Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε η τελετή εγκαινίων του κειμηλιοφυλακίου του καθεδρικού Ιερού ναού Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
«Το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, με τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που διαθέτει αλλά και θ’ αποκτήσει στο μέλλον, συνιστά ένα εμβληματικό Πνευματικό Μουσείο. Ένα Μουσείο με δύο όψεις, οι οποίες όμως συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους», τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τα εγκαίνια του θησαυροφυλακίου του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Η πρώτη όψη του Μουσείου τούτου το αναδεικνύει σε στιβαρό Μουσείο της Πίστης μας. Της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας. Αυτό συνάγεται αναντιρρήτως από το ότι κάθε αντικείμενό του, από το πιο απλό ως το πιο προβεβλημένο, είναι μια σημαντική μαρτυρία για το περιεχόμενο και, ιδίως, για τον ανεξάντλητο πνευματικό πλούτο της Πίστης μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η δε δεύτερη όψη του ως άνω Μουσείου το αναδεικνύει σε άκρως αντιπροσωπευτικό Μουσείο αυτού τούτου του Πολιτισμού μας. Και αναφέρομαι τόσο στον δικό μας, τον Ελληνικό Πολιτισμό όσο και στον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Πραγματικά, ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών έρχεται ν’ αναδείξει το γεγονός ότι η Χριστιανική Διδασκαλία -κατ’ εξοχήν δε υπό την Ορθόδοξη εκδοχή της- όπως την διαμόρφωσε και την διέσωσε ο Βυζαντινός Πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε.
«Υπό τα δεδομένα αυτά το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών είναι μια πηγή διαρκούς έμπνευσης για τον κάθε επισκέπτη του, ιδίως δε για εκείνον, ο οποίος προσέρχεται ως συνειδητοποιημένος προσκυνητής».
Όπως διευκρίνισε, με τη σειρά του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, «δεν είναι απλώς ένας χώρος θησαυροφυλακείου. Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές».
Στην ανάγκη δημιουργίας του κειμηλιοφυλακείου και στην προστασία των ιερών σκευών, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε τη διαφορά μεταξύ μουσείων, εκκλησιαστικών κειμηλιοφυλακείων και σκευοφυλακείων. Επιπλέον, έκανε λόγο για τα εκθέματα που υπάρχουν στον χώρο, «σημαντικά ιερά σκεύη, πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, ακόμη και οι θρόνοι όπου κάθονταν οι βασιλείς όταν εκκλησιάζονταν», όπως τόνισε.
Τέλος, ο π. Θωμάς ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε όλη την οικονομική δαπάνη.
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε για την αξία των εκθεμάτων, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι με τα εγκαίνια τέτοιων έργων όλοι γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας μας και του παρελθόντος και, αν δεν γίνουμε κοινωνοί, δεν μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έκθεση των κειμηλίων στο κοινό θα τα καταστήσει κτήμα όλων μας.
Στην τελετή των εγκαινίων του κειμηλιοφυλακείου το «παρών» έδωσαν αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κληρικοί και πλήθος πιστών, οι οποίοι τελικά κατευθύνθηκαν στον υπόγειο χώρο του ναού, όπου ξεναγήθηκαν στο κειμηλιοφυλάκειο.