε συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και τη FRONTEX, ομαδικές πτήσεις με προορισμό τις χώρες προελεύσεως.
Επίσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης. Θα αυξηθεί μάλιστα η παρουσία των Γάλλων ειδικών στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, εφόσον η ελληνική Κυβέρνηση το επιθυμεί, θα ενισχύσουμε τις ελληνικές ομάδες στα νησιά με Γάλλους διερμηνείς, ιατρούς και ψυχολόγους».