Καθηγητές και συνδιοργανωτές του 1ου «Convergences Greece Forum - Συγκλίσεις για την καινοτομία, την κοινωνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της μάστιγας των ανισοτήτων και της φτώχειας χωρίς να έχουμε πλήρη συναίσθηση του κινδύνου υποβάθμισης του περιβάλλοντος εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος επιφανείς καθηγητές και συνδιοργανωτές του 1ου «Convergences Greece Forum – Συγκλίσεις για την καινοτομία, την κοινωνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε νωρίτερα σήμερα τον καθηγητή, Muhammad Yunus, τον Καθηγητή Hans Joachim Schellnhuber, τον Jean Luc Perron, αντιπρόεδρο του «World Forum Convergences», την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο του «World Human Forum» και συνδιοργανώτρια του «Convergences Greece Forum» και τον καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου, συν-πρόεδρο του «SDSN Greece (Sustainable Development Solutions Network)», οι οποίοι μετέχουν στο 1ο «Convergences Greece Forum», που θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα, 1- 2 Απριλίου, και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος, καλωσορίζοντάς τους στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε λόγο για κορυφαίες προσωπικότητες που μετέχουν σε αυτό το Forum το οποίο τελεί, αυτονοήτως, όπως είπε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Και τονίζω το “αυτονοήτως”, διότι το αντικείμενο του Forum είναι πολλαπλώς σημαντικό, και μάλιστα με παγκόσμια εμβέλεια», όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος στη θεματική του Forum εξήρε ιδιαίτερα εκείνα τα σημεία, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα, δε, το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «αποτελεί βαθειά μου πεποίθηση ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και, πολύ περισσότερο, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ανισοτήτων και της συνακόλουθης εφιαλτικής φτώχειας, επέκεινα, δε, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου ως θεμελιώδους αντηρίδας της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να έχουμε πλήρη συναίσθηση τόσο του κινδύνου υποβάθμισης του περιβάλλοντος εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής όσο και των επώδυνων συνεπειών αυτού του κινδύνου για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα».
«Χρειάζεται να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Hans Joachim Schellnhuber ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και υπογράμμισε και εκείνος τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας, σημειώνοντας ότι «σήμερα έχουμε αντιληφθεί ότι με έναν πληθυσμό οχτώ ή εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο χρειάζεται να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα, να προστατεύσουμε τον κόσμο και μαζί να φερθούμε στη Μητέρα Φύση με τρυφερότητα. Και, παραλλήλως, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανθρωπότητας εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες τις οποίες διαβλέπουμε».
Εν συνεχεία, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί δέχθηκε να θέσει το Forum υπό την αιγίδα του και επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που μας έρχεται από τη Γαλλία και ταξιδεύει παντού στον κόσμο και πρόσθεσε ότι πάει πολύ καλά στη χώρα μας, καθώς την αγκάλιασε ήδη η ελληνική κοινωνία. «Με πολλή χαρά σας λέω ότι έχουμε σχεδόν 70 Φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, και εγώ προσωπικά, που ξέρετε, εδώ και 20 χρόνια έχω δουλέψει πάρα πολύ γύρω από τα θέματα της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων στον κόσμο. Αλλά τώρα, νομίζω ότι κατάλαβα – όπως σας είπε ο κ. Schellnhuber και είπατε και εσείς – δεν είναι το ένα ή το άλλο, αλλά πρέπει να κάνουμε και τα δύο.
Και θα τελειώσω μόνο με μία παράκληση: Να θυμόμαστε ότι τον πλανήτη μας δεν τον έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας, αλλά τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας», κατέληξε η κ. Μητσοτάκη.